NATO ir EK vadovai Lietuvoje su prezidento Gitanu Nausėda ir ministre pirmininke Ingrida Šimonyte aptarė ne tik migracijos krizę, galimybę aktyvuoti 4–tąjį NATO straipsnį, bet ir numanomą Baltarusijos karinę integraciją į Rusijos karinę struktūrą, Rusijos telkiamus karius prie Ukrainos sienų.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas B. Ivanovas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ tikino, jog dabartinių įvykių kontekste toks EK ir NATO vadovų vizitas yra suprantamas.

„Dabartiniam kontekste yra suprantama, čia yra visas kompleksas įvykių. Antradienį Rygoje irgi bus įvykis. Manau, kad NATO, ES, ar kaip bendrai galima vadinti – kolektyviniai vakarai siunčia signalą V. Putinui. Čia, sakyčiau, kad yra pasimokyta iš pavasario, vasaros istorijos, kai V. Putinas hibridiniu šantažu, telkdamas pajėgas prie Ukrainos sienos išsireikalavo sau legitimacijos per susitikimą Ženevoje su Joe Bidenu“, – laidoje kalbėjo politologas.

Jo nuomone, istorija ir vėl kartojasi – bandoma pakeisti politinę darbotvarkę grasinant ir gąsdinant.

„Dabar istorija kartojasi, iš visko sprendžiant, V. Putinas ir Aliaksandras Lukašenka šalia kaip jo marionetė bando vėl legitimuotis, performatuoti politinę darbotvarkę, permesti ją vakarams įvairias hibridiniais žingsniais, grasinant ir gąsdinant.

Bet vakarai suprato vieną esminį momentą – Putinas blefuoja. Jis nieko pulti negali, ir iš principo tam ir pajėgų neturi. Tik žaidžia savo hibridinius žaidimus ir čia reikia siųsti signalus, atsakyti būtent taip“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo politologas B. Ivanovas.

Politologas kalbėjo, jog Putinui paklausus, ar vakarai bijo, jie atsakė „ne“.

„Buvo sakoma, kad mes į tai reaguosime, reaguosime įvairias lygmenimis. Mes išgirdome ganėtinai įvairiapusę poziciją. Iš vienos pusės yra Ukraina, iš kitos – NATO. Ir NATO Baltijos šalių saugumo klausimas yra vienareikšmiškai akcentuojamas, visi NATO garantai veikia.

Su Ukraina yra brecendento neturinti istorija – ginklai, palaikymas ir net karinių konsultantų siuntimas, ko nebuvo niekada dar šitoje istorijoje. Tai irgi yra precendento neturintis signalas Putinui“, – kalbėjo VDU politologas.

Jis laidoje dalijosi įžvalga, kad galima sakyti, jog „Putinas pats save pergudravo“.

„Jo blefas daugiau neveikia“, – sakė B. Ivanovas. Laidos pašnekovas dar kartu pridūrė, jog tai yra šios situacijos „pozityvas“.

Paklaustas, ar tiki, jog Rusija gali pulti Ukrainą, politologas priminė, jog daugelis karų prasidėjo „atsitiktinai, neplanuotai“.

„Tokia galimybė, deja, bet yra labai didelė. Ir tai yra didžiulis galvos skausmas vakarams. Tą mes privaloma turėti omenyje“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pabrėžė politologas B. Ivanovas.