. Esą arba premjeras nesuvokia situacijos rimtumo, arba siekia tapti auka.

„Darbotvarkėje numatytas ceremonijas visada galima nukelti šiek tiek. Todėl yra akivaizdu, kad krizė - eskaluojama. To motyvai gali būti dvejopi - gali būti, kad premjero komanda nesupranta, ką daro ir tai yra tikėtina. Arba antras scenarijus - tai daroma sąmoningai. Siekiama atsistatydinimo ir tada būtų kelias į prezidento rinkimus“, - Eltai sakė politologas.

Pasiteiravus, kokia iš tokio S. Skvernelio manevro nauda valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) partijai, A. Krupavičius kalbėjo apie vienvaldystės iliuziją - jei S. Skvernelis patektų į Daukanto aikštę, LVŽS savo rankose turėtų visus tris galios centrus.

„Gal tokia iliuzija yra gyva, tačiau tai vienareikšmiškai tik iliuzija. Visuomenės nuomonės tendencijos rodo, kad paveikslas bus kitoks. Tačiau, akivaizdu, kad einama į tą pusę. Savotiškai opozicija yra įstumiama į akligatvį. Jiems nebelieka kitų pasirinkimų kaip tik kelti klausimą apie premjero atsistatydinimą“, - tikino VDU profesorius.

Pasak A. Krupavičiaus, neaišku ar premjeras to siekia sąmoningai, ar ne, tačiau konfrontacija yra gilinama ir aštrinama, todėl susidaro įspūdis, kad toks elgesys nėra atsitiktinis.

„Kitaip sunku paaiškinti šitą situaciją. Arba yra visiškas nesusigaudymas ir manymas, kad galima daryti ką tinkamam. Jau ne tik save sunaikinantys įrašai atsiranda, bet visų posėdžių įrašai ištrinami iš interneto ir padaromi neprieinamais“, - sakė politologas.

Pastebima ir tai, kad dar vienas Vyriausybės viešumo kanalas buvo uždarytas minint Sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo 30-ąsias metines.

A. Krupavičiaus manymu, premjeras gali būti susigundęs politinės aukos sėkmės mitu, nes vyrauja nuomonė, kad aukos įvaizdį susidaręs politikas mobilizuoja savo rinkėjus ir turi daugiau šansų rinkimuose. Profesoriaus teigimu, vieną kartą ši taktika ministrui pirmininkui jau buvo suveikusi, kai eidamas vidaus reikalų ministro pareigas S. Skvernelis leidosi į konfrontaciją su Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe ir Seimo pirmininke Loreta Graužiniene.

„Tačiau tuo metu Seimo pirmininkė buvo itin nepopuliari, o ministras S. Skvernelis buvo labai populiarus. Manau, kad norima bristi į tą pačią upę, tačiau antrą kartą į tą patį vandenį neįlipsi“, - konstatavo VDU profesorius.

ELTA primena, kad premjeras antradienio rytą socialiniame feisbuko tinkle išplatino įrašą, kuriuo premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad opozicijos šaukiamame nenumatytame posėdyje nedalyvaus. Pasak jo, yra kitų, anksčiau suplanuotų darbų, o ir dalyvauti politinėse rietenose jis nenori. Premjeras, pabrėždamas, kad opozicijos yra žeminamas ir įžeidinėjamas. ragina jam klausimus užduoti per Vyriausybės valandą Seime.