„Iš tikrųjų, kai žiūri į tą sąrašą, aiškiai matyti, kad kalbant apie asmenines sankcijas ten yra pasienio pareigūnai. Jeigu kalbame apie tai, kad tai buvo ne šiaip sau pasienio pareigūnų darbas, o valdžios, <…> trūksta ryšio su visais galimais įtakos mechanizmais“, – „Delfi TV“ laidoje sakė A. Medalinskas.

„Kas liečia įmones, tai yra pakankamai rimta. <…> Mes matome, kad šis sankcijų veiksmas, kuris dabar vyksta iš Vakarų pusės yra irgi tam tikras iššūkis Lukašenkai, su kuriuo jis turi labai rimtai skaitytis, nes įmonėms, kaip „Belavia“, tam pačiam „Gardino azotui“ po tokių sankcijų gali būti suduotas rimtas smūgis“, – kalbėjo jis.

A. Medalinsko nuomonė, A. Lukašenka tikriausias ieškos pagalbos Rusijoje, tačiau neatmeta ir kitokio scenarijaus.

„Aš neatmetu varianto, kad jis eis ieškoti pagalbos ir pas Kiniją“, – sakė politologas.

„Vakarai mano, kad dabar priims sankcijas ir gali priversti Baltarusijos režimą šiek tiek apsigalvoti dėl tam tikrų veiksmų, bet iš tikrųjų, jeigu anksčiau Lukašenka nuolat balansavo tarp Vakarų ir Rusijos, tai dabar mes matome Lukašenkos judėjimą arčiau Putino Rusijos. Tai ne tik dėl sankcijų, tai ir dėl visų kitų aplinkybių.

Bet tada neįvertinamas kitas labai įdomus faktas, kad dabar, jei mes žiūrime visą posovietinę erdvę, tai joje pradėjo konkuruoti Rusija ir Kinija ir čia bus iš tikrųjų įdomu stebėti tą situaciją. Ar vis dėlto Lukašenkai pavyks žaisti dabar jau tarp Rusijos ir Kinijos“, – laidoje kalbėjo A. Medalinskas.

Alvydas Medalinskas

Pasak jo, nors A. Lukašenka ir spaudžiasi arčiau Rusijos, neaišku, ar visi jo pareiškimai suderinti su V. Putinu.

„Pavyzdžiui, dėl to, kad gali dislokuoti branduolinį ginklą. Jeigu jis sako, kad gali dislokuoti branduolinį ginklą, tai būtų visų sutarčių pažeidimas, įskaitant branduolinio ginklo neplatinimo sutarties pažeidimą. Bet kyla klausimas, o kas tada turėtų šito branduolinio ginklo mygtuką? Ar Putinas turėtų, ar Lukašenka, ar ir Lukašenka, ir Putinas. Jeigu taip, tai vėlgi yra labai keistas ir neatsakingas žingsnis.

Ar Lukašenkos pareiškimas apie tai, kad jis gali stabdyti dujų tranzitą per Baltarusijos teritoriją, kuris yra labai svarbus ES, tai jo pareiškimas yra ar tai suderinta su Putinu?

Aš manyčiau, kad jis iki šiol vis dar ir pakankamai erzina ir tą patį Putiną erzina dėl to, kad jis jo negali prispausti taip, kaip norėtų. Pavyzdžiui, dabar buvo svarstymas dėl 28 punktų, kalbant apie vadinamąją Sąjunginę valstybę, kurią taip sunkiai kūrė Rusija ir Baltarusija. Iki galo jis dar nepasakė, kas būtų tokios valstybės vadovas, ar ji bus, ar ne. Jis dar bando laviruoti“, – aiškino politologas.

Jis skeptiškai vertino ir A. Lukašenkos pasisakymą, kad iki šių metų pabaigos sieks susitvarkyti su migrantų krize.

„Lukašenka yra garsus tuo, kad jis gali daryti labai įvairius pareiškimus, po kurių nebūtinai yra kažkoks realus svoris. Jis gali labai greitai pakeisti tą savo nuomonę. Kalbant su BBC korespondentu, buvo pasakyta, kad Baltarusijos pareigūnai mušė demonstrantus. Anksčiau sakė, kad nemušė, kad jie patys kažkaip nukrito, susižeidė. Mintys gali labai įvairiai keistis“, – laidoje „Delfi diena“ sakė A. Medalinskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)