Teikiant paramą Ukrainai galioja svarbus tabu

Nors Vakarai, G8 šalys galiausiai sutinka, kad Ukraina turi pasiekti pergalę kare su Rusija, atsiimti visas užimtas teritorijas, tačiau šios pergalės siekiama gana atsargiai, vengiant eskalacijos, apibendrindamas karinės paramos Ukrainai skyrimo politiką sako JAV gyvenantis rusų politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis.

„Šią poziciją galima iššifruoti taip: vengti tiesioginio NATO ir Rusijos Federacijos pajėgų susidūrimo“, – Ukrainos naujienų kanalo „Freedom“ eteryje kalbėjo A. Piontkovskis.

Jis pastebėjo, kad prieš Ukrainai suteikiant naują karinės paramos paketą Vakarai padaro savotišką pauzę. Taip pat iki šiol galioja sprendimas neduoti Ukrainai tokios ginkluotės, kuria būtų galima suduoti smūgių Rusijos teritorijoje esantiems taikiniams. Beje, amerikiečiai neprieštarauja, kad Ukrainos kariuomenė savo ginklų arsenalą naudotų vykdydama išpuolius prieš Rusiją, tačiau savotiškas tabu galioja kalbant apie JAV karinės pagalbos naudojimą.

A. Piontkovskis patikslina, kad čia kalbama ne apie aneksuotas Ukrainos teritorijas, kurias Rusija vienašališkai paskelbė savo šalies dalimi, bet apie tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Rusijos teritoriją.

Baltarusijoje dislokuotos Rusijos raketų sistemos „Iskander“

Padeda ginkluote, tačiau vengia tiesioginio susidūrimo

„Aš manau, jog egzistuoja kažkoks nebylus suvokimas, kad amerikiečiams perdavus ginkluotę, jeigu ši būtų panaudota Rusijos teritorijoje, rusai galėtų smogti NATO šalims. Pavyzdžiui, karinėms bazėms, kuriose saugoma ginkluotė.

Tada NATO privalės aktyvuoti 5-ąjį straipsnį [apibrėžiantį kolektyvinę gynybą – red.], nes viešai deklaruojamas siekis ginti kiekvieną Aljanso šalių centimetrą. Tai labai gerai, nes NATO panaudojus savo ugnies galią karas pasibaigtų ne per kelis mėnesius, bet per kelias dienas“, – samprotavo rusų politologas bei publicistas A. Piontkovskis.

Jis pastebi: nors šiuo metu eliminuota branduolinio ginklo panaudojimo galimybė, Kremliui buvo aiškiai pasakyta, kad tokiu atveju bus suduotas mirtinas smūgis ir žus pats Vladimiras Putinas, pragmatiškieji Vakarai turi ir kitų baimių.

„Jie bijo, kad Ukrainai perdavus ginkluotę, ją panaudojus prieš Rusijos teritoriją, V. Putinas smogs NATO šalims. Nors Vakarai gana greitai su tuo susitvarkytų, tačiau būtų aukų tarp amerikiečių ir Europos šalių gyventojų.

Jie nori, kad Ukraina padedant Vakarams laimėtų, tačiau kad tai įvyktų nepraliejant jų pačių piliečių kraujo“, – apibendrino politologas A. Piontkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)