„Dabar yra puiki galimybė Vakarams parodyti, kad iš esmės apie sankcijų nepratęsimą liepos mėnesį nėra ko labai smarkiai ir galvoti. Tai dar vienas argumentas, kad Rusija yra revanšistinėje, revizionistinėje pozicijoje, o ne susitaikymo pozicijoje“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

Politologas neatmeta, kad po teismo sprendimo galimi įvairūs politiniai manevrai, pavyzdžiui, ateityje siekiant Vakarų palankumo.

Dar viena N. Savčenko nuteismo pasekmė, pasak L. Kasčiūno, bus jos kaip Ukrainos kankinės ir pasipriešinimo simbolio sustiprėjimas ir įtvirtinimas.

„Ji tampa žmogumi, kuris yra ukrainietiško patriotizmo ir kovos už savo laisvę simboliu ir tas simbolis tikrai stiprės ir patriotinės ukrainiečių jėgos už tai tikrai neatleis“, – teigė politologas.

Rusijos teismas pirmadienį pripažino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lakūnę Nadiją Savčenko prisidėjus prie dviejų Rusijos žurnalistų žūties karo krečiamoje Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą.

Prokurorai prašė skirti N. Savčenko 23 metus laisvės atėmimo. Planuojama, kad nuosprendis šioje byloje bus paskelbtas vėliau.

Nadija Savčenko teismas

Pagal kaltintojų versiją, N. Savčenko 2014 metų liepą priklausė savanorių batalionui „Aidar“, kuris kovėsi su prorusiškais separatistais Luhansko srityje. Ten ji atliko artilerijos ugnies koreguotojos vaidmenį, Kijevo vyriausybės pajėgoms apšaudant vieną kovotojų postą, kuriame tuo metu buvo keli civiliai, tarp jų – trys Rusijos žurnalistai, iš kurių du žuvo.

Tuo tarpu N. Savčenko, kuri savo šalyje laikoma nacionaline didvyre ir buvo išrinkta į parlamentą, tvirtina buvusi pagrobta separatistų ir neteisėtai išvežta į Rusiją, kuri jai pateikė išgalvotus kaltinimus.

Ukraina ir Vakarai laiko N. Savčenko bylą politiniu parodomuoju procesu ir tvirtina, kad ji tapo naujausiu įrankiu platesnėje Kremliaus agresijoje prieš pietvakarinę kaimynę po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir pakurstė separatistų sukilimą šalies rytuose.