„Valdantiesiems opozicijos reikia labiau“

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistė Eglė Samoškaitė Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė, jog po opozicijos maišto Seime nėra prielaidų susiformuoti naujai daugumai.

„Man atrodo, kad prielaidų susiformuoti naujai daugumai nėra. Prielaidų yra nebent šiokiai tokiai stagnacijai, nes valdančioji dauguma yra silpna – vos vieno ar kelių balsų persvara. Akivaizdu, kad valdančiajai daugumai reikia opozicijos reikia labiau, nei opozicijai reikia valdančiosios daugumos. Mes ir matome, kad Seimo pirmininkė subūrė tą prašytą Dialogo grupę.

Manau, kad valdančioji dauguma suprato, kad įstatymų priėmimas pakimba ant plauko, nes praktiškai visuomet priimant įstatymus reikia bent 71 parlamentaro dalyvaujančio posėdyje“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė naujienų portalo tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė.

Valdančiajai daugumai kritiniais momentais turėti visą daugumą ganėtinai sunku – daugelis ministrų – Seimo nariai, jie turi savo darbotvarkes, jas nuolat pritaikyti prie parlamento darbo yra sudėtinga.

„Niekada negali sverti vien tik ant savų, nebent ypatingais, vienetiniais atvejais, kitaip jiems reikia opozicijos“, – Žinių radijo laidoje sakė naujienų portalo tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė.

Jeigu opozicijos maištas užsitęstų, tikrai galėtų įvykti Seimo darbo paralyžiavimas, kalbėjo žurnalistė E. Samoškaitė. Todėl opozicija šiuose įvykiuose yra „stipresnėje pozicijoje“.

„Pasižiūrėsime, kaip vyks tos derybos. Bet manau, kad priežastis yra pagrindinė – tiesiog yra mažuma dauguma ir opozicija tuo pasinaudojo, atsirado pretekstas. O visa kita – tik kalbos ir pasiteisinimai“, – Žinių radijo laidoje sakė naujienų portalo tv3.lt žurnalistė.

Politologas: nepamenu, kada ši valdžia pripažino kokią nors klaidą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Bernaras Ivanovas valdančiuosius laidoje „Įvykiai ir komentarai“ vadino „gudručiais“.

„Bandoma gudrauti, pas mus apskritai gudručių valdžia“, – laidoje kalbėjo politologas. B. Ivanovas teigė, jog šis valdžios gudravimas ir privertė opoziciją elgtis taip, kaip elgėsi praėjusią savaitę.

VDU politologas B. Ivanovas laidoje stebėjosi valdančiaisiais ir premjere Ingrida Šimonyte.

„Nepamenu, ar valdžia (aut. p.) nors vieną klaidą kada nors pripažino. Girdžiu tik teiginius, kad mes žinom geriausiai. Yra toks arogantiškas chamizmas. Ir tai niekada prie gero nepriveda. Anksčiau ar vėliau atsiranda kažkoks šapas, kuris stuburą sulaužo. Nepamirškime, kad mūsų šaunioji opozicija nėra nė kuo geresnė nei pozicija“, – teigė politologas.

B. Ivanovas teigė neabejojantis, kad valdantieji su opozicija susitars ir susitaikys.

„Čia neabejotinai yra tiesiog derybos kaip turguje – kiek galite pasiūlyti ir mes sueisim“, – vaizdžiai kalbėjo politologas.

Tokie politiniai žaidimai yra galimi, nes visuomenė jame atlieka tik statisto vaidmenį, teigė B. Ivanovas.

„Visuomenė tiesiog stagnuoja, inertiškai juda kažkuria kryptimi. Čia yra mūsų bendra pilietinės visuomenės problema, kuri yra įsisenėjusi vos ne dešimtmečiais“, – laidoje tikino politologas.

Ar bijo domino efekto?

Ketvirtadienį Seime prezidentas Gitanas Nausėda skaitys metinį pranešimą. Žurnalistės E. Samoškaitės nuomone, opozicija su pozicija iki to laiko gali ir susitaikyti.

„Nes opozicija prezidentą gerbia, čia daugiau nesutarimų yra tarp valdančiosios daugumos ir prezidento. Tai šia prasme, manau, kad opozicija derybose tiesiogiai to paprašė, ar ne, bet užsitikrino prezidento paramą. Turiu omenyje, šioje situacijoje“, – sakė žurnalistė.

Ji pabrėžė, jog šalies vadovas daugiau kaltės šioje situacijoje mato valdančiųjų stovykloje.

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė teigė, jog opozicija gali laimėti iš šio maišto.

„Tai, kas buvo įvardinta oficialiai, kaip susitarimo dalykai – tikriausiai ne viskas įvyks. Bet gali būti, kad prezidentas iš tikrųjų gali suabejoti žemės ūkio ministro gebėjimu eiti pareigas. Nors jis atleisti taip vienašališkai negali, nepasiūlius to premjerui. Bet jis gali apsispręsti tai daryti – pajudinti jo kėdutę“, – kalbėjo Žinių radijo laidos „Įvykiai ir komentarai“ pašnekovė E. Samoškaitė.

VDU politologas B. Ivanovas svarstė, kad valdantieji turbūt baiminasi domino efekto – jei kris vienas ministras, prasidės tikra griūtis.

„O opozicija ar visuomenė pajaus galią ir norės daugiau. Suprantate, apetitas ateina bevalgant. Jie šito akivaizdžiai bijo, jie bijo pradėti. Jie bijo net liesti tą klausimą“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pasakojo VDU politologas B. Ivanovas.