Jų teigimu, tai greičiau buvo padaryta suvokiant, kad kitos alternatyvos nėra ir nuo to galbūt priklauso LSDP išlikimas.

Racionaliausia būtų buvę neskubėti reikšti paramos „valstiečiams“

Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas teigia, kad po nesėkmingų Seimo rinkimų socialdemokratams labai lengvų strategijų, kaip sustiprėti ir išlikti politikoje, nėra. Politologas atkreipia dėmesį, kad LSDP save pozicionuoja kaip kultūriniu aspektu liberalią partiją, o ekonominiu aspektu – kairiąją. Pasak jo, esminė problema, kad tokių rinkėjų šalyje nėra daug.

„Dauguma jaunimo yra liberalūs tiek kultūriniais-socialiniais klausimais, tiek ir ekonominiais klausimais. Ir iš dalies tai yra susiję su mūsų istorinėmis patirtimis, t .y. pas mus nėra populiaru būti progresyviu kairiuoju, nes tai siejasi su mūsų trauminėmis patirtimis, su komunizmu ir panašiais dalykais“, – Eltai teigė A. Lašas.

Todėl politologas tikina, kad socialdemokratų strategija ilgojoje perspektyvoje turėtų būti sukoncentruota į savo elektorato auginimą, pradedant nuo jaunosios kartos.

„Jiems reikia iš esmės auginti tą naują kartą, kurti jaunimo organizacijas, kurti iniciatyvas, kurios padėtų užauginti jų elektoratą ir kalbėti apie tai, kad tu gali būti ne tik liberalus ekonominiais ir socialiniais klausimais, bet gali ir kalbėti apie socialinį teisingumą, kalbėti apie didesnę ekonominę lygybę Lietuvoje“, – sakė jis.

Vertindamas socialdemokratų sprendimą šių metų antrajame Seimo rinkimų ture remti kairiojo sparno partijas, A. Lašas teigia, kad šis žingsnis turi ir pridėtinės vertės, ir atitinkamų rizikų. KTU dekanas mano, kad šis sprendimas partijai gali būti parankus tuo, kad LSDP, remdama kairiųjų partijų sparną, visuomenėje taip pat bus labiau pozicionuojama kaip kairioji, o tai, pasak jo, gali padėti labiau mobilizuoti savo rinkėjus.

„Pagrindinė pridėtinė vertė yra ta, kad jie aiškiai yra atkoduojami kaip kairės pusės partija, centro kairės partija, ir jie tai aiškiai komunikuoja šiuo sprendimu. Rizika yra ta, kad jie dabar yra daug silpnesni negu „valstiečiai“, todėl jie tiesiog ir pasiliks tame šešėlyje. Kad „valstiečiai“, kaip dominuojama jėga, susirinks visus laurus ir susilauks daugiau dėmesio, o socialdemokratų prasmė ir jų išskirtinumas tiesiog kažkur išnyks, ir jie atrodys kaip kažkoks socialiniais-kultūriniais klausimais labiau liberalesnis „valstiečių“ flangas“, – sakė politologas, dar kartą akcentuodamas, kad socialdemokratams atrasti savo elektoratą, ypač tarp jaunimo, bus labai didelis iššūkis.

Visgi KTU dekanas įsitikinęs, kad socialdemokratams racionaliausia strategija būtų buvusi neskubėti reikšti paramos „valstiečiams“.

„Tai būtų buvusi pati adekvačiausia ar prasmingiausia strategija, nes tada jie nesusitapatintų iš karto su kažkokia viena dominuojama jėga, jėga, kuri elektorato akyse laimėjo. Ir kartu tarsi pasidarytų namų darbus ir surastų tam tikrą erdvę, pozicionuotų save aiškiau toje erdvėje ir darytų atitinkamus sprendimus. (...) Nes laimėjimų iš to susitapatinimo nėra labai daug ir nėra labai akivaizdu, kad šiuo atveju socialdemokratai kažką laimės“, – sakė jis.

A. Lašas taip pat teigia, kad tuo atveju, jei „valstiečiai“ su socialdemokratais formuotų valdančiąją koaliciją, LSDP susidurtų su rizika pranykti didžiųjų koalicijos partnerių šešėlyje. Visgi politologas akcentuoja, kad tinkamai išnaudojus progą būti valdančiojoje daugumoje socialdemokratai galėtų net sustiprinti savo pozicijas.

„Tai tiesiog yra rizika, kurią reikia valdyti. Ar ji būtų suvaldyta? Čia yra didelis klausimas, bet aš manau, kad būnant valdžioje tu gali labiau kontroliuoti tam tikrus momentus (...)“, – sakė A. Lašas.

„Bet būnant opozicijoje ir neinant į Vyriausybę taip pat yra didelė rizika, kad tu būsi nebematomas, kad tu turėsi problemų komunikuoti su savo rinkėju, turėsi problemų parodyti, kad tu gali spręsti kažką. Tai taip pat nėra lengva padėtis“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad šiuo metu partijai svarbiausia yra galvoti apie ilgalaikę perspektyvą ir auginti savo elektoratą.

„Valstiečiai“ gali perimti kairiųjų rinkėjų atstovavimo lyderystę

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius Mindaugas Jurkynas antrina A. Lašui, teigdamas, kad lengvos išeities, kaip sustiprinti savo pozicijas, socialdemokratai neturi. Visgi politologas akcentuoja, kad išlikimo strategijos partijai gali būti kelios.

„Jie, aišku, turi suprasti, kad kairiajame lauke konkuruoja dėl tų rinkėjų, kurie yra LVŽS ir Darbo partijos, ir turi pagalvoti, kodėl jų žinia nebuvo sėkminga. Ar tai buvo lyderio klausimas, ar rinkiminės kampanijos, ar idėjų, pažadų, ar buvimo opozicijoje rezultatas... Pati partija, manau, visų pirma turi apgalvoti, ar jie nori būti valdžioje“, – akcentavo jis.

VDU politologas teigia, kad lygiai taip pat socialdemokratai turėtų apsvarstyti, ką daryti, jeigu valdančiąją koaliciją formuotų centro dešinieji.

„Jie turėtų nuspręsti, kokią žinią turėtų formuoti žinant, kad jie tarp kairiųjų partijų yra netgi trečia, mažesnioji. Tokiu atveju reikia daryti kažką radikalaus ir galvoti, kaip tai pakeisti. Čia gali kilti klausimas ir dėl lyderio keitimo, ir dėl žinios keitimo, priklausomai ir nuo to, ar jie bus pozicijoje, ar opozicijoje“, – sakė M. Jurkynas. Pasak jo, šioje situacijoje socialdemokratams greičiausiai kyla daugiau klausimų nei atsakymų.

Profesorius taip pat pabrėžia, kad socialdemokratai, norėdami būti valdžioje, antrame ture teisingai daro ieškodami potencialių partnerių ir reikšdami paramą. M. Jurkynas taip pat atkreipia dėmesį, kad LSDP priešprieša su „valstiečiais“ buvo tik priešrinkiminė.

„Remdami „valstiečius“ jie didina savo šansus dalyvauti valdžioje, ko kiekviena partija ir siekia. To nedarydami jie silpnintų savo poziciją. Tai čia yra parama per sukąstus dantis, nes kitos alternatyvos nėra. Čia nėra malonus pasirinkimas, čia yra išlikimo pasirinkimas“, – sakė VDU politologas.

M. Jurkynas teigia, kad „valstiečių“ sėkmės atveju LSDP pasirinkimas būti opozicijoje antrą kadenciją pareikalautų pernelyg didelių kaštų. Pasak jo, socialdemokratams tai būtų neparanku, nes „valstiečiai“, kaip didieji koalicijos partneriai, visiškai perimtų kairiųjų rinkėjų atstovavimo lyderystę.

„Socialdemokratams būti antrą kadenciją opozicijoje reikštų palikti lyderystės klausimą „valstiečiams“, o būti koalicijoje su „valstiečiais“ reikštų turėti politinį, administracinį matomumą. Čia yra daugiau galimybių. Kai esi valdžioje, tu gali kažką keisti, kai esi opozicijoje, tai gali tik virpinti orą antrą kadenciją iš eilės su mažyte frakcija“, – sakė jis.

Visgi VDU profesorius akcentuoja, kad socialdemokratų padėtis yra nepavydėtina, todėl didelių pasirinkimo galimybių neturi.

„Yra toks (angliškas – ELTA) pasakymas elgetos negali rinktis, tai imi tai, ką duoda“, – sakė jis.