Šį socdemų žingsnį politikos ekspertai vadina kiek pavėluotu, tačiau asmeninės atsakomybės prisiėmimas pralaimėjus rinkimus yra daugelio Vakarų Europos šalių praktika.

Pasak politologo, Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojo doc. dr. Tomo Janeliūno, socdemų atveju daug kritikos sulaukė strategai, vedę visą rinkimų kampaniją - kritika buvo išsakoma tiek viešai iš karto po rinkimų, tiek ir partijoje buvo jaučiamas nusivylimas.

"Įsivaizduoju, kad kaip tik tai paskatino prisiimti atsakomybę kampanijų vadovus, nes tai kaip ir būna gero tono ženklas apskritai europietiškoje politikoje, kad vis dėlto po nesėkmingų rinkimų partijai dera kažkam už tai atsakyti. Ir šia prasme gal netgi tai buvo šiek tiek pavėluotas dalykas, nes praėjus nemažai laiko, kai paskelbta, ir tai greičiausiai liudija, kad ne patys socdemų lyderiai suvokė tą atsakomybę, o būtent jiems realiai priminė apie šitą atsakomybę kiti, t.y. arba bendrapartiečiai, arba viešoji erdvė, kurioje buvo daug įvertinimų", - Eltai sakė T.Janeliūnas.

Įvertinusi Prezidento ir rinkimų į Europos Palamentą (EP) rinkimų rezultatus Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Centrinio rinkimų štabo vadovybė - štabo vadovas Juozas Bernatonis, štabo vadovo pavaduotojai Juozas Olekas, Gediminas Kirkilas ir Rimantas Vaitkus - pranešė prisiimą atsakomybę ir birželio 7 d. vyksiančiame LSDP Tarybos posėdyje po oficialios rinkimų ataskaitos pristatymo ketiną atsistatydinti. J. Olekas taip pat traukiasi iš LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pareigų.

Politikos apžvalgininko vertinimu, tai adekvatūs žingsniai, nes tai partijos atsakomybės sritys, kurių nereiktų sieti su Vyriausybės veikla.

"Čia nesulyginami dalykai. Tai, kas vyksta partijos viduje, tos pozicijos ir turėtų būti. Ministrų veikla yra Vyriausybės atsakomybės sfera ir su rinkimais tai neturi nieko bendro", - tikino pašnekovas, pasiteiravus, ar nereikėtų trauktis ir socdemų deleguotiems ministrams.

Kalbėdamas apie Liberalų sąjūdžio partijos vicepirmininko poziciją taip pat užleidžiantį Gintaro Steponavičiaus atvejį, kai jį rinkėjai iš pirmos vietos "nusodino" į ketvirtąją, T. Janeliūnas įžvelgė asmeninę politiko reakciją.

"Jo gerokai žemesnė pozicija po reitingavimo kaip ir rodo, kad tarp liberalų jis šiek tiek užleidžia pozicijas kitiems nariams. Matyt, tai yra grynai jo asmeninis apsisprendimas. Jis nėra partijos pirmininkas, kuris visada būtinai turi būti pirmas visuose partijos rinkimuose ir šiuo atveju jis, matyt, padarė tokį asmeninį sprendimą, norėdamas irgi parodyti, kad labai atidžiai seka rinkimų rezultatus ir asmeniškai juos vertina", - svarstė politologas.

Tomas Janeliūnas
VU TSPMI docentas nesiėmė spėlioti, ar dar ir iš kitų partijų galima tikėtis asmeninių atsakomybių prisiėmimo, tačiau neatmetė, jog "jeigu tai neįvyko, greičiausiai ir neįvyks".

"Tokie sprendimai daromi gana greitai, nebent tai būtų jau kažkokie partiniai renginiai, suvažiavimai ar konferencijos, kurių metu būna oficialiai partijos viduje įvertinama situacija. Bet kitos partijos labai panašiai gavo balsų, kaip ir buvo prognozuota. Taigi kažkokių didesnių netikėtumų nebuvo, tai nėra ir ypač didelių priekaištų tų partijų vadovams arba rinkimų kampanijų vadams", - buvo įsitikinęs T. Janeliūnas.

Pagrindinės socialdemokratų nesėkmės priežasties politologas neišskyrė, bet, kaip įvardija ir daugelis politikos ekspertų nurodo, paminėjo rizikingą rinkimų strategiją, kai vienu metu dalyvauta ir Prezidento, ir EP rinkimuose, turint tą patį ryškiausią kandidatą ir atitinkamai kandidatų sąrašo į EP sudarymą, kas nulėmė skeptišką požiūrį į šią partiją.

T. Janeliūnas nespėliojo, kieno patarimais vadovavosi įgyvendinami rinkimų strategiją, esmines rinkimų kampanijos kryptis formulavęs LSDP rinkimų štabas.

"Konsultantai, jeigu jie yra, dažniausiai tiktai įgyvendina taktiniais metodais kažkokius esminius pasiūlymus", - sakė politologas. LSDP buvo pasirašiusi sutartis su Dariumi Gudeliu, "VIP Viešosios informacijos partneriai" vadovu ir savininku, reklamos agentūra "Milk Agency" ir žiniasklaidos planavimo bendrove "Carat".

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas taip pat sutiko dėl socdemų rinkimų štabo asmeninės atsakomybės prisiėmimo.
Vytautas Dumbliauskas

"Vadinasi, buvo pasirinkta ne ta taktika. Daugelis ekspertų pripažįsta, kad socialdemokratai blogai darė rinkimų agitaciją ir t.t. Bet tai nereiškia, kad J. Bernatonis turi trauktis iš ministro posto, tai skirtingai dalykai. Partija iš esmės patyrė pralaimėjimą, gavo 54 tūkst. balsų mažiau negu Seimo rinkimuose 2012 m. Tikrai čia sociologai nekalti, reitingai buvo aukšti, kažką, vadinasi, socdemai blogai padarė šiuose rinkimuose. Žmonės, kurie vadovauja štabui, prisiima atsakomybę už rinkimų rezultatus", - kalbėjo V. Dumbliauskas.

Politologas stebėjosi, kad LSDP, turinti populiarų lyderį Premjerą Algirdą Butkevičių, sugebėjo pralaimėti šiuos EP rinkimus, nors Zigmantas Balčytis pasirodė geriausiai iš visų socialdemokratų kandidatų rinkimuose.

"Pralaimėjimo atveju senose Europos demokratijos šalyse, jeigu partija ypač triuškinamai patiria pralaimėjimą, tai lyderiai pasitraukia, renkamas naujas lyderis", - aiškino jis.

LSDP EP rinkimuose palaikė 197 235, arba 17,27 proc., rinkėjų.

Prezidento rinkimuose LSDP kandidatas Z. Balčytis surinko 40,14 proc. rinkėjų balsų.

Socialdemokratai iškovojo du EP mandatus, nors tikėjosi 3-4.