„Laisvės legionas, savanorių korpusas – ten yra dvi struktūros. Jos sako, kad ukrainiečių jie neinformavo apie šitą veiksmą ir, kad tai yra jų veiksmas, bet, kad jie buvo parengti ir net, iš dalies, apginkluoti ukrainiečių, rodo, kad tai yra ukrainiečių pagalba jiems. Visiškai aišku, kodėl ukrainiečiai nesako, ar jie čia už to stovėjo, ar ne – tegu kiekvienas galvoja ką nori.

Tų naujienų sklinda vis daugiau ir daugiau: kieno dronai skraidė virš Kremliaus ar ne tik virš Kremliaus, kieno dronai atakuoja aerodromus, tame tarpe, strateginę aviaciją Rusijos gilumoje. Aš manau, mes tokių pranešimų matysime vis daugiau ir daugiau“, – pasakojo A. Medalinskas.

Anot politologo, kyla klausimas – ar visa tai gali, iš tikrųjų, išplisti?

„Mes jau matėm dvejuose regionuose. Buvo Brianske balandžio mėnesį, dabar eina Belgorodo regionas. Tai mes šitą situaciją matom. Aš manau, tą rusai labai aiškiai suvokia ir tą buvo galima prognozuoti, keista, kad jie neprognozavo. Jie gi prognozavo ir kalbėjo, ir tyčiojosi iš Vakarų, kai iš kokios Islamo valstybės bėgo žmonės, jie sakė, kad gali atbėgti ir tokie, kurie gali vėliau kelti problemų Europos viduje“, – teigė politologas.

„Ką dabar rusai darė? Atakavo Donbasą ir, iš principo, daugiau nei milijonas žmonių atvyko į Rusijos teritoriją. Dabar, kai rusai atsipeikėjo, sako: palaukit, o kas juos patikrino? Kas jie tokia? Iš principo, galėjo atvykti ir formaliai ukrainiečių žmonės, ir tie žmonės, kurių, galbūt, iš tikrųjų, artimieji buvo sunaikinti, kas nors žuvo, sužeisti per šitą karą ir jie yra pilni jausmų, atkeršyti Putino režimui“, – pasakojo A. Medalinskas.

„Pridėkime dar daugiau dalykų. Mes galime kalbėti tokius regionus kaip Šiaurės Kaukazas ar Tatarstanas, bet man, ypatingai, kritęs į akis regionas yra Chabarovsko sritis, Vladivostoko sritis. 80 procentų šio regiono gyventojų turi ukrainietiškas šaknis. Jeigu mes kalbame apie Kubanės regioną, Krasnodaro sritį, tai Vakarinė dalis, tai yra žmonės su ukrainietiškom šaknim, netgi, ukrainietiškai ten yra kalbama. Kokia buvo problema ir kokia buvo situacija?

Tai yra tai, kad kai Ukraina buvo viešoj erdvėj tokia ne visai aiški valstybė. Rusija tai tokia didybė, Putinas, visa kita, o Ukraina – oligarchai, korupcija, dar ten kas nors ir tie žmonės, iš principo, persimetė į rusišką kultūrą, laikėsi Rusijos dalimi. Bet dabar jose atgimsta ukrainiečio pasididžiavimo jausmas“, – aiškino jis.

Anot A. Medalinsko, jo žiniomis, ukrainiečiai ten gauna įvairių siūlymų prisidėti prie bendros veiklos ir atkeršyti.

„Tai, šia prasme, Putinas šituo karu sukūrė situaciją labai problemišką sau. Ne tik Ukrainos teritorijoje, bet ir toje teritorijoje, kuri pagal tarptautinės teisės normas yra laikoma Rusijos teritorija“, – teigė jis.

Karas Ukrainoje

Jau yra skelbiama, kad Belgorodo atšauktas teroristinis režimas. Ar Kremlius brutaliai neužspaus tokių pirmųjų apraiškų, tam, kad to nebandytų daryti kiti?

„Yra toks dalykas, kaip kritinė masė. Tai kas šiandien gali pasakyti, kur yra ta kritinė masė?“, – kėlė klausimą pašnekovas.

Anot jo, kituose regionuose gyvenantys žmonės gali greitai susimąstyti, kad jie nebenori gyventi pagal Putino idėjas. Tai – rimtas galvos skausmas Kremliui.

„Aš mačiau tuos braižomus žemėlapius, konferencijas rengiamas, kad čia kokiais nors tautiniais principais atskirs ir visa kita. Ne vien tautinis principas Rusijoje yra, nors Rusijos federacija, taip, yra sudaryta iš įvairių darinių, kurie yra skirtingos tautos: totoriai, baškirai, Šiaurės Kaukazas, Jakutija Sibire ir panašiai. Bet yra tiesiog žmonės, atskiruose regionuose, kurie irgi turi savo nuotaikas požiūrį į Putiną ir Putino režimą“, – aiškino politologas.

Anot jo, Putino režimas sėkmingai panaudojo propagandą ir dalį Rusijos gyventojų įtikino, kad ukrainiečiai gali kelti grėsmę.

„Bet kita dalis gali būti žmonių, kurie pasakys: žiūrėk, tas Putinas yra silpnas, nebesutvarko situacijų, grėsmė kyla didžiulė. Ko mes lindome į tą Ukrainą? Ko ta Rusija lindo į Ukrainą?“, – nuomone dalinosi jis.

Visą LNK žinių pokalbį su A. Medalinsku žiūrėkite čia: