"Manau, kad A. Zuokas jiems (LLRA. - ELTA) pasiūlė tapti koalicijos nariais, nes jis labai trapus: dauguma yra tik 27 žmonės, išrinktas buvo 25 balsais. A. Zuokas pamatė, kad jo buvimas meru yra kaip ant peilio ašmenų, bet kada gali nukristi. Matyt, apsidrausdamas kažką pažadėjo lenkų frakcijai - kokių nors postų, yra gi ką pažadėti: ar postą administracijoje, ar kažkokių savivaldybės įmonių valdyme. Spėju, kad taip A. Zuokas apsidraudė nuo galimų tokių dalykų, sakykime, kad Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas nesumąstytų jo gąsdinti išėjimu", - Eltai peripetijas sostinės valdančiojoje taryboje komentavo politologas V. Dumbliauskas.

Paprašytas pakomentuoti "darbiečių" laikyseną, politologas jį pavadino šantažu.

Birželio 13-ąją "darbiečiai" sustabdė savo dalyvavimą Vilniaus miesto valdančiojoje koalicijoje, o penktadienį Darbo partijos prezidiumas nusprendė, kad Darbo partijos frakcija kol kas nesitrauks iš Vilniaus tarybos valdančiosios koalicijos.

"Manau, tai buvo mažytis šantažas. Matyt, jie nesusitarė dėl postų ir V. Uspaskichas viešai pašantažavo, o A. Zuokas iš karto sureagavo, nes suprato, kad gali likti eiliniu tarybos nariu. O jo tie dalykai netenkina, jis turi kitų uždavinių. Tai normalus politinis žaidimas. V. Uspaskichas viešai pasakė, kad jie nesusišneka, įspėjo, kad išeis, ir Tėvynės Sąjunga (Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. - ELTA) apsidžiaugė. Bet kol kas A. Zuokas, matyt, tą šachmatų partiją sužaidė geriau. Pažadėjo kažką V. Uspaskichui, bet dar kažką pažadėjo lenkams, kad būtų labiau apsidraudęs", - dėstė pašnekovas.

V. Dumbliauskas nedrįso prognozuoti Vilniaus valdančiosios koalicijos ateities, bet teigė neabejojąs, kad jos peripetijoms įtakos turi artėjantys, kitais metais vyksiantys Seimo rinkimai.

"Tie rinkimai vis tiek deda savo antspaudą. Partijoms reikia tam tikrų išteklių galios ir geriau ruoštis rinkimams. Vis tiek yra vienmandatės apygardos. Manyčiau, ta dauguma pakankamai trapi ir gali kažkokie nauji veiksniai įsijungti - rinkimų veiksnys ar dar kažkoks. Manau, kad A. Zuokui nebus ramios dienos būti meru", - kalbėjo V. Dumbliauskas.

Paprašytas įvardinti realiausią A. Zuoko konkurentą sostinės vadovo poste, MRU docentas įvardino Darbo partijos lyderį, europarlamentarą V. Uspaskichą, juo labiau savo norą tapti sostinės meru viešai pareiškė ir pats "darbiečių vedlys. Tiesa, politologas negalėjo atsakyti, kiek šios kalbos realios.

"Sunku pasakyti. Europos Parlamento rinkimai buvo 2009 metais, juos renka penkeriems metams. Dar dabar tik dveji metai praėjo. Nelabai tikėtina (kad V. Uspaskichas taps meru. - ELTA), manau, kad jis Briuselyje gali daugiau nuveikti. Bet Vilniaus mero postas irgi labai svarbus yra, ketvirtas postas valstybėje. Sunku pasakyti, kaip V. Uspaskichas pasirinktų, bet A. Zuokas visą laiką bus šantažuojamas", - prognozavo politologas.

Tuo tarpu ryškesnių lyderių LLRA, be partijos pirmininko Valdemaro Tomaševskio, politikos apžvalgininkas neįžvelgė.

Kaip ELTA jau skelbė, Vilniuje prie valdančiosios koalicijos prisijungia LLRA, Darbo partija nesitraukia. Tai paskelbta antradienį per koalicijos partnerių spaudos konferenciją.

Valdančiąją koaliciją Vilniuje sudaro 12 Artūro Zuoko visuomeninio judėjimo TAIP, 9 - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, 8 - "darbiečiai", 5 - socialdemokratai, 2 - Rusų aljanso atstovai.

Artimiausiame Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos posėdyje, kitą savaitę, bus tvirtinama trečioji sostinės vicemero kandidatūra. Spėjama, kad į ją galėtų būti siūlomas LLRA atstovas Jaroslavas Kaminskis.