Pasak politologo Vytauto Radžvilo, nelengva vertinti Rolando Pakso prezidentavimą, nes R. Paksas, kaip Prezidentas, nesugebėjo atlikti nė vieno bent kiek reikšmingo darbo, išskyrus tai, kad susikompromitavo.

V. Radžvilo nuomone, kai istorijos vadovėliuose bus minimas R. Pakso vardas, šio valstybės vadovo vertinimai bus neigiami. "Jo prezidentavimas bus traktuojamas kaip slogus Lietuvos istorijos epizodas", - teigė politologas.

Anot V. Radžvilo, laikui bėgant priežastys, dėl kurių buvo atstatydintas R. Paksas, bus užmirštos. "Liks tik bendras įspūdis, kad Lietuva sugebėjo išsirinkti tokį nevykusį Prezidentą", - tvirtino politologas.

TSPMI dėstytojo politologo Alvido Lukošaičio požiūriu, R. Paksas įrodė buvęs kur kas blogesnis Prezidentas už Algirdą Brazauską ir Valdą Adamkų.

"Pagrindinis A. Brazausko, kaip Prezidento, nuopelnas buvo tai, kad per penkerių metų jo prezidentavimo laikotarpį buvo sumažintas žmonių supriešinimas, susistygavo santykiai su kaimyninėmis valstybėmis. V. Adamkus atnešė vakarietiškos demokratijos patirties, vienareikšmiškai nubrėžė vakarietišką kryptį", - teigė A. Lukošaitis.

Pasak jo, Prezidentu tapus R. Paksui, Lietuvos politikoje atsirado dviprasmybių, kurios leido abejoti demokratijos Lietuvoje "sveikata".

"Jis visiškai sugadino mūsų galvose įtvirtintus standartus, - pavyzdžiui, tai, kad Prezidentas turi būti moralinis autoritetas. Viso to neliko", - pažymėjo politologas.

A. Lukošaičio žodžiais, R. Paksui trūko Prezidentui būtinos kompetencijos, atsakomybės pojūčio, gebėjimo burti atsakingą ir kompetentingą patarėjų komandą.

"Prezidento komandoje vyravo ne kompetentingi, o ištikimi žmonės, į jo komandą buvo priimamos visokios atplaišos, nepaisančios teisės ir etikos normų", - teigė A. Lukošaitis. Pasak jo, galėjome laukti, kad į Prezidento patarėjų komandą bus priimami iki gyvos galvos nuteisti žmonės arba Afrikoje esančios Zimbabvės valstybės piliečiai.

Antradienį Seimas, remdamasis Konstitucinio Teismo išvada, pašalino R. Paksą iš Prezidento pareigų.