Protokolas atsidūrė spaudoje

Šią savaitę viename šalies dienraščių buvo išspausdintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų gaires atskleidžiantis dokumentas. Protokolas parengtas uždarame konservatorių susitikime su viešųjų ryšių specialistais.

Iš slapto protokolo susidaro įspūdis, kad konservatoriai rinkėjus vilios ne tik gražindami savo vadų veidus, bet ir nesibodėdami visuomenėje pasėti baimę, melą bei šmeižtą.

Dėl savo elektorato konservatoriai yra ramūs, todėl ir toliau juos gąsdins Rusijos korta. Tačiau mėgindami palenkti į savo pusę neapsisprendusius rinkėjus, jie sieks apjuodinti ir pašiepti opozicinių partijų oponentus.

Taip Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą TS-LKD mėgins prilyginti cirkininkui, pastatydami jį į vieną gretą su Arūnu Valinsku. Socialdemokratų vadovą Algirdą Butkevičių apskritai siūloma laikyti nesolidžiu politiku. Visi šie oponentai vadinami velniais, o koalicijos partneriai liberalai „nieko bendra neturinčiųjų bendrija“.

Per šį pasitarimą Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius premjerą esą siūlė visuomenei pristatyti kaip patikrintą patikimą politiką, vadinasi, pranašesnį už kitų partijų lyderius.

Buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys neva siūlė TS-LKD vaizduoti kaip chirurgą, kurio, kai nereikia, žmonės nekenčia, bet ištikus ekonomikos krizei jis tampa gelbėtoju. „Kuo labiau žmonės jausis kaip palatoje, tuo geriau pagrindiniam šalies chirurgui“, – iliustravo savo mintis D.Kreivys.

Neįtikėtina, bet TS-LKD atstovai jau įgyvendina savo siekius. Pavyzdžiui, Seimo narys Arimantas Dumčius socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, esą „Vyriausybės veiklą sunkios krizės metu prilyginčiau chirurgo darbui operacinėje“.

„Padarius lemtingą klaidą, ligonis gali likti ant operacinio stalo. Vadinasi, mūsų Vyriausybė mirtinų klaidų nepadarė“, – optimistiškai teigia A.Dumčius.

Kategoriškai neigia oponentų juodinimą

Tuoj po publikacijos pasirodymo TS-LKD rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna prabilo, kad partijai yra žinomas „išdavikas“, tačiau „Valstiečių laikraščiui“ jo neįvardijo.

„Toks pasitarimas su viešųjų ryšių ir sociologijos specialistais iš tikrųjų įvyko. Jis surengtas maždaug gegužės viduryje, ir jame dalyvavo ne tik partijos nariai“, – tvirtino R.Alekna.

Rinkimų kampanijos vairininkas patikino, esą „po to buvo surengtas ne vienas panašus posėdis, bet jokie oficialūs protokolai nebuvo rašomi“.

„Pats dalyvavau tame pasitarime, bet neprisimenu, kad kas nors būtų kalbėjęs apie oponentų juodinimą. Apskritai, mes V.Uspaskichą ir A.Butkevičių laikome labai rimtais oponentais“, – pabrėžė R.Alekna.

Jo nuomone, galėjo būti, kad kas nors ir dalyvavusiųjų pasitarime protokolavo pokalbius ar juos įrašinėjo, tačiau kategoriškai neigė, neva oponentai buvo maišomi su žemėmis.
„Kad panašios provokacijos būna prieš kiekvienus rinkimus, man tai nėra naujiena. Taip daroma ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse“, – sakė R.Alekna.

TS-LKD rinkimų štabo vedlys įtaria, kad provokaciniais straipsniais siekiama diskredituoti partiją.

Prieš rinkimus įprasta juodinti vieniems kitus

Žinomas Rusijos juodųjų technologijų kūrėjas ir knygų autorius Antonas Vuima „Valstiečių laikraščiui“ teigė, kad, žvelgiant į pirminę informaciją, TS-LKD siekis apjuodinti konkurentus atrodo kaip „tipinis juodosios technologijos grynuolis“.

„Vakaruose nėra tokio termino „juodosios technologijos“, tačiau jos naudojamos tobulai“, – sako A.Vuima.

Juodosiomis technologijomis jis laiko negatyvios informacijos skleidimą, siekiant pakenkti oponentų įvaizdžiui. Savo ruožtu dėl nuosek­laus įvaizdžio menkinimo prarandama verslo ar politinė reputacija, kurios vėliau atkurti neįmanoma.

„Oponento juodinimas visada yra neobjektyvus, nutylimos pozityvios subjekto savybės. Tai reiškia, kad tendencingai juodinant net ir gerą žmogų, galima smarkiai pakenkti jo įvaizdžiui“, – aiškino A.Vuima.

Vis dėlto TS-LKD pasirinktą taktiką A.Vuima laiko nesėkminga.

„Kompromatas puikiai veikia tik tuo atveju, jei jis paremtas realiais faktais“, – įsitikinęs A.Vuima.
Pašnekovas neabejoja, kad prieš rinkimus visų šalių politikai entuziastingai juodina vieni kitus, pamindami etikos normas ir taisykles. „Juk yra kur kas paprasčiau juodinti kitus, nei sugalvoti ekonominę strategiją, politinę reformą ar šalies raidos modelį. Dažnai nutinka net taip, kad opozicinė partija nuo valdančiosios skiriasi tik lyderių pavardėmis, bet ne idėjomis ir programomis“, – sakė A.Vuima.

Be kita ko, pats A.Vuima, atrodo, linkęs kritikuoti Rusijos opoziciją ir girti V.Putino režimą.

Didžiausia dorybė – politinė kultūra

Algildas Butkevičius
Lietuvos socialdemokratų lyderio A.Butkevičiaus nenustebino oponentų siekiai menkinti jo įvaizdį. „Mano kaip politiko solidumą jau įrodė rinkėjai, keturis kartus iš eilės išrinkę vienmandatėje apygardoje Seimo nariu, todėl man nebūtina ko nors papildomai įrodinėti“, – sakė A.Butkevičius. Jis pabrėžė, kad net ir svarstydami panašias gaires patys TS-LKD puolė į purvą visuomenės akyse.

„Juodąsias technologijas naudoja politikai, kuriems trūksta kompetencijos, išminties, kūrybiškumo ir tolerancijos, todėl juodųjų viešųjų ryšių naudojimą laikyčiau sovietinio laikotarpio palikimu“, – teigė A.Butkevičius.

Pašnekovas pabrėžia, kad bet kuris politikas pirmiausia turi laikytis politinės kultūros, kurios jis itin pasigenda iš oponentų.

V.Uspaskichas: „Griaunamas demokratinės valstybės pagrindas“

Darbo partijos lyderis V.Uspas­kichas ramiai reagavo į TS-LKD rinkimų gaires.

„Jie (konservatoriai) manęs nelaiko cirkininku, tik ieško galimybių, kaip mane sumenkinti visuomenės akyse, – neabejojo V.Uspaskichas. – Jie supranta, kad mūsų partija turi labai daug galimybių laimėti Seimo rinkimus.“

Pašnekovas pabrėžė kitą „gairių“ aspektą, kuris jį itin papiktino.

„Konservatoriai, pristatantys save kaip tradicinę politinę organizaciją, pasuko nusikalstamu keliu. Savo gairėmis jie siekia, kad į rinkimus ateitų kuo mažiau žmonių. Tai neregėtas akibrokštas demokratinei valstybei, kur konservatoriai siekia autoritarinio režimo!“ – piktinosi V.Uspaskichas.

„Autoritarinį režimą“ jis sieja su siekiais, kad į rinkimus ateitų tik TS-LKD rėmėjai.

„Man asmeniškai nebaisios jokios jų technologijos, nes per ilgą laiką užsiauginau storą odą, tačiau man rūpi demokratinis valstybės pagrindas“, – tikino V.Uspas­kichas.

Darbo partijos lyderis apgailestavo, kad per 22 nepriklausomybės metus Lietuvoje taip ir nebuvo valdžioje partijos, kuri dirbtų šalies piliečių gerovei.

„Jau dabar matome, kad konservatoriai dirba tik sau ir šiandien jie, praskolinę valstybę, siekia konkuruoti ne idėjomis ar programinėmis nuostatomis, o šmeižimu ir juodosiomis technologijomis“, – reziumavo V.Uspaskichas. Jis neabejoja, kad iki pat Seimo rinkimų tokios taktikos laikysis jo oponentai.

Komentarai

Teigiami šūkiai geriau nei negatyvi retorika

Prof. dr. Algis Krupavičius
Algis Krupavičius, politologas:

- Negatyvus agitavimas, negatyvios rinkimų kampanijos yra naudojamos ir kitose pasaulio šalyse, todėl Lietuvos nelaikyčiau išimtimi. JAV rinkimuose nuo XIX a. pradžios naudojamos ir juodosios technologijos. Tad nieko keista, kad gerosios bei blogosios tradicijos atkeliavo ir pas mus. Lietuvoje problema yra tai, kad tos kampanijos naudojamos ne tik prieš oponentus, bet ir prieš savo sąjungininkus (TS-LKD gairėse įvardijami koalicijos partneriai liberalai). Klaida laikyčiau ir opozicijos peštynes tarpusavyje.

Skirtumas tarp mūsų ir, pavyzdžiui, JAV prezidento rinkimų, yra tas, kad JAV žiniasklaidoje politikai labiau pabrėžia teigiamus dalykus, o ne negatyvią retoriką. Juk ir pas mus įsimenami teigiami šūkiai. Pavyzdžiui, šūkis „Nusipelnėme gyventi geriau“ visuomenėje įsišaknijo daug labiau nei neigiama agitacija. Ir laikyčiau labai geru reiškiniu, kad žiniasklaida analizuoja rinkimų kampanijų problematiką. Ši analizė veikia prevenciškai, o žiniasklaida atlieka sanitaro funkciją. Beje, nereikėtų stebėtis ir tuo, kad vieni leidiniai labai aiškiai formuoja politinį foną.

Stebima visuomenės reakcija

Lauras Bielinis
Lauras Bielinis, politologas:

- Pradėsiu nuo to, kad juodosiomis technologijomis laikoma tai, kas peržengia įstatymus arba moralės normas, nusistovėjusias tam tikroje visuomenėje. Žvelgiant į Lietuvos politinį lauką galima konstatuoti, kad kol kas įstatymai nepažeidžiami. Kalbant apie moralinius aspektus, tai mėginimas apjuodinti arba apšmeižti oponentą vis dėlto egzistuoja. Todėl dabartinius virpesius politinėje erdvėje pavadinčiau pilkąja, o ne juodąja zona. Dabar bandoma testuoti visuomenę, kaip ji priima informaciją, todėl apie juodąsias technologijas aiškiau galėsime kalbėti rudenį, kai prasidės reali kova dėl Seimo mandatų.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)