„Taip, visus mus apklausė liudytojais, visą frakciją“, - BNS sakė šios kadencijos Seime darbą tęsiantis liberalas Vitalijus Gailius.

Jis pats teigia bendravęs su prokurorais „prieš kelias savaites“ ir buvo klausiamas apie viešai žinomą informaciją, tačiau detalių neatskleidė.

V.Gailius vėliau BNS patikslino, kad neturi duomenų apie visus praėjusios kadencijos liberalus, ar visi jie dalyvavo apklausose.

Į Seimą taip pat perrinktas Kęstutis Glaveckas sako apklausoje dalyvavęs prieš pusantro mėnesio.

„Susitikau, pasišnekėjau, paklausė manęs ir viskas - pasakė viso gero. Man nebuvo jokio statuso pateikta. Nežinau, koks“, - BNS teigė K.Glaveckas. Jis nedetalizavo, kokių klausimų išgirdo apklausoje.

Dabartinis Vilniaus savivaldybės tarybos narys Šarūnas Gustainis sako kol kas kvietimo liudyti nesulaukęs, bet neatmeta, kad jį gaus artimiausiu metu.

„Mano asmenine nuomone, aš galvoju, kad turėtų kviesti visus, nes tai, kaip vyksta visas tyrimas, į tą ir eina. Tai mano asmeninis išvedžiojimas, aš tiesiog laukiu to kvietimo ir tikrai neatidėliosiu, kai tik jį gausiu, jeigu gausiu“, - teigė politikas.

Apie tai, kad buvo apklaustas kaip liudytojas, sekmadienį užsiminė ir liberalų frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas. Teisėsaugos apklausoje dar rugsėjį dalyvavo ir pats dabartinis Liberalų sąjūdžio vadovas Vilniaus meras Remigijus Šimašius, dirbęs Seime praėjusią kadenciją.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, taip pat dalyvavusi apklausoje prieš kelias savaites, sako, kad buvo teiraujamasi apie tris viešai įvardytus bylos epizodus.

„Buvo visos temos, kurios viešoje erdvėje linksniuojamos, nieko naujo nepasakysiu, trys epizodai: J.Basanavičiaus paminklas, Greitųjų kreditų įstatymas ir kelias Vilnius-Utena“, - atskleidė ji.

Savaitgalį generalinė prokuratūra patvirtino, kad STT atliekamame politinės korupcijos tyrime šią vasarą dabartinis liberalų frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius buvo apklausiamas kaip specialusis liudytojas. Po šios apklausos rugpjūtį G.Steponavičius tvirtino esąs liudytojas. Pagal Lietuvos įstatymus, kaip specialieji liudytojai asmenys apklausiami, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pateikti įtarimus.

Pats G.Steponavičius teigė „neužfiksavęs“, kokiu statusu buvo apklaustas. Paaiškėjus šiai informacijai pirmadienį jis sustabdė narystę partijoje, tačiau nemato reikalo atsisakyti Seimo nario mandato. R.Šimašius kol kas situacijos nekomentuoja.

STT pareigūnai birželį vienu metu atliko kratas buvusio Kauno mero Rimanto Mikaičio namuose Kaune ir G.Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose. Pats V.Toleikis tuomet apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT).

G.Steponavičius tuomet sakė visiškai neabejojantis fondo veiklos skaidrumu, o teisėsaugos veiksmus vadino suprantamais, nes tarp fondo rėmėjų yra buvęs tyrime figūruojantis koncernas „MG Baltic“. Parlamentaras teigė, kad per visą fondo gyvavimo istoriją šio koncerno parama sudarė apie 10 proc. visos paramos, tai yra 34 tūkst. eurų.

Teisėsauga šiuo metu atlieka tyrimą, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimundo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

„MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui pateikti įtarimai papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi. Šiame tyrime specialiaisiais liudytojais taip pat apklausti „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus bei koncerno valdybos narys Romanas Raulynaitis.