Iš Seimo biudžeto finansuojamų kelionių maršrutai driekiasi nuo Prancūzijos Gvianos iki Maroko ar Jungtinių Amerikos Valstijų.

Po Pietų Afrikos - į Lotynų Ameriką

Darbo partijos frakcijos narę Viliją Vertelienę kai kurie kolegos praminė viena aktyviausių parlamento keliautojų. Pastaruoju metu politikė į komandiruotes išvyksta bent kartą per mėnesį, dažnai į tolimus ir egzotiškus kraštus. Gegužės pabaigoje ji penkias dienas viešėjo Pietų Afrikos Respublikoje. Keiptaune dalyvavo konferencijoje “Siekiant Europos ir Afrikos susitarimo dėl Afrikos plėtros: parlamentarų vaidmuo”. Šią savaitę V.Vertelienė vieši Prancūzijoje.

Kol negrįš į Lietuvą, ji nelinkusi komentuoti savo išvykos į PAR. Galiojanti tvarka numato, kad po kiekvienos komandiruotės Seimo nariai pateikia ataskaitas, tačiau politikė nepadarė ir to. Ji jau planuoja kitas išvykas.

Rugsėjį parlamentarės kelionių maršrutai pakryps Pietų Amerikos link.

Seimo valdyba davė leidimą politikei dalyvauti Prancūzijos Gvianoje vyksiančiame tarptautiniame kolokviume kosminės erdvės, gynybos ir Europos saugumo klausimais bei ekskursijoje į Kourou kosminį centrą. Kaip ir kitais atvejais, Seimo kanceliarijos Finansų departamentui pavesta apmokėti komandiruotės išlaidas. Manoma, kad kelionė atsieis apie 10 tūkstančių litų.

“Tikrai nešnekėsiu. Galiu pasakyti tik tiek, kad neketinu atsisakyti kelionės į Prancūzijos Gvianą. Kodėl turiu nevažiuoti? Valdyba jau priėmė sprendimą. Esu Vakarų Europos Sąjungos Asamblėjos narė, o ten vyks posėdis. Kodėl daugeliui tai kelia nuostabą?” - klausė politikė.

Ji nekomentavo, kaip kelionėje įgytą patirtį ketina pritaikyti Lietuvoje, nevykdančioje jokių kosminių programų. Politikė dirba Sveikatos reikalų komitete, o iki tapdama parlamentare ėjo Kauno 2-osios klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojos pareigas. “Visų pirma, turime kalbėti apie Europos saugumo klausimus. Paskambinkite vėliau”, - nebuvo šneki Seimo narė.

Konferencijos programa - paslaptis

Kartu su V.Verteliene vyksta Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Bielinienė. “Nenoriu nieko komentuoti. Valdyba priėmė sprendimą, todėl ir vykstu”, - sakė Seimo tarnautoja. Ji informavo, kad vieni konferencijos rengėjų - gynybos pramonės bendrovės.

“Tokie renginiai vyksta dažnai. Panašiose konferencijose dalyvauja daug Seimo narių”, - sakė A.Bielinienė. Ji atsisakė pateikti konferencijos programą, motyvuodama tuo, kad tai turi padaryti Seimo narė.

Prancūzijos Gviana yra Prancūzijos ir Europos Sąjungos dalis. Tai didžiausia ES dalis, esanti ne Europos teritorijoje. Nors Prancūzijos Gviana yra Pietų Amerikoje, tačiau dažniausiai priskiriama Karibų salų regionui dėl savo kultūrinių ir kalbinių panašumų. Ketvirtadalį bendrojo šalies vidaus produkto sukuria čia įsikūręs Europos kosminis centras. Šalis kasmet pritraukia vis daugiau turistų. Tačiau ir Seimo narė, ir parlamento tarnautoja paneigė, kad komandiruotės metu turės galimybių apžiūrėti egzotišką šalį.

Tiesa, į Prancūzijos Gvianą parlamentarai vyksta ne pirmą kartą. Pernai panašioje konferencijoje dalyvavo Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas. Jis tikina įgijęs daug naudingų žinių, bet kaip jas panaudojo Lietuvoje, politikas nedetalizavo. “Konferencijoje buvo iškeltos problemos, kurios Lietuvoje dažnai primirštamos. Manau, kad vėliau ir mūsų šalis turės dalyvauti sprendžiant kosmoso problemas”, - sakė A.Baranauskas.

Aktyviausios diskusijos virė dėl kosmoso šiukšlių naikinimo, Indijos ambicijų vystyti kosmoso pramonę. “Orbitoje pilna šiukšlių, todėl visos valstybės turi galvoti, kaip spręsti šią problemą”, - sakė A.Baranauskas. Iki tapdamas Seimo nariu Lietuvos žemės ūkio akademiją baigęs A.Baranauskas nesidomėjo kosmoso problematika - jis Raseiniuose dirbo medienos perdirbimo įmonės UAB “Litlotas” direktoriumi, vėliau - Lietuvos verslo darbdavių konfederacijoje.

Marokas labiausiai vilioja politikus

Tarp Seimo narių vis labiau populiarėja Maroko karalystė. Imperatoriškojo sodo miestu vadinama sostinė Rabatas garsėja istorine architektūra ir puikiais paplūdimiais, tačiau birželio pabaigoje į šį kurortą išvykstanti Darbo partijos narė Jadvyga Zinkevičiūtė teigia neturėsianti kada atsipūsti. Turistinė kelionė į Maroką kainuoja apie 3000 litų.

“Privalau dalyvauti 32-ojoje Frankofonijos parlamentinės asamblėjos sesijoje. Sąžiningai atstovauju Lietuvai, tai atliksiu ir Maroke”, - žadėjo parlamentarė. Į šią komandiruotę siekė vykti dar keli politikai, tačiau Seimo valdyba priėmė neigiamus sprendimus.

Laisvai prancūziškai kalbanti J.Zinkevičiūtė stebėjosi, kodėl galėjo kilti abejonių dėl išvykos tikslingumo. Ji bandė sudaryti įspūdį, kad gerai išmano geografiją. “Kasablanka yra sostinė, o Rabatas šiek tiek nuo jos nutolęs”, - sakė politikė. Iš tiesų Maroko sostinė yra Rabatas.

Parlamentarė tikino į tokio pobūdžio asamblėją vykstanti kasmet. “Suteikiu informaciją, kiek Lietuvoje yra prancūzakalbių mokyklų. Be to, esu ryšių su Prancūzija komisijos pirmininkė, todėl dirbu tikslingai. Elgiuosi korektiškai, nedalyvauju jokiose ekskursijose. Nešvaistau mokesčių mokėtojų pinigų”, - sakė J.Zinkevičiūtė.

Du parlamentarai Rabate vieši šiuo metu. Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas ir socialdemokratė Irena Šiaulienė dalyvauja Tarptautinės parlamentarų informacinių technologijų asociacijos 4-ojoje generalinėje asamblėjoje. Su jais susisiekti nepavyko. Seimo valdybos sprendimu, į Maroką buvo leista vykti ir Etikos bei procedūrų komisijos pirmininkui Algirdui Monkevičiui, tačiau vėliau jis šios išvykos atsisakė.

“Iškilo problemų dėl lėktuvo bilietų. Nusprendėme, kad užteks dviejų atstovų. Asamblėjoje aptariamos svarbiausios informacinių technologijų naujovės. Kaip ir kiekvienoje konferencijoje, kolegos dirbs pagal darbotvarkę”, - sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto narys A.Monkevičius.

Kaip Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas jis nepastebi tendencijų, kad vasarą parlamentarai gerokai dažniau renkasi keliones į tolimus ir egzotiškus kraštus. “Dabar šilta ir Lietuvoje. Man regis, kad tokių išvykų niekada netrūksta. Kiekvienas Seimo narys atsako už save, privalo nepainioti privačiųjų ir viešųjų interesų”, - sakė A.Monkevičius.