Tai pirmasis naujosios krašto apsaugos ministrės vizitas į tarptautinių operacijų vietą, kur tarnauja Lietuvos kariai, informuoja ministerija.

Šios kelionės tikslas - aplankyti Lietuvos vadovaujamą provincijos atkūrimo grupę Gore, susipažinti su karių tarnybos ir buities sąlygomis, aptarti bendrą politinę situaciją ir vietinių gyventojų nuotaikas šiame krašte.

Vizito metu politikai planuoja susitikti su NATO ISAF (Tarptautinių saugumo paramos pajėgų) vadovybe, Afganistano Islamo Respublikos vyriausybės nariais. Taip pat numatytas Vyriausybės atstovų ir politikų delegacijos apsilankymas Afganistano pietų regione Kandahare, kur tarnauja Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

Seimo atstovai žada domėtis, kaip įsisavinamos lėšos, skirtos tarptautinėms operacijoms, kokie yra karių lūkesčiai ir poreikiai.

„Krašto apsaugos ministrė yra suinteresuota, kad šalies gynybai ir tarptautinėms operacijoms skirti finansai būtų naudojami efektyviai ir skaidriai, laikantis visų teisinių aktų“, - teigiama pranešime spaudai.

Dėl ekonominių sunkumų mažėjant ir krašto apsaugos biudžetui labai svarbu, kad racionalus ir optimalus lėšų panaudojimas padėtų išsaugoti tinkamą prioritetinių sričių finansavimą, iš kurių viena yra tarptautinės operacijos.

Šiuo metu Goro provincijoje tarnauja 120 Lietuvos karių, įvairiuose NATO ISAF operacijų štabuose Afganistane dirba apie 20 karių ir veikia SOP karių eskadronas šalies Pietuose.

Lietuvos vadovaujama PAG misija Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. PAG – tai NATO Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms priklausanti Lietuvos vadovaujama misija, kurios tikslas yra stiprinti vietinės valdžios įtaką, palaikyti saugumą provincijoje ir sudaryti sąlygas Goro atkūrimui.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai kartu su kitų NATO šalių kariais misijų metu vykdo specialiąją žvalgybą, teroristų identifikavimo, sulaikymo ir neutralizavimo, kitas aukšto intensyvumo kovines užduotis.