Išlaidos – beveik 100 tūkst.

Politikai, pernai dalyvavę Seimo rinkimuose, jau šiek tiek anksčiau Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė ataskaitas, kiek išleido pinigų politinei kampanijai.

Tačiau tik dabar šias ataskaitas patikrino auditoriai, kurie siekė išsiaiškinti, ar kandidatai nenuslėpė pajamų ir skaidriai naudojo pinigus.

Klaipėdoje rinkimai į parlamentą brangiausiai atsiėjo Baltijos vienmandatėje apygardoje kandidatavusiam Raimundui Paliukui. Jis išleido beveik 91 tūkst. litų. „Užtat dabar ir esu Seime, kad tiek išleidau“, – nesigailėjo rinkimus laimėjęs ir parlamentu tapęs politikas.

Vyriausioji rinkimų komisija buvo patvirtinusi, jog Baltijos apygardoje tie kandidatai, kurie pateks į antrąjį turą, daugiausia gali išleisti 88 tūkst. 750 litų.

R.Paliukas šią sumą viršijo, tačiau baudžiamas nebus, nes teisės aktuose numatyta, jog didžiausią leistiną sumą politikai gali viršyti 10 proc.

Siekė žinomumo

„Sėkmė rinkimuose susideda iš daug komponentų, o pinigai yra vienas jų. Per rinkimų kampaniją ir televizijų laidose dalyvavau, ir reklamos plotus laikraščiuose pirkau, mane buvo galima išvysti lauko ekranuose. Norėjau aprėpti visus savo apygardos rinkėjus, todėl ir daugiabučių namų laiptinėse buvo kabinami mano informaciniai lapeliai. Nieko už dyką nebūna, todėl tokios išlaidos ir susidarė“, – teigė R.Paliukas.

Pinigų jo rinkimų kampanijai skyrė Darbo partija, kuriai jis priklauso, bei privatūs asmenys. Pats R.Paliukas nepagailėjo ir apie 20 tūkst. litų savo asmeninių lėšų.

„Man reikėjo pasiekti, kad žmonės mane žinotų. Nebuvau nei Seimo narys, nei Klaipėdos vicemeras, tai iš kur žmonės galėjo žinoti, kad yra toks puikus žmogus Raimundas Paliukas. Todėl ir reikėjo daug reklamos“, – aiškino politikas.

Jis tvirtino, jog dar prieš rinkimus į Seimą pasižadėjo, jog padarys viską, kad, jei pralaimėtų, nereikėtų graužtis, jog kažko trūko.

„Todėl negailėjau nei savo asmeninių lėšų, nei paaukotų pinigų. Turėjau tikslą ir jo siekiau. Be to, mano varžovai buvo labai rimti. Žinau, kad padariau viską, pasinaudojau visomis galimybės, pasiekiau rezultatą, esu Seime ir jaučiuosi patenkintas“, – savo emocijų neslėpė R.Paliukas.

Išsigando žmonos

Visiškai priešinga yra Danės vienmandatėje apygardoje į Seimą kandidatavusio buvusio Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus istorija.

Jis politinei kampanijai išleido beveik 88 tūkst. litų. Už jį daugiau pinigų rinkimams skyrė tik R.Paliukas.

R.Taraškevičius, nors ir išleido daugiau pinigų nei jo konkurentai, antrajame ture pralaimėjo Nagliui Puteikiui ir į Seimą nepateko.

„Aišku, kad apmaudu. Jei būčiau žinojęs rinkimų baigtį, nebūčiau išleidęs nė cento. Akivaizdu, kad ne pinigai lemia sėkmę rinkimuose. Mano politinė kampanija, kuriai išleista tiek pinigų, buvo tikrai korektiška ir tvarkinga, tačiau, matyt, lemia ir kažkokie šalutiniai dalykai, kas šiuo atveju ir įvyko“, – teigė politikas.

Pinigų jo rinkimų kampanijai skyrė partija, nemažai savo asmeninių lėšų paaukojo partijos kolegos, o pats R.Taraškevičius kovai skyrė apie 26 tūkst. litų savo santaupų.

„Kai ši suma bus paviešinta, žmona supyks, nes ji ne visas mano sąskaitas tikrina“, – juokavo pašnekovas.

Nors ir neslėpė apmaudo, kad išleido daug pinigų, bet pralaimėjo rinkimus, R.Taraškevičius į ateitį žvelgė optimistiškai. „Išleidau pinigus ir pamiršau, o dabar reikia pasiraitoti rankoves ir dirbti“, – pabrėžė buvęs uostamiesčio vadovas.

Įklimpo į skolas

Danės apygarda yra vienintelė uostamiestyje, kurioje rinkimus į Seimą laimėjo ne tas kandidatas, kuris išleido daugiau pinigų už savo konkurentus.

„Aišku, pinigai svarbu, bet jei kandidatas žmonėms nepriimtinas, tai jokie milijonai nepadės. Labai malonu, kad rinkimus laimėjau, nors išleidau mažiau nei R.Taraškevičius. Tai rodo, kad mano vieša raiška rinkėjams buvo priimtinesnė“, – išvadas darė Danės apygardoje jau antrą kartą rinkimus laimėjęs N.Puteikis.

Jis politinei kampanijai išleido šiek tiek daugiau nei 60 tūkst. litų ir įklimpo į skolas. „Apie 2 tūkst. likau skolingas mobiliojo ryšio bendrovei ir dabar kas mėnesį tą skolą atidavinėju“, – teigė politikas.

Jo rinkimų kampaniją parėmė partija, sumokėjusi už reklamą Klaipėdoje esančiuose stenduose, pinigų aukojo ir gyventojai. „Savo asmeninių lėšų išleidau daugiau nei 15 tūkst. litų. Aišku, kad gaila, bet buvo tiesiog nepatogu pačiam neprisidėti, kai aukojo kiti žmonės“, – teigė N.Puteikis.

Paveiksliukai nebeveikia

Marių ir Pajūrio, kuri apima ne tik dalį Klaipėdos, bet ir Palangą bei Neringą, vienmandatėse rinkimų apygardose tendencija, kad į Seimą patenka tie, kurie išleidžia daugiausia pinigų, – labiau nei aiški.

Pavyzdžiui, Marių rinkimų apygardoje rinkimus laimėjęs Eligijus Masiulis išleido beveik 73 tūkst. litų, o jo artimiausia varžovė, į antrąjį turą patekusi Birutė Boreikina, – 45 tūkst. litų.

„Pinigai yra reikšmingas faktorius, nes jie suteikia galimybę paskleisti savo idėjas, bet vien finansais rinkimų nelaimėsi ir tokių pavyzdžių yra ne vienas. Labai svarbus ir politiko turinys, nes vis daugiau rinkėjų yra išprusę ir jų gražiais paveiksliukais nebepaveiksi“, – įsitikinęs E.Masiulis.

Pajūrio vienmandatėje apygardoje rinkimus į Seimą laimėjęs P.Žeimys taip pat svarstė, jog pinigai politinėje kovoje nėra viską lemiantis elementas. Jis tokį savo įsitikinimą iliustravo ir skaičiais. P.Žeimys rinkimams į Seimą abiejuose turuose išleido beveik 69 tūkst., o Raimundas Palaitis – šiek tiek daugiau nei 60 tūkst. litų. „Tačiau jis liko tik septintas, nepateko net į antrą turą. O mano konkurentė Genoveita Krasauskienė, su kuria teko varžytis antrajame ture, išleido gerokai mažiau už mane“, – savo ir svetimus pinigus skaičiavo P.Žeimys.

G.Krasauskienės politinės kampanijos išlaidos – apie 30 tūkst. litų. Ji P.Žeimiui pralaimėjo mažesniu nei 50 rinkėjų balsų skirtumu.

„Jei partija yra ant bangos, tai ir jos kandidatui rinkimuose daug pinigų nereikia. Darbo partija buvo ant bangos, tad ir G.Krasauskienės, kuri šiai partijai priklauso, išlaidos buvo nedidelės, o rezultatas pakankamai geras. Jei aš būčiau išleidęs tik 30 tūkst. litų, matyt, savo apygardoje būčiau likęs dvyliktas“, – pusiau rimtai, pusiau juokais kalbėjo P.Žeimys.

Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

Įstatymai numato, kad savarankiškų politinės kampanijos dalyvių patikrinimą organizuoja Vyriausioji rinkimų komisija. Tokiai procedūrai galime pirkti audito įmonių paslaugas. Komisija su aštuoniomis audito kompanijomis sudarė viešojo pirkimo sutartis dėl praėjusių Seimo rinkimų savarankiškų politinės kampanijos dalyvių patikrinimo. Tokia paslauga kainuos apie 300 tūkst. litų. Auditoriai tikrina, ar kandidatai pateikė skaidrias ataskaitas, ar jos atitinka tikrovę. Toks patikrinimas reikalingas, kad nustatytume piktnaudžiavimo atvejus ir, kalbėkime atvirai, kad tie, kurie sugalvotų apskaitą vesti netinkamai, nemanytų, jog liks nepastebėti. Auditoriai taip pat tikrina, ar kandidatai į Seimą neišleido daugiau pinigų, nei yra nustatyta didžiausia leistina suma. Jei tokių faktų būtų nustatyta, tai partija, kurios kandidatas padarė pažeidimą, gali netekti valstybės dotacijos, politiko rinkimų kampanijos iždininkas gali būti baudžiamas administracine bauda, o jei sumos yra didelės ir reikšmingos, gali būti svarstoma dėl rinkimų rezultatų pripažinimo negaliojančiais. Vis dėlto didžiausia problema yra ne limito viršijimas, o paslėptos, neapskaitytos sumos.

Politikai rinkimams į Seimą išleido:

Danės vienmandatėje apygardoje

Sergej Bondar – 0 Lt

Aldona Ivoškienė – 0 Lt

Ričardas Jovaiša – 0 Lt

Aloyzas Každailevičius – 11 tūkst. 991 Lt

Vytautas Kuklys – 0 Lt

Naglis Puteikis – 60 tūkst. 327 Lt

Benas Šimkus – 21 tūkst. 409 Lt

Lina Šukytė – 0 Lt

Rimantas Taraškevičius – 87 tūkst. 603 Lt

Audrius Vaišvila – 11 tūkst. 649 Lt

Vytautas Valevičius – 0 Lt

Baltijos vienmandatėje apygardoje

Audronė Barauskienė – 0 Lt

Andrius Burba – 42 tūkst. 220 Lt

Natalja Istomina – 0 Lt

Algimantas Jarukaitis – 0 Lt

Evaldas Jurkevičius – 26 tūkst. 234 Lt

Rita Karpenkienė – 255 Lt

Tamara Lochankina – 0 Lt

Šarūnas Navickis – 3 tūkst. 878 Lt

Raimundas Paliukas – 90 tūkst. 724 Lt

Irena Šiaulienė – 13 tūkst. 125 Lt

Artūras Šulcas – 27 tūkst. 823 Lt

Edgaras Valeckas – 0 Lt

Artūras Žigas – 0 Lt

Marių vienmandatėje apygardoje

Birutė Boreikina – 45 tūkst. 292 Lt

Nerijus Čapas – 26 tūkst. 444 Lt

Aivaras Gečas – 0 Lt

Ligita Girskienė – 6 tūkst. 379 Lt

Eligijus Masiulis – 72 tūkst. 528 Lt

Aleksandr Michailov – 0 Lt

Gintautas Mieleika – 0 Lt

Lilija Petraitienė – 29 tūkst. 57 Lt

Vidmantas Plečkaitis – 4 tūkst. 399 Lt

Gediminas Pocius – 119 Lt

Egidijus Rumša – 1 tūkst. 121 Lt

Algimantas Švanys – 0 Lt

Pajūrio vienmandatėje apygardoje

Ala Guseva – 0 Lt

Aras Kaikaris – 0 Lt

Genoveita Krasauskienė – 30 tūkst. 421 Lt

Vilma Kvietkauskienė – 0 Lt

Daina Lingienė – 255 Lt

Ernestas Lukauskas – 0 Lt

Pranas Norvilas – 0 Lt

Raimundas Palaitis – 60 tūkst. 376 Lt

Danas Paluckas – 16 tūkst. 527 Lt

Julija Pliutienė – 0 Lt

Alina Velykienė – 11 tūkst. 260 Lt

Tomas Valuckas – 9 tūkst. 491 Lt

Pranas Žeimys – 68 tūkst. 604 Lt

Partijos 2012 m. Seimo rinkimams išleido

Darbo partija – 2 mln. 577 tūkst. Lt

Demokratinė darbo ir vienybės partija – 31 tūkst. 374 Lt

Politinė partija „Drąsos kelias“ – 151 tūkst. 387 Lt

Emigrantų partija – 9 tūkst. 208 Lt

Kovotojų už Lietuvą sąjunga – 969 Lt

Krikščionių partija – 63 tūkst. 128 Lt

Liberalų ir centro sąjunga – 1 mln. 872 tūkst. Lt

Lietuvos centro partija – 17 tūkst. 472 Lt

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 956 tūkst. 65 Lt

Lietuvos pensininkų partija – 8 tūkst. 282 Lt

LR Liberalų sąjūdis – 1 mln. 766 tūkst. Lt

Lietuvos socialdemokratų partija – 2 mln. 535 tūkst. Lt

Lietuvos socialdemokratų sąjunga – 29 tūkst. 706 Lt

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 1 mln. 210 tūkst. Lt

Lietuvos žmonių partija – 427 tūkst. Lt

Partija „Jaunoji Lietuva“ – 0 Lt

Partija „Tvarka ir teisingumas“ – 2 mln. 103 tūkst. Lt

Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ – 9 tūkst. 844 Lt

Politinė partija Lietuvos žaliųjų sąjūdis – 13 tūkst. 597 Lt

Politinė partija „Sąjunga TAIP“ – 1 mln. 137 tūkst. Lt

Respublikonų partija – 20 tūkst. 898 Lt

Socialistinis liaudies frontas – 10 tūkst. 877 Lt

Tautininkų sąjunga – 54 tūkst. 53 Lt

Tautos vienybės sąjunga -28 tūkst.751 Lt

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 2 mln. 590 tūkst. Lt

Žemaičių partija – 0 Lt