Laikraštis „Mano Druskininkai“ informuoja apie tai, kad direktorės Danutės Časienės vadovaujama Druskininkų „Atgimimo“ mokykla pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Grūto parku.

Esą bus bendradarbiaujama rengiant moksleiviams edukacines ir pažintines pamokas.

Straipsnyje apdairiai nutylima apie sovietmečio ideologijos kvapą Grūte, teigiant, esą moksleiviai Grūto parke esančiame mini zoologijos sode susipažins su biologine įvairove, gyvūnų rūšimis, gamins inkilus ir kt.

Lėšos už edukaciją Grūte – iš mokinio krepšelio?

Dešimties tūkstančių egzempliorių tiražu išleistame ir nemokamai Vasario 16-ąją Druskininkų savivaldybės gyventojams išplatintame laikraštyje informuojama apie Druskininkų „Atgimimo“ mokyklos ir sovietinių skulptūrų parką valdančios Viliumo Malinausko bendrovės „Hesona“ sutartį, pagal kurią moksleiviams parke bus organizuojamos pažintinės ekskursijos ir edukacinės pamokos.
„Atgimimo“ mokyklą lankančių moksleivių tėvai įtaria, kad tokios pamokos bus apmokamos iš Švietimo ir mokslo ministerijos skiriamų lėšų neformaliajam moksleivių ugdymui.

„Tokia žinia tokią dieną, kai Lietuva mini Nepriklausomybės šventę – daugiau nei spjūvis į veidą. Tai viešas pažeminimas – mums, kaip druskininkiečiams, ir visai Lietuvos valstybei. Visa tai vertinu kaip tam tikrą pasityčiojimą iš visų Druskininkų savivaldybės bendruomenės narių. Leisti savo vaikus į tokią aplinką edukacinių užsiėmimų/neformaliam ugdymui, kur vos ne garbinimui išstatyti sovietmečio stabai, atleiskite, būtų nusikaltimas. Ne veltui mūsų savivaldybė jau kartais vadinama kaip Grūto parko liaudies respublika. Tikrai apgailėtina“, - DELFI sakė Druskininkų savivaldybės tarybos narys, Gailiūnų kaime gyvenantis konservatorius Vilius Semeška.

Politiko dukra lanko „Atgimimo“ mokyklą.

Sutarties dalyvių biografijos kalba už save

Uždarajai akcinei bendrovei „Hesona“, kuri administruoja ir prižiūri Grūto parko sovietinių skulptūrų ekspoziciją, vadovauja Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko tėvas, Druskininkų Garbės pilietis Viliumas Malinauskas.

Sovietmečiu šis verslininkas buvo garsaus kolchozo „Komunaras“ pirmininku.

2001-aisiais metais įkūręs Grūto parką ir iš valstybės neatlygintinai gavęs teisę eksponuoti sovietmečio skulptūras, V. Malinauskas tais pačiais metais buvo apdovanotas alternatyviąja Nobelio premija „IgNobels“.

Šios premijos, kurios angliškai vadinamos „IgNobels“ – pagal žodį „ignoble“, reiškiantį „nešlovingas“, „gėdingas“, yra skiriamos už pasiekimus, kurių „negalima ar nereikia pakartoti“.

2014-aisiais mero R. Malinausko vadovaujama Druskininkų savivaldybės taryba Viliumui Malinauskui „už Grūto parko įkūrimą ir Druskininkų vardo garsinimą“ suteikė Druskininkų Garbės piliečio vardą.

Grūto parkas ir pats jo savininkas V. Malinauskas – mėgstami Rusijos propagandinės žiniasklaidos objektai, kai norima idealizuoti sovietinės Lietuvos laikmetį ir jo „besiilginčius“ lietuvius.

Vieną tokių Rusijos ruporo televizijos kanalo RTV sukurtą „šedevrą“, kuriame šalia Druskininkų esantis sovietinių skulptūrų Grūto parkas ir jo savininkai Ričardas bei Viliumas Malinauskai yra vadinami „Lietuvos istorija“, galite pamatyti čia:

D. Časienė: lėšos – iš mokinio krepšelio

Kalbinta „Atgimimo“ mokyklos direktorė Danutė Časienė DELFI nesureikšmino minėtos sutarties pasirašymo. Esą panašių sutarčių mokykla turi ir daugiau.

Pedagogė patvirtino, kad apmokėjimas už minėtas edukacines veiklas bus vykdomas iš moksleivio krepšelio lėšų, skirtų neformaliajam ugdymui.

„Taip, ir iš neformaliojo ugdymo lėšų. Specialistai bus jų („Hesonos“ – aut. past.). Grūto parkas naudos finansinės neturės jokios, čia nauda tik moksleiviams, mums. Ir anksčiau mes su jais bendradarbiavome, tačiau turint sutartį, bus paprasčiau“, - sakė direktorė D. Časienė.

Pedagogė ir švietimo įstaigos vadovė taip pat teigė, kad Grūto parke vyks ne tik moksleivių neformaliojo ugdymo užsiėmimai, bet ir dalykų pamokos.

„Mes savo ugdymo plane turime iki 10 procentų pamokų, kurias galime vesti kitose erdvėse, ne kabinetuose. Tai, pavyzdžiui, moksleiviams mokantis apie tarybinę istoriją, kur jau jie nematę, tai ten jie (Grūto parke) turi biblioteką, kurioje ir aplinka, ir muzika, tai ten galima bus vykdyti pamokas“, - sakė D. Časienė.

Druskininkų „Atgimimo“ mokyklos direktorė D. Časienė – buvusio kadrinio sovietų KGB pareigūno Rimanto Časo žmona.

Apie R. Časo bendradarbiavimą su sovietų saugumu yra skelbiama viešai interneto svetainėje www.kgbveikla.lt.

Darbą Lietuvos SSR KGB Lazdijų rajono poskyrio kadrinių darbuotojų gretose nepriklausomos Lietuvos švietimo įstaigos vadovės sutuoktinis R. Časas baigė tik 1990-ųjų spalio 20-ąją, kai Lietuva jau daugiau nei pusmetį buvo paskelbusi apie atkurtąją nepriklausomybę.

Iš tarnybos sovietų saugume vyras perėjo dirbti į Lietuvos Respublikos Valstybės sienos apsaugos tarnybos kriminalinę žvalgybą operatyvininku.