Tarp jų – buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė, buvę viceministrai Stanislovas Šriūbėnas ir Algimantas Zaremba bei dešimtys ne tokio aukšto rango politikų.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) neslepia, kad perrašomi skaičiai deklaracijose gali būti susiję su vykdomais tyrimais dėl galimo neteisėto praturtėjimo. Vis dėlto kurie politikai pateko į VMI akiratį, neatskleidžiama.

Tarp rekordininkų – S. Šriūbėnas

Stanislovas Šriūbėnas
Neseniai įtarimų dėl neteisėto praturtėjimo sulaukusį buvusį aplinkos viceministrą S. Šriūbėną galima priskirti prie rekordininkų. Mat jis savo turto deklaraciją už 2011 metus koregavo itin įspūdingais skaičiais.

Kai DELFI atskleidė, kokį nekilnojamąjį turtą (NT) valdė S. Šriūbėnas, politikas tikino neatpažįstantis dalies šio turto. „Nesigilindamas į detales norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį bei pažymėti, kad iš Jūsų pateiktų duomenų dalis objektų apskritai man nėra girdėti, kiti nurodyti klaidingai“, - pernai gegužę DELFI teigė S. Šriūbėnas.

Tačiau tikslindamas turto deklaracijos už 2011 metus duomenis, buvęs viceministras smarkiai pakoregavo savo privalomo registruoti turto grafą. Joje, pavyzdžiui, deklaruojamas valdomas NT.

Dar dirbdamas viceministru, S. Šriūbėnas deklaravo privalomo registruoti turto už kiek daugiau nei 896 tūkst. Lt. Neseniai „Valstybės žinių“ paskelbtoje patikslintoje deklaracijoje šis skaičius išsipūtė beveik dvigubai – iki maždaug 1,74 mln. Lt.

Ir tai ne vienintelė vieta, kur apsiskaičiavo S. Šriūbėnas. Pirminėje turto deklaracijoje jis nurodė turįs beveik 1,15 mln. Lt piniginių lėšų. Čia, pasirodo, politikas smarkiai suklydo – patikslintoje deklaracijoje jis nurodė turįs tik 280,82 tūkst. Lt santaupų.

Pirminėje turto deklaracijoje už 2011 metus S. Šriūbėnas iš viso deklaravo turto už maždaug 2,045 mln. Lt. Tikslindamas deklaraciją, jis nurodė turįs truputį mažiau – 2,025 mln. Lt.

DELFI pavyko susisiekti su S. Šriūbėnu. Tačiau išgirdęs klausimą apie savo turto deklaraciją, politikas nepratarė nė žodžio ir po pauzės padėjo ragelį.

A. Zaremba – jau milijonierius

Algimantas Zaremba
„Darbietis“ A. Zaremba – Vilniaus tarybos narys, trumpai ėjęs energetikos viceministro pareigas – taip pat patikslino duomenis apie savo ir savo žmonos turtą. Šis politikas susizgribo savo turtus įvertinęs per kukliai.

Teikdamas deklaraciją už 2011 metus, A. Zaremba su žmona nurodė turįs NT ir kito privalomo registruoti turto už 533 tūkst. Lt. Tikslindamas deklaraciją, jis šį skaičių padidino iki 877,66 tūkst. Lt. Tiesa, buvęs viceministras sykiu smarkiai sumažino savo deklaruotas pinigines lėšas – nuo 205,9 iki 53,9 tūkst. Lt. Negana to, A. Zaremba su sutuoktine deklaravo turintys po daugiau nei 41 tūkst. Lt gautų ir negrąžintų paskolų – ši grafa pirminėje turto deklaracijoje buvo tuščia.

Pirminėje deklaracijoje Zarembų turtas buvo vertas 829 tūkst. Lt. Patikslinta suma: turtas ir santaupos už 1,02 mln. Lt ir daugiau nei 82 tūkst. Lt skolų.

Beje, skolos politiką slėgė trumpai. Teikdami turto deklaracijas už 2012 metus, Zarembos paskolų grafoje nurodė nulius. Privalomo registruoti turto vertė nepakito, o A. Zarembos piniginės lėšos pastebimai išaugo – iki 145,7 tūkst. Lt. Dabar politikas su žmona jau gali vadintis milijonieriais. Bendra Zarembų turto vertė – daugiau nei 1,11 mln. Lt.

Su A. Zaremba DELFI nepavyko susisiekti.

I. Degutienės turtas – kaip amerikietiški kalneliai

Irena Degutienė
Savo turto deklaracijas už 2011 metus smarkiai pakoregavo ir tuo metu Seimo pirmininkės pareigas ėjusi konservatorė Irena Degutienė bei jos vyras Gediminas Degutis.

Degučiai susizgribo pervertinę savo privalomą registruoti turtą. Iš pradžių deklaravę, kad šio turto vertė siekia daugiau nei 1,24 mln. Lt, jie vėliau šį skaičių apkirpo iki maždaug 995,4 tūkst. Lt.

Tačiau turto vertės sumažėjimas, panašu, buvo trumpalaikis. Deklaracijoje už 2012 metus Degučiai savo NT ir kitą privalomą registruoti turtą įvertino jau beveik 1,35 mln. Lt. Sykiu sumažėjo suma, kurią G. Degutis deklaravo paskolinęs kitiems asmenims – nuo 390 tūkst. iki 190 tūkst. Lt. Piniginės I. Degutienės lėšos, palyginti su deklaracija už 2011 m., išaugo apie 28 tūkst. Lt, jos vyro – daugiau nei 43 tūkst. Lt.

Buvusi Seimo pirmininkė DELFI teigė su vyru jokio naujo turto neįgijusi. Esą skaičiai greičiausiai keitėsi dėl to, kad turtas buvo iš naujo įvertintas.

„Turtas tas pats, tiktai vertės keitėsi pagal rinkos vertę, - aiškino I. Degutienė. - Nieko neįsigijome – viskas tas pats, gyvename taip pačiai.“

Apsiskaičiavo daugiau kaip milijonu

Ypač įspūdingai patikslinta Šiaulių tarybos nario, „darbiečio“ Aido Gedvilo deklaracija. Už 2011 m. politikas deklaravo privalomo registruoti turto už beveik 3,53 mln. Lt, o patikslintoje deklaracijoje atsirado beveik milijonu litų didesnis skaičius – 4,52 mln. Lt. Politiko žmona Jolantos Gedvilienės deklaruotas turtas taip pat padidėjo – 1,02 mln. Lt pakeitė 1,27 mln. litų.

Tikslinant Gedvilų turto deklaracijas, jų turto vertė išsipūtė beveik 1,25 mln. Lt.

„Darbietis“ DELFI teigė šiek tiek apsiskaičiavęs – esą ankstesnė turto deklaracija apėmė ne visus duomenis, taigi buvo patikslinta.

„Klaida buvo pirminėje (deklaracijoje – DELFI). Tada patiklslinome. O už 2012 metus duomenys skiriasi keliomis dešimtimis tūkstančių. Jokių augimų nėra. (...) „Valstybės žinios“ atspausdino tuos netikslius duomenis, kuriuos pirminėje buvome pateikę be Registrų centro duomenų. Ta prasme, mes neturėjome išeitinių dokumentų pirminių. Ir pateikėme netiklsiai – ten klaida įsivėlė. Ir juos, matyt, visur įtaukė“, - aiškino A. Gedvilas.

Šiaulių politikas tikino nežinantis jokio žaibiško praturtėjimo būdo.

„Mūsų turtinė situacija nesikeitė – kokia buvo, tokia jinai išliko. Jokios sensacijos nėra. Jokio recepto, kaip uždirbti milijoną, neturiu“, - pažymėjo A. Gedvilas.

Ne mažiau įspūdinga korekcija, tiesa, į priešingą pusę, pasižymėjo Varėnos rajono tarybos narys, socialdemokratas Elvinas Jankevičius. Iki tapimo tarybos nariu Vilniaus savivaldybėje dirbęs politikas taip pat apsiskaičiavo milijonine suma.

Teikdamas deklaraciją už 2011 metus, E. Jankevičius savo privalomą registruoti turtą įvertino 3,51 mln. Lt. Tikslindamas deklaraciją, buvęs valdininkas šį skaičių sumažino daugiau nei perpus – iki 1,68 mln. Lt.

Tiesa, politiko žmona, bendrovės „Medicinos sprendimai“ vadovė Aistė Jankevičienė apsiskaičiavo į priešingą pusę. Pirminėje deklaracijoje pateiktą kuklią 134,78 tūkst. Lt sumą pakeitė kur kas įspūdingesnis skaičius – 1,97 mln. Lt. Bendra Jankevičių turto vertė abiejose deklaracijose beveik nepakito – sutuoktiniai tiesiog kitaip deklaravo turto nuosavybę.

Išsigando mokesčių inspektorių?

„Valstybės žinios“ paskelbė šimtus patikslintų turto deklaracijų už 2011 metus. Aktyviausiai duomenis apie savo turtą tikslino Muitinės departamento tarnautojai, savivaldybių tarybų nariai ir statutiniai tarnautojai. Tiesa, tarp pastarųjų milijonierius galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

VMI neslepia, kad dalis pasikeitusių skaičių – neteisėtai praturtėjusių valdininkų ir politikų medžioklės rezultatas.

„Turto deklaracijos gali būti tikslinamos už einamuosius ir 5 praėjusius metus. Mokėtojai deklaracijas tikslina dėl įvairių priežasčių: tai gali būti susiję su VMI analizės metu nustatytais deklaracijose pateiktų duomenų neatitikimais su kitų šaltinių institucijai pateikta informacija; mokėtojai deklaracijas tikslina ir atliekamų jų atžvilgiu kontrolės procedūrų metu. Be to, primintina, kad gyventojai turi teisę, deklaruodami, nurodyti turto įsigijimo vertę, o vėliau, turtą įvertinę rinkos kaina, pateikti šią informaciją deklaracijose. Pažymėtina, kad nemažai gyventojų privalėjo tikslinti ankstesnių metų deklaracijas dėl šiemet VMI vykdomų veiksmų“, - DELFI teigė VMI atstovas Darius Buta.

Beje, tarp aktyviausiai tikslinusių deklaracijas asmenų – ir VMI darbuotojai. „Valstybės žinios“ skelbia daugiau nei aštuonių dešimčių mokesčių inspektorių ir jų sutuoktinių patikslintas deklaracijas.