Privers atsiskaityti

Laikai, kai į vietos politikų kišenes net ir poilsiaujant kapsėdavo mokesčių mokėtojų pinigai, artėja į pabaigą. Parduotuvių čekius teks kolekcionuoti ir savivaldybių tarybų nariams. Nuo spalio 1-osios įsigaliosiantis Savivaldos įstatymo pakeitimas juos įpareigos atsiskaityti už kiekvieną iš Savivaldybės biudžeto gautą kanceliarinėms išlaidoms skirtą litą. Iki šiol čekius rinkti privalėjo tik seimūnai.

Tarybų nariai nenusiteikę atsiskaitinėti už kiekvieną iš Savivaldybės biudžeto jų reikmėms išleistą litą ir siūlo patiems gerokai palankesnę alternatyvą – panaikinti kanceliarines išmokas, tačiau nustatyti fiksuotą užmokestį už darbą Taryboje.

Panevėžio taryboje dirbantys politikai kanceliarinėms išlaidoms iš Savivaldybės biudžeto kas mėnesį gauna nuo 812 Lt iki 1016 Lt. Išmokos nepriklauso keturiems Savivaldybėje dirbantiems Tarybos nariams – merui, dviem vicemerėms ir mero patarėjai Marijai Danutei Kažukauskienei. Likusieji 27 nariai išmokomis naudojasi kaip išmano.

Papildomai politikams mokama apie 12 Lt už kiekvieną posėdyje praleistą valandą. Iš viso Panevėžio tarybos nariams per mėnesį iš Savivaldybės biudžeto į kišenę įkrenta maždaug 1200 Lt.

Už ačiū nedirbtų

Tarybų nariai tvirtina neįsivaizduojantys, kaip realiai būtų įmanoma įvykdyti įstatymo reikalavimus.
„Į Tarybą išrinkti politikai neaprūpinami nei telefonais, nei tarnybiniais automobiliais. Ar į mano asmeninę mašiną įmontuos dar vieną skaitiklį, kad apskaičiuotų, kiek sunaudojau kuro kelionei pas rinkėjus? O kaip nustatys, kiek tuo pačiu telefonu prakalbėjau su rinkėjais, o kiek – asmeniniais reikalais?“ – svarstė Panevėžio tarybos narys socialdemokratas Rimgaudas Pranas Misiūnas.
Socialdemokratas pripažįsta, kad už minimalų atlyginimą didesnes išmokas Tarybos nariai leidžia ne tik darbo reikalams.

„Turbūt kils problemų surinkti tiek čekių. Jei būčiau Seimo narys, sunaudočiau daugiau kuro, bet dabar, važinėjant pas rinkėjus mieste, 800 Lt per daug“, – neslėpė socialdemokratas.
Savo, kaip Tarybos nario, išlaidų politikas tvirtina niekada neskaičiavęs. Tačiau įsitikinęs, kad tautos išrinktiesiems už darbą privalo būti tinkamai atlyginama.

„Praėjo tie laikai, kai buvo dirbama visuomeniniais pagrindais. Dabar ir kiemsargiai, ir valytojos gauna už darbą. Tarybos nariams irgi reikia nustatyti oficialų atlyginimą ir baigti nesąmones su tais pieštukais“, – pareiškė R.P.Misiūnas.
Tarybos nariams socialdemokratas siūlo nustatyti bent minimalų darbo užmokestį, komitetų ir komisijų pirmininkams – šimtu kitu didesnį.

Norėtų atlyginimo

Už fiksuotą darbo užmokestį Tarybos nariams pasisako ir konservatorius Dainius Ožalas.
„Kam apgaudinėti, kad tai kanceliarinės išlaidos, jei vis tiek leidžiamos kurui, apmokėti sąskaitoms už telefoną ir internetą. Tarybų ir Seimo nariams, užuot mokėjus kanceliarines išmokas, geriau būtų pridėta prie atlyginimo, o toliau jau paties politiko rūpestis, taupus jis ar ne“, – įsitikinęs D.Ožalas.

Konservatorius buvo vienas iš aršiausiai prieš kanceliarinių išmokų mažinimą Tarybos nariams pasisakiusių politikų.

Dar praėjusių metų pabaigoje Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komitetas Tarybai teikė siūlymą politikams kanceliarines išmokas apkarpyti 12 proc. D.Ožalas tuomet pareiškė nematantis prasmės tai daryti, mat politikų sąskaita biudžetas sutaupytų tik tūkstančius litų, bet ne milijonus.
„Tą patį ir dabar galiu pakartoti. Jei bet kuris verslo žmogus ateitų vadovauti Savivaldybei, pirmiausia atleistų 50 proc. darbuotojų, nes daugumos darbai dubliuojasi“, – taupyti valdininkų, ne politikų, sąskaita siūlo D.Ožalas.

Nežino, ką perka

Kad iš Panevėžio biudžeto politikams atseikėjamų daugiau nei 800 Lt kanceliarinėms išlaidoms per daug, tvirtina ir Tarybos narys Ramūnas Vyžintas.

„Pirmąją kadenciją dirbau visai be pinigų, vėliau mokėdavo 100 Lt. Nieko neatsitiktų, jei ir dabar gautume mažiau nei 800 Lt“, – altruizmą demonstravo politikas.

Nors Tarybos narys prisipažįsta iš biudžeto gaunantis daugiau, nei reikėtų, tačiau išmokos neatsisakęs. R.Vyžintui taip pat nėra aišku, kam Tarybos nariai konkrečiai turėtų panaudoti kas mėnesį jų kišenes papildančius šimtus litų.

„Turi būti aiškiai apibrėžta, ką už tas kanceliarines išmokas galima pirkti. Kad nekiltų interpretacijų, nusižengė Tarybos narys ar ne, jei nusipirko puodukų kavai su rinkėjais gerti“, – svarstė R.Vyžintas.

Kanceliarinėms išlaidoms kompensacijos iš biudžeto negaunanti mero patarėja konservatorė M.D.Kažukauskienė įsitikinusi, jog daugiau nei 800 Lt Tarybos narių pieštukams – per didelė prabanga.

Jos nuomone, vietos politikų darbo išlaidos – minimalios.
„Jei Tarybos nario darbui išleisčiau 800 Lt, nebeturėčiau nė iš ko valgyti. Pensijos beveik negaunu, o mero patarėjos atlyginimas nėra toks didelis“, – paskaičiavo M.D.Kažukauskienė.