Ne tik politikas, bet ir verslininkas

DELFI atlikus žurnalistinį tyrimą paaiškėjo, kad Kauno miesto taryboje esančio ir valdančiajai daugumai priklausančio Š. Matijošaičio įmonė ranka nenumoja į savivaldybės įmonių skelbiamus viešuosius pirkimus. Ši įmonė ne tik juose dalyvauja, bet ir laimi.

Tačiau apie viską – nuo pradžių. Š. Matijošaitis į Kauno tarybą atėjo su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vieningas Kaunas“. Tačiau jis yra ne tik politikas, bet ir verslininkas. Š. Matijošaitis, Registrų centro duomenimis, yra UAB „Autovici“ direktorius ir savininkas. Įmonei jis vadovauja nuo 2007 metų liepos, kai tik buvo įregistruota ši bendrovė.

DELFI susipažino su UAB „Autovici“ finansinėmis ataskaitomis. Praėjusiais metais įmonės grynasis pelnas siekė 517619 Eur. 2017 m. jis buvo kiek mažesnis – 383478 Eur. 2016 metais pelnas buvo dar kuklesnis – 230088 Eur. 2015 m. įmonė, palyginti su praėjusiais ataskaitiniais metais, pasiekė kuklų rezultatą. Pelnas tesudarė 8733 Eur.

Reikia paminėti, kad iki euro įvedimo 2015 m. įmonės pelnas arba nuostolis pateiktas litais. 2014 m. rezultatas – pasiektas 233556 Lt pelnas. 2013 metais įmonės pelnas – 595251 Lt. 2012 m. UAB „Autovici“ pasiekė 319108 LT, 2011 m. – 137190 LT pelną. O štai 2010 m. įmonei buvo netgi nuostolingi. Jos nuostoliai siekė 527 litus.

Taigi, apibendrinus veiklos rezultatus nuo 2010 metų, praėję metai įmonei buvo patys sėkmingiausi. Tokio didelio pelno ji dar nėra turėjusi.

Pardavimo pajamos UAB „Autovici“ praėjusiais metais siekė 25 828 501 Eur. 2017 m. jos buvo 18 397 323 Eur, 2016 m. – 12 627 895 Eur, 2015 m. – 8 678 843 Eur.

Laimi savivaldybės įmonių viešuosius pirkimus

DELFI išsiaiškino, kad UAB „Autovici“ naudos turėjo iš dviejų Kauno miesto savivaldybės kontroliuojamų įmonių. Štai akcinė bendrovė „Kauno energija“ 2017 m. rugsėjo 26 dieną pasirašė sutartį su ūkio subjektų grupe, kurią sudarė UAB „Autovici“ ir „Swedbank lizingas“. Pirkimo vertė – 129145,40 Eur.

Šarūnas Matijošaitis

„Kauno energija“ savo internetiniame puslapyje skelbia, kad didžiausią jos kapitalo dalį (92,84 proc.) valdo Kauno miesto savivaldybė. Registrų centro duomenimis, nuo 2015 metų šios įmonės stebėtojų tarybos narys yra V. Matijošaitis.

Pažvelgus į UAB „Autovici“ pasiūlymą „Dėl dešimties naujų lengvųjų daugiatikslių automobilių“, matyti, kad „Kauno energija“ iš šios įmonės pirko automobilių. Pasiūlyme nurodyta, kad tai „Peugeot Partner“ 1,6 VTi 98h automobiliai.

Paslėpta svarbi informacija

Tačiau DELFI nustatė, kad „Kauno energija“ į centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą įdėjusi įmonės pasiūlymą, kuriame paslėptos vieneto kainos, nesilaiko Viešųjų pirkimų tarnybos nustatytų reikalavimų.

Viešųjų pirkimų tarnyba yra ne kartą pateikusi išaiškinimą, kad vieneto kaina nėra konfidenciali informacija. Tai patvirtino ir VTP vadovė Diana Vilytė. Anot jos, kainos slėpimas yra pažeidimas.

„Tai yra blogai. Tokius dalykus mes traktuojame kaip pažeidimą. Administracinių protokolų ir baudų už tokius dalykus nesurašome, o bandome rinką paveikti paaiškinę situaciją, kad jie trūkstamą informaciją atskleistų. Tai darome pristatydami teismų praktiką, ką Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra pasakęs dėl tokių dalykų slėpimo, kas viešajame pirkime gali būti konfidencialu, kas negali. Kaina nėra konfidenciali informacija. Paprastai geranoriškai susisiekiame su organizacija, paprašome jos paisyti tvarkos ir įdėti tinkamą sutartį“, – aiškino D. Vilytė.
Diana Vilytė

Kodėl į centrinę viešųjų pirkimų informacijos sistemą įkeltas pasiūlymas su paslėptomis kainomis, DELFI paklausė „Kauno energijos“. Jos atstovai aiškino, kad tuomet VPT esą dar nebuvo išaiškinusi, kad kaina nėra konfidenciali informacija.

„Informuojame, kad 2017 metais viešieji pirkimai vykdyti vadovaujantis tuo metu galiojusia Viešųjų pirkimų įstatymo redakcija, kurioje buvo numatoma, jog pasiūlyme nurodyta prekių, paslaugų ar darbų kaina, išskyrus jos sudedamąsias dalis, nėra laikoma konfidencialia informacija.

Tuo metu nesant aiškesnių Viešųjų pirkimų tarnybos išaiškinimų praktikoje buvo skirtingai suvokiama kainos sudedamųjų dalių sąvoka, ir pirkimo objektui susidedant iš kelių skirtingų prekių, paslaugų ar darbų, įkainiai buvo laikomi konfidencialiais.

Nuo 2018 metų Viešųjų pirkimų tarnybai suformavus aiškią konfidencialios informacijos atpažinimo metodiką, prekių, paslaugų ir darbų įkainiai nėra laikomi konfidencialiais ir yra viešinami visais atvejais“, – dėstė „Kauno energijos“ atstovai.

Tačiau galiausiai „Kauno energija“, gavusi DELFI paklausimą, sistemoje paviešino kainas, kaip to reikalauja įstatymas.

„Kad būtų patogiau, cvpp.lt puslapyje paskelbėme trūkstamą sutarties ir pasiūlymo informaciją pagal šiuo metu galiojančius praktinius išaiškinimus“, – laiške redakciją informavo savivaldybės kontroliuojama įmonė.

Taigi, dabar jau matyti „Autovici“ pasiūlytos kainos. Vieneto kaina be PVM – 10419,22 Eur, su PVM – 12607,26 Eur. Visi 10 automobilių su PVM kainavo 126072,60 Eur. Tiesa, pasiūlyme nurodytos ir „Swedbank lizingo“ kainos. Lizingo paslaugos „Kauno energijai“ su PVM kainavo 3072,8 Eur. Susumavus bendra pirkimo vertė – 129145,40 Eur. Ir didžioji dalis atiteko UAB „Autovici“.

DELFI „Kauno energijos“ klausė, ar nekyla rizikų, kai viešųjų pirkimų konkurse dalyvauja Kauno miesto mero sūnaus įmonė.

Vis dėlto „Kauno energijos“ atstovai su tuo nenorėjo sutikti: „2017 metais AB „Kauno energija“ vykdė automobilių viešąjį pirkimą, jo numeris Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje yra 327135. Pirkimas vykdytas vadovaujantis tuo metu galiojusia Viešųjų pirkimų įstatymo redakcija, savarankiškos ir nešališkos pirkimų komisijos. Laimėtojas išrinktas pagal mažiausią pasiūlytą kainą iš 3 dalyvių. Vykdyto pirkimo skelbimas bei ataskaitos yra viešai prieinami internetiniame puslapyje cvpp.lt.

"Kauno energija"

STT buvo pradėjusi tyrimą

Kitą viešųjų pirkimų konkursą, kurį sėkmingai laimėjo „Autovici“, skelbė „Kauno butų ūkis“. Juo susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tyrimo metu STT 2017 m. atliko kratas „Kauno butų ūkio“ patalpose ir direktoriaus Marijaus Zaborsko namuose.

„Kauno butų ūkis“ dar 2016 m. birželį paskelbė konkursą 10-iai automobilių įsigyti. Konkurse dalyvavo trys įmonės. Tarp jų – ir UAB „Autovici“, kurią valdo Š. Matijošaitis.

Po konkurso paaiškėjo, kad „Kauno butų ūkis“ iš UAB „Autovici“ įsigijo 6 automobilius, dar keturis nupirko iš Radviliškio įmonės.

Iš UAB „Autovici“ buvo nupirkti krovininiai 5–7 metų automobiliai, kurių vieno vertė siekė nuo 4,8 iki 10,9 tūkst. eurų. Tai keturi „Ford Transit“, „Peugeot Partner“ ir „Fiat Doblo“.

Kauno meras V. Matijošaitis tuomet tikino, kad visi sandoriai buvo vykdomi per centrinį UAB „Autovici“ padalinį Vilniuje, o apie pirkimą jis nieko nežinojo.

„Būčiau žinojęs apie tokį sandorį, būčiau neleidęs, kad nebūtų jokių interpretacijų“, – DELFI tuomet teigė V. Matijošaitis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovė Renata Endružytė DELFI apie šį atvejį suteikė daugiau informacijos. Jos teigimu, šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 m. pavasarį pagal gautą pranešimą. STT pareigūnai tyrė galimo piktnaudžiavimo faktus UAB „Kauno butų ūkis“ veikloje, analizuodami kai kuriuos bendrovės „Kauno butų ūkis“ vykdytus viešuosius pirkimus. Tačiau įtarimai tyrimo metu niekam nebuvo pareikšti.

„2019 m. gegužę prokuroro nutarimu šis ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nenustačius nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta sisteminių pažeidimų vykdant viešuosius pirkimus. Todėl, siekiant teigiamų permainų ir skaidrumo UAB „Kauno butų ūkis“ veikloje, ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga dėl nustatytų sisteminių pažeidimų prokuroro nurodymu buvo perduota Viešųjų pirkimų tarnybai. Taip pat buvo kreiptasi ir į Kauno miesto savivaldybės administraciją, siūlant tobulinti teisinį reglamentavimą“, – aiškino STT atstovė.

Š. Matijošaitis: dalyvavome ir dalyvausime

DELFI UAB „Autovici“ vadovas ir Kauno miesto tarybos narys Š. Matijošaitis aiškino, kad šiuos konkursus jo įmonė laimėjo tik todėl, kad pasiūlė geriausias kainas. Taip pat jis laikėsi pozicijos, kad jo įmonė dalyvaus ir kituose konkursuose.

„Tiek jūsų minimus, tiek kitus konkursus laimėti „Autovici“ leidžia tik geriausios pasiūlytos sąlygos. Jeigu jau domėjotės šia tema, turėjot susirasti viešoje erdvėje ir mūsų pačių viešinimus šiomis temomis, bet jei vis dėlto neradote, galiu patvirtinti, kad kaip dalyvavome, taip ir toliau dalyvausim visuose skelbiamuose konkursuose bei stengsimės juos laimėti, ir visai nesvarbu, ar valstybinė, ar privati įmonė juos skelbtų“, – aiškino Š. Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis

Kauno miesto meras V. Matijošaitis teigė nuo visų verslo reikalų yra nusišalinęs ir nežino, kokius konkursus laimi jo sūnaus įmonė.

„Tapęs Kauno meru visų verslų valdymą palikau sūnums. Nuo visų verslo reikalų esu atsitraukęs ir nežinau, kokiuose konkursuose įmonės dalyvauja, kuriuos laimi ir kuriuos pralaimi. O pasvarstymai apie kažkokias įtakas man primena ligotas fantazijas“, – teigė V. Matijošaitis.

Į Š. Matijošaičio įmonės sąskaitą – beveik 2 mln. eurų

DELFI peržiūrėjo, kaip Kauno miesto tarybos nario Š. Matijošaičio valdomai įmonei sekasi dalyvauti kituose viešuosiuose pirkimuose, kuriuos skelbė ministerijoms pavaldžios įstaigos. Centrinės viešųjų pirkimų sistemos duomenimis, šių metų liepos mėnuo įmonei buvo labai sėkmingas.

Gynybos resursų agentūra, pavaldi Krašto apsaugos ministerijai, su „Autovici“ liepos 2 d. pasirašė keturias sutartis. Sutartys galioja iki 2022 metų liepos 2 d.

Pagal šias sutartis Gynybos resursų agentūra iš UAB „Autovici“ perka naujų furgonų (pirkimo vertė – 144,316,70 Eur), naujų daugiatikslių automobilių (pirkimo vertė – 1,199,250,00 Eur), mažos klasės lengvųjų automobilių (pirkimo vertė – 351,964,80 Eur) ir kompaktinės klasės lengvųjų automobilių (pirkimo vertė – 223,860,00 Eur).

Iš viso keturių sutarčių suma siekia beveik 2 milijonus eurų – 1919390 Eur. Vieno iš keturių pirkimo suma viršija milijoną eurų. Pažvelgus į Centrinės viešųjų pirkimų sistemos duomenis, daugiau tokių pelningų sutarčių pastaruoju metu įmonė nėra pasirašiusi.

Dabar pažiūrėkime, ką konkrečiai perka Gynybos resursų agentūra. Pagal pirmąją sutartį pardavėjas įsipareigoja parduoti ir jai pristatyti 9 naujus furgonus. Sutarties galiojimo metu pirkėjas turi teisę papildomai užsakyti dar vieną naują furgoną.

Pažvelgus į didžiausios vertės sutartį matyti, kad Krašto apsaugos ministerijai pavaldi institucija perka 65 naujus daugiatikslius automobilius. Ir dar pasilieka sau teisę užsisakyti iki 10 tokių pat.

Trečiąja sutartimi Gynybos resursų agentūra perka 26 mažos klasės lengvuosius automobilius su hečbeko kėbulu. Taip pat sutartyje numatyta pirkėjo teisė dar papildomai užsisakyti 6 automobilius.

Paskutinėje sutartyje matyti, kad agentūra perka 10 kompaktinės klasės lengvųjų automobilių su universalo kėbulu. Kaip ir kitais aptartais atvejais, ji pasiliko teisę užsisakyti iki 4 vienetų tokių automobilių.

Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė DELFI aiškino, kad „Autovici“ konkursus padėjo laimėti tai, kad įmonė pasiūlė mažiausią kainą. Taip pat ji sakė, kad Kauno miesto politikai dėl šių pirkimų esą jokios įtakos nedarė ir jokių prašymų neturėjo.

„Atsakydami į Jūsų paklausimą, informuojame, kad visi pasiūlymai buvo vertinami pagal kainos ir kokybės santykį. Pagal tai įmonės ir laimėjo konkursą. Be to, minėtose keturiose pirkimo dalyse UAB „Autovici“ pasiūlymo kaina buvo mažiausia. Apie šiuos pirkimus nei su Krašto apsaugos sistemos vadovybe, nei su Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos kalbėta nebuvo“, – aiškino Krašto apsaugos ministerijos atstovė.

Tarp klientų – ministerijoms pavaldžios įstaigos

Pasirodo, kad Š. Matijošaičio įmonė laimėjo ne tik Krašto apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos konkursus.

Štai pernai lapkričio 6 d. UAB „Autovici“ ir Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos pasirašė 3 sutartis. Agentūra pirko 3 lengvuosius automobilius. Dviejų vertė – 17200 Eur. Trečias šiek tiek brangesnis – 17500 Eur. Visų modelis toks pats – „Peugeot 308“.

"Peugeot 308"

2017 gruodžio 7 d., dar iki reorganizacijos, Jonavos miškų urėdija iš šios įmonės pirko automobilį už 48380 Eur. Už 29396,95 Eur 2017 metų vasario 1 dieną iš Š. Matijošaičio įmonės automobilį pirko ir Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2017 m. rugpjūčio 31 d. Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos taip pat sudarė sutartį su UAB „Autovici“. Jos vertė – 711480 Eur. Ja numatyta pirkti ekspertų automobilius.

DELFI paprašius premjero Sauliaus Skvernelio komentaro, jo atstovas Tomas Beržinskas perdavė, kad S. Skvernelis viešųjų pirkimų klausimų su Kauno meru neaptarinėja. O viešai rodomi geri jo santykiai su V. Matijošaičiu esą jokios įtakos konkursų baigčiai neturi.

„Informuoju, jog premjerui nėra žinoma nei apie Jūsų minimus, nei apie jokius kitus Gynybos resursų agentūros pirkimus, jo dalyvius ar laimėtojus. Premjeras nesidomi ir niekaip nedaro įtakos nei šios agentūros, nei bet kurios kitos įstaigos ar organizacijos pirkimams. Premjeras su niekuo neaptarinėja jokių viešųjų pirkimų“, – laiške redakcijai rašė T. Beržinskas.