Jensas Stoltenbergas – buvęs Norvegijos ministras pirmininkas. Nuo 2014 m. spalio jis ėjo vyriausiojo NATO vadovo pareigas. Sąjungininkai jo sutartį pratęsė iki 2022 m. rugsėjo mėnesio – NATO vadovu jis bus dar kiek ilgiau nei metus.

NATO būstinėje oficialios diskusijos dar tik prasidėjo; manoma, kad J. Stoltenbergo įpėdinis bus pristatytas kitų metų pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje Madride vyksiančiame NATO lyderių aukščiausiojo lygio susitikime.

Šiuo metu trimis perspektyviausiais kandidatais į NATO lyderio postą įvardijami D. Grybauskaitė, Estijos prezidentė K. Kaljulaid ir K. Grabar-Kitarovič.

K. Grabar-Kitarovič 2015–2020 m. buvo pirma Kroatijos prezidentė moteris. Ji jau turi darbo NATO patirties – 2011–2014 m. dirbo NATO generalinės sekretorės padėjėja viešajai diplomatijai.

Nepaisant kritikos dėl politinių pažiūrų ir 2019 m. nelaimėtų šalies prezidento rinkimų, jos autobiografija – viena įspūdingiausių iš visų potencialių kandidatų į NATO vadovus, rašoma „Politico“. K. Grabar-Kitarovič yra buvusi Kroatijos Europos ir užsienio reikalų ministre, daug prisidėjo, kad šalis taptų ES ir NATO nare. 2008–2011 m. ji buvo Kroatijos ambasadore JAV, tuo metu, kaip rašoma „Politiko“, užmezgė tvirtų santykių Vašingtone, o tai turės svarios įtakos NATO sprendimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)