Administracinėn atsakomybėn bus patrauktas ir R. Žilinsko bičiulis Markas Gurskis, kurį uždarytas į laikino sulaikymo kamerą parlamentaras vadino tiesiog „Saule“. Tiesa, vaikinui labiau nepasisekė – teismas jį pripažino kaltu dėl policininkų įžeidimo ir jam skyrė 40 MGL baudą (5,2 tūkst. Lt).

Kaip apkaltinamajame nuosprendyje pabrėžė teisėjas Gintaras Dzedulionis, R. Žilinsko ir M. Gurskio veiksmai turėtų būti vertinami kaip padarytas administracinis teisės pažeidimas. Jų administracinės bylos turėtų būti išnagrinėtos tik tuomet, kai nuosprendis įsiteisės baudžiamojoje byloje.

Teisėjas: nuosprendis priimtas atsižvelgiant į teismų praktiką

R. Žilinsko ir M. Gurskio veiksmus dėl pasipriešinimo policininkams teismas įvertino kaip administracinius pažeidimus remdamasis suformuota Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika. Joje numatyta, kad baudžiamojon atsakomybėn gali būti traukiami tik tie asmenys, kurie valstybės tarnautojams ir pareigūnams pasipriešino aktyviais veiksmais – sudavė smūgius, padarė kūno sužalojimą. Be to, pagal teismų praktiką, baudžiamoji atsakomybė gali grėsti ir tuomet, kai pasipriešinusiųjų asmenų veiksmuose yra realų pavojų sukeliantys grasinimai.

Pasak teismo, R. Žilinskas ir M. Gurskis fizinio smurto prieš pareigūnus nenaudojo ir juo negrasino, o tik spyriojosi vedami į policijos automobilį po incidento su taksistu, todėl už tokių veikų padarymą asmenys turėtų būti baudžiami administracine tvarka.

Teismas taip pat pažymėjo, kad Seimo narys turi būti patrauktas administracinėn atsakomybėn ir dėl pareigūnų įžeidimo, kai juos išvadino įvairiais necenzūriniais žodžiais.

„R. Žilinsko pasakyti žodžiai „mentai, pederastai, gaidžiai“, siūlymai čiulpti vyrišką lytinį organą, teismo vertinami kaip necenzūriniai žodžiai, kurie vienareikšmiai vartojami siekiant užgauti ar pažeminti asmenį, - vardydamas motyvus, kodėl parlamentaras išvengė atsakomybės baudžiamąja tvarka sakė teisėjas G. Dzedulionis. - R. Žilinskas šiuos necenzūrinius žodžius vartojo neadresuodamas jų būtent kuriam nors konkrečiam nukentėjusiajam. Vietos ir įvykio aplinkybės leidžia suprasti, kad tie žodžiai buvo skirti pareigūnams. Nukentėjusieji teisme pripažino, kad R. Žilinskas elgėsi daug santūriau nei M. Gurskis – nurodytos aplinkybės ir jų veiksmų mažesnis intensyvumas leidžia teismui įtarti kaip neapibrėžtą neblaivaus asmens plūdimąsi, įžeidžiantį policijos pareigūnus. Už tai yra numatyta administracinė atsakomybė“.

Pasak teisėjo, M. Gurskis keiksmažodžius išsakė konkrečiam pareigūnui – Valdemarui Bogdanovičiui. „Tai nebuvo neapibrėžtas plūdimasis, o konkretus veiksmingas elgesys siekiant įžeisti ir pažeminti pareigūną“, - pažymėjo teismas.

M. Gurskis buvo pripažintas kaltu dviejuose epizoduose – ne tik tuo metu, kai V. Bogdanovičių iškeikė prie taksi automobilio, bet ir plūdosi uždarytas į laikino sulaikymo kamerą sostinės pirmajame policijos komisariate. Pasak teismo, R. Žilinsko bičiulis aibę keiksmažodžių (teismo nuosprendyje jie sudaro net apie dešimt eilučių), todėl ši veiksmų apimtis teismui leido M. Gurskio elgesį įvertinti pagal Baudžiamojo kodekso normas.

Su nuosprendžiu nesutinka ir prokuratūra, ir politikas

Su penktadienį paskelbtu nuosprendžiu nesutinka Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra, kuri žada nuosprendį skųsti apeliacine tvarka. Tokių pačių veiksmų žada imti ir R. Žilinskas su M. Gurskiu - Seimo narys įsitikinęs, kad būtent jis byloje yra nukentėjusysis.

Valstybės kaltinimą palaikiusi ir R. Žilinskui bei M. Gurskiui siūliusi skirti 80 MGL (10,4 tūkst. Lt) baudas Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė po teismo posėdžio žurnalistams teigė nustebusi, kad dėl tų pačių veikų teismas R. Žilinską išteisino, o M. Gurskį – nuteisė. „Tai yra nusikalstama veika, jie veikė bendrininkų grupėje, įžeidinėjo vienas kitą palaikydami įžeidimuose, be to, įžeidimas buvo vienodo pobūdžio“, - pabrėžė L. Balaišienė.

Tuo tarpu R. Žilinskas teigia, kad dar ne laikas džiaugtis pergale. „Teismo nuosprendį vertinu kaip dalinę pergalę, - sakė jis. – Norėjosi daugiau, bet matyt prokurorė neleis pasidžiaugti ir daline pergalę, nes nuosprendį apskųs“.

Politikas įsitikinęs, kad teismas nepagrįstai nusprendė jam iškelti administracinę bylą – esą jis, o ne policijos pareigūnai byloje turėjo būti nukentėjusiaisiais. „Prieš mane buvo vartojamas smurtas“, - žurnalistams sakė Seimo narys.

Prokurorė: kaltinamieji tapo pajuokos objektais

„Per mano 15 metų darbo praktiką tai pirmasis atvejis, kai pakankamai intelektualūs žmonės nesupranta savo veiksmų pavojingumo, viską buvo galima pabaigti garbingai, - sakydama baigiamąją kalbą teisme šią savaitę sakė prokurorė. - Visiems visko pasitaiko, vyrai kartais padaugina alkoholio... Gaila, kad šis procesas pavirto savotišku cirku, patys kaltinamieji tapo pajuokos objektais“.

Incidentas, dėl kurio teisiamas R. Žilinskas, įvyko 2007 m. gruodžio 4-ąją, kai paryčiais tuometinis LNK „Žinių“ vedėjas R. Žilinskas ir M. Gurskis įsivėlė į konfliktą su taksistu, o vėliau – su policininkais.

Ankstų rytą taksi atvažiavę iš „Amatininkų užeigos“ į Antakalnį, vyrai atsisakė sumokėti 47 litų už kelionę, ėmė užgaulioti vairuotoją. Be to, vienas iš keleivių salone išliejo alkoholio, todėl vairuotojas neblaivius keleivius atsisakė vežti iki maršruto pabaigos.

„Čia mes ponai, veši ten, kur mes norėsime“, - taksisto teigimu, taip kalbėję R. Žilinskas ir M. Gurskis dar grasino, jog „aš daugiau nedirbsiu“.

Taksistas neapsikentęs iškvietė policiją, keleiviai tada norėjo pabėgti, bet nesėkmingai. Atvykus policijos ekipažui vyrai ir toliau nenurimo – R. Žilinskas esą puolė taksistą, o kai šį sustabdė pareigūnai, kibo jiems į atlapus.

„Pareigūnai klausė R. Žilinsko, kodėl šis pyksta, tačiau jis nieko negalėjo pasakyti“, - taksistas sakė, kad dabartinis Seimo narys policininkus išvadino „pederastais ir asilais“.

Policininkas: iš jų lūpų sklido vien keiksmažodžiai

Kaip R. Žilinskas ir M. Gurskis buvo nuvežti į policijos komisariatą, jie atsisakė pūsti į alkoholio matuoklį. R. Žilinsko girtumas buvo tikrinamas Vilniaus priklausomybės ligų centre – kraujyje buvo rasta 2,48 promilės alkoholio. Vėliau jis su draugu buvo nuvežti į areštinę, čia R. Žilinskas savo bičiulį M. Gurskį vadino Saule, o šis R. Žilinską - Rokenrolu.

Policijos pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nurodė, kad R. Žilinskas ir M. Gurskis ne kartą juos išvadino „pederastais, gaidžiais, asilais“ ir siūlė „čiulpti“. „Iš jų lūpų sklido vien keiksmažodžiai“, - pabrėžė vienas pareigūnų.

Tuo tarpu R. Žilinskas neigė taksisto ir policininkų pasakojimus.

„Jokių pareigūnų neįžeidinėjau, man svetima įžeidinėti žmones. Policininkai kalbėjo su taksistu, ir jis jiems savo istoriją pasakojo. Mums sakė, kad nuovadoje viską išsiaiškinsim. Man užlaužė rankas, trenkė mane į mašiną. Aš nesmurtavau prieš pareigūnus, nevadinau jų necenzūriniais žodžiais. Kai užlaužė rankas, man skaudėjo, tad gal kažką sušukau“, - duodamas parodymus teisme R. Žilinskas pareiškė, kad su juo esą taip grubiai buvo elgiamasi pirmą kartą gyvenime.