Vilniaus atstovė spaudai informavo, jog pirminiais pareigūnų duomenimis, po 17 val. mitingo metu buvo sulaikyta 19 asmenų. Kaip minėjo pareigūnai, vėliau bus pateikta daugiau informacijos.

Prie Lukiškių aikštės sustojo keletas policijos automobilių.Ten išsirikiavo kelios dešimtys riaušių policijos pareigūnų, jie nepraleidžia Gedimino prospekte išsirikiavusių protestuotojų.

Policija 15.45 val. pastūmė minią atgal. Vienas žmogus jau buvo suimtas, skelbia vietoje dirbanti Delfi žurnalistė.

Minią policijos pareigūnai bando nukreipti link Tauro kalno.

Policija protestuotojams teigė, jog renginys pasibaige, eitynės nebuvo suderintos, todėl prašo visų skirstytis.

Policija taip pat perspėjo, jog nevykdant teisėtų reikalavimų bus naudojama jėga.

Taip pat prašoma atlaisvinti važiuojamąją kelio dalį.

16 valandą policijos pareigūnai pradėjo aktyvius veiksmus ir pastūmė minią nuo Vinco Kudirkos gatvės link Lukiškių aikštės, nuo važiuojamosios dalies.

16.05 val. policijos pajėgos prie Lukiškių aikštės atsitraukė atgal per gatvę.

Pareigūnai per garsiakalbius perspėja žmones, kad Šeimų sąjūdžio mitingas baigėsi, jie raginami skirstytis.

16.20 val. policijos pareigūnai dar kartą bandė žmones patraukti nuo Gedimino prospekto, link Tauro kalno. Žmonės ir toliau skanduoja „gėda“.

Policijos pareigūnų nurodymų neklausęs asmuo buvo sulaikytas.

Protestuotojai, kalbėdamiesi su pareigūnais, prašė pereiti į jų pusę. Ant policijos rėkė ir pagarsėjęs provokatorius Laurynas Ragelskis.

„Delfi“ žurnalisto agresyviai nusiteikęs mitinguotojas rusiškai klausė: „Ką čia pametei? Ko tau neužtenka? Tavo „Delfinariumui“ reikia prie parlamento stovėti“. Taip pat jį įžeidinėjo visokiais žodžiais ir tikino, kad žurnalistai dirba „chuntai“.

Prieš 17 valandą prie policijos pareigūnų atėjo Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius.

Jis atėjo kalbėtis ir su protestuotojais. Jis stengėsi juos raminti, teigė, jog „akmenim nepaėmėm“.

„Geriau eikit po Vilnių pasivaikščioti, bereikalingai“, – aiškino jis.

„Susitiksim dar ne kartą“, – kalbėjo R. Grinevičius.

17 valandą policijos pareigūnus ragino pasitraukti į kitą gatvės pusę, Lukiškių aikštės link.

„Dabar yra prašymas, po minutės bus reikalavimas“, – protestuotojus į kitą gatvės pusę pereiti ragino policijos pareigūnas.

17.15 val. po kelis pareigūnus traukėsi nuo blokuotos sankryžos, po Šeimų sąjūdžio lyderio paraginimo trauktis.

Būreliai susirinko prie Seimo

Grupelės žmonių jau renkasi ir prie Seimo, 75 metrų perimetras nuo Seimo yra aptvertas tvoromis. Kol policija blokuoja Gedimino prospektą, dalis žmonių traukia link Seimo pro Lukiškių kalėjimą, Jasinskio gatve.

Ten atvyko ir riaušių policija, juos susirinkę protestuotojai pasitiko švilpimu, plojimais ir patyčiomis.

Vienas iš ten buvusių žmonių sakė: „galvojo kvaileliai, kad mus sulaikys“. Jiems skanduojama „gėda“.

Maždaug 17.20 val. prie Seimo stovėję policijos pareigūnai taip pat pasitraukė. Juos palydėjo plojimai.

Sulaikė Ragelskį

Policija už viešos tvarkos pažeidimą sulaikė save žurnalistu prisistatantį Lauryną Ragelskį. Tai Delfi patvirtino policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Vieno iš internetinių videoblogų autorius L. Ragelskis sulaikytas Katedros aikštėje, besibaigiant Viniuje vykusiam Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuotam protesto mitingui.

Pirminiais duomenimis, pareigūnų sulaikytam asmeniui gresia administracinė atsakomybė už viešosios tvarkos pažeidimą.

„Kiek mane informavo pareigūnai, ten buvo konkretus atvejis, kai šis asmuo viešoje vietoje įžeidinėjo ten dirbusį žiniasklaidos atstovą“, – sakė policijos generalinis komisaras R. Požėla.

Delfi primena, kd L. Ragelskis tiek šiandien, tiek rugpjūčio 10–ąją prie Seimo vykusiame mitinge, kuris vėliau baigėsi riaušėmis, tiesiogiai filmavo renginį, transliacijos metu nevengdamas komentaruose rusų kalba atvirai įžeidinėti dirbančių policijos pareigūnų ir valdžios atstovų.

Išsakė reikalavimus

Mitingo organizatoriai paskelbė rezoliuciją, kurioje išreiškė, kokie yra jų pagrindiniai reikalavimai.

„Mes, Lietuvos Respublikos piliečiai, 2021 m. rugsėjo 10 d. masinės protesto akcijos Vilniuje dalyviai priimame šią rezoliuciją:

1. Reikalaujame nedelsiant įvykdyti visus iki šiol priimtus protesto akcijų reikalavimus t. y. atšaukti galimybių pasą ir visus su juo susijusius antikonstitucinius, neteisėtus, piliečių segregaciją įvedančius Vyriausybės nutarimus ir poįstatyminius aktus.


2. Sustabdyti visas privalomojo pobūdžio medicinines intervencijas prieš žmonių valią, vykdant testavimą bei vakcinaciją ir atverti darbo paslaugų rinką ir transportą, mokyklas ir universitetus kontaktiniam mokymui be jokių išlygų. Vakcinacija taikant ekonominė ir institucinę prievartą yra nusikalstama. Ji gali būti vykdoma tik laisvu žmonių pasirinkimu.

3. Pašalinti iš Seimo darbotvarkės ir niekada nenagrinėti šių įstatymų projektų. Partnerystės įstatymų, Stambulo konvencijos ratifikavimo ir nustoti persekioti žmones dėl jų pažiūrų, nutraukti baudžiamąsias bylas, kurios remiasi nepagrįstais kaltinimais ir masinius atleidimus sustabdyti iš darbų už atsisakymą vakcinuotis.

4. Pašalinti iš pareigų valdžios atstovus ir pareigūnus, inicijavusius antikonstitucinių įstatymų ir kitų norminių aktų rengimą ir visuomenės supriešinimą, kurių veiksmai sukėlė šalyje politinę krizę. Tai yra Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, Sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, Ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių.

Jeigu to nebus padaryta, pareiškiame, kad antikonstitucinius įstatymus ir nutarimus priimantys Seimas ir Vyriausybė prarado daugumos piliečių pasitikėjimą ir tautos įgaliojimus, todėl reikalaujame surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.


Šalies Konstitucijos garantas yra Lietuvos Respublikos prezidentas. Todėl reikalaujame JE LR Prezidentą Gitaną Nausėdą kreiptis į konstitucinį teismą dėl visų antikonstitucinių prigimtinės šeimos tradicinių vertybių griovimą ir žmonių segregaciją įvedančių norminių teisės aktų pripažinimo prieštaraujančiais LR Konstitucijai.

Pareikšti politinį nepasitikėjimą LR ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei. Vykdant paties prezidento viešai pareikštą iniciatyvą nedelsiant sušaukti nacionalinę piliečių asamblėją, pakviečiant visas visuomenes grupes ir regionus atstovaujančias organizacijas, bažnyčią, teisininkų bendruomenę, įstatyminiu būdu išspręsti klausimą dėl valstybės stabilumo, pilietinės taikos ir valstybės ateities.

Kviečiame prie šios mitingo rezoliucijos jungtis visus piliečius ir visuomenines jėgas, atmesti tarpusavio nesutarimus ir pradėti bendrą darbą dėl Lietuvos valstybės ateities. Pagal Konstituciją tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos konstitucinę santvarką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1845)