Per dešimtmetį nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos policija buvo reformuoja ne kartą, reformų skaičiumi pralenkė kai kurias Europos valstybes.

Pareigūnai pripažįsta, kad dažnos reformos gali būti naudingos nusikaltėliams. Pastarąja reforma siekiama tobulinti policijos administravimą, mažinti valdymo išlaidas, optimizuoti ir modernizuoti Policijos departamento struktūrą ir funkcijas.

Manoma, kad reformuota policija bus efektyviai veikianti institucija, orientuota į Lietuvos būsimą narystę Europos Sąjungoje ir užtikrinančią Policijos veiklos įstatyme nustatytų uždavinių, funkcijų bei įgaliojimų įgyvendinimą.

Po reformos šalies policijos centrinio valdymo aparate - Policijos departamente - 80 proc. sumažėjo valdininkų ir pareigūnų. Iš 667 etatų dabar Policijos departamente bus tik 129 etatai.

Policijos uždavinių ir funkcijų nevykdantys pareigūnai bus perkelti iš statutinių pareigūnų pareigų į valstybės tarnautojų pareigas. Policijos departamente tarnaus 78 pareigūnai ir 51 valstybės tarnautojas. Iki tol valdymą organizavę pareigūnai dalyvaudavo ir nusikaltimų tyrime.

Po reorganizacijos Policijos departamente išliks tik valdymo funkcijos, kurių atlikimas bus sukoncentruotas Valdymo tarnyboje, vykdančioje policijos veiklos planavimo, strategijos vystymo, koordinavimo ir kontrolės, informacinės analizės ir kitas valdymo funkcijas.

Pasak generalinio komisaro, po reformos Policijos departamente sumažės biurokratizmo. "Iš didelės gremėzdiškos struktūros - kompaktiškas valdymo centras. Ar geras sprendimas, parodys gyvenimas", - teigė V.Grigaravičius.

Reformos neigiamai atlieps kai kurių ligšiolinių pareigūnų kišenei, sumažės jų socialinės garantijos, kadangi kai kurie pareigūnai taps civiliais.

Kriminalinės ir viešosios policijos vykdomos funkcijos - kriminalinių ir ekonominių nusikaltimų tyrimas ir prevencija, operatyvinė veikla, liudytojų ir nukentėjusiųjų apsauga, kova su organizuotu nusikalstamumu, kriminalinė žvalgyba, kriminalistinės ekspertizės, licencijavimo ir kitos darbinės funkcijos kartu su etatais, finansavimu ir technika -perduodamos steigiamoms specializuotoms policijos įstaigoms - Kriminalinės policijos biurui ir Viešosios policijos biurui.

Kriminalinės policijos biurui iš Policijos departamento darbo užmokesčio fondo šių metų IV ketvirčiui preliminariai numatoma perduoti 2 mln. 900 tūkst. litų, "Sodros" įnašams - 670 tūkst. litų, kitoms išlaidomas darbams, prekėms ir paslaugoms - 1 mln. 740 tūkst. litų.

Iš viso Kriminalinės policijos biure bus įsteigta maždaug 500 etatų. Tikslesnis skaičius yra įslaptintas.

Viešosios policijos biurui iš Policijos departamento darbo užmokesčio fondo šių metų IV ketvirčiui preliminariai numatoma skirti 400 tūkst. litų, "Sodros" įnašams - 100 tūkst. litų, kitoms išlaidomas darbams, prekėms ir paslaugoms - 17,3 tūkst. litų. Iš viso Viešosios policijos biure bus įsteigti 148 etatai.

Kriminalinės policijos biurą sudarys Nusikaltimų tyrimo, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo, Operatyvinės veiklos, Strateginės informacijos, Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos, Tarptautinių ryšių tarnybos ir Kriminalistinių tyrimų centras.

Pagrindiniai Kriminalinės policijos biuro uždaviniai - kova su organizuotu nusikalstamumu, rezonansinių ir kitų nusikaltimų tyrimas šalies mastu, visos šalies operatyvinės informacijos kaupimas ir analizė, ypatingai svarbių liudytojų ir asmenų, nukentėjusių nuo nusikalstamų veikų, apsauga bei nusikaltimų pėdsakų, reikalaujančių ypatingai brangios ir specialios technikos, tyrimas šalies mastu.

Viešosios policijos biurą sudarys Viešosios tvarkos, Prevencijos ir Eismo priežiūros tarnybos.

Pagrindiniai Viešosios policijos biuro uždaviniai - masinių neramumų, pavyzdžiui nesankcionuotų ūkininkų akcijų pažabojimas, įstatymų numatytais atvejais licencijų ir kitų leidimų išdavimas bei ginklų registravimas, saugaus eismo priežiūra magistraliniuose keliuose bei masinių renginių ir švenčių metu.