Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pabrėžė, kad neteisingas kaukės dėvėjimas gali dar labiau pabloginti situaciją.

„Kartais galbūt geriau visai nedėvėti kaukės, nei dėvėti neteisingai. Kitaip sakant, tuomet gali būti mažesnė žala. Visiškai neteisinga kaukę dėvėti po smakru arba, kai matosi nosis. Tada nelieka jokios apsaugos“, – sako R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Žinoma, specialistė pabrėžia, kad šiuo metu uždarose patalpose dėvėti kaukę yra būtina.

Nepaklūstantiems reikalavimams – bausmės

Viešosios policijos valdybos licencijavimo sk. viršininkas Audrius Čiupala tikina, kad tam tikrais atvejais pagal įstatymą prekybos centro apsaugos darbuotojas gali suimti asmenį, kuris atsisako dėvėti kaukę.

„Yra nustatytos taisyklės dėl kaukių dėvėjimo. Jeigu žmonės dėvėtų kaukes, jokio konflikto nebūtų ir neatsirastų konfliktinės situacijos. Pagal dabartinius reikalavimus yra nustatyta, kad patalpose yra privaloma dėvėti kaukes. Už tas patalpas labai dažnai yra atsakingi prekybos centrai ir apsaugos darbuotojai, tai jie ir primena žmonių pareigą užsidėti kaukę, kuri dengia nosį ir burną įeinant į tą prekybos centrą.

Jeigu žmogus atsisako tai padaryti, tokiais atvejais atsiranda konfliktinė situacija. Reiktų pasakyti ir tai, kad apsaugos darbuotojas pagal įstatymą tam tikrais atvejais gali sulaikyti žmogų. Tokiais atvejais policija atvyktų į prekybos centrą ir tam žmogui būtų surašomas protokolas dėl kaukės nedėvėjimo“, – laidoje kalbėjo A. Čiupala.

Paklausus ar dabar situacija yra kitokia, nei buvo per karantiną, pašnekovas tikino, jog svarbiausia, kad visų reikalavimų būtina paisyti dėl visų mūsų saugumo, o ne dėl policijos.

„Sunku pasakyti. Negalėčiau taip teigti, kad dabar žmonės tapo mažiau paklusnūs reikalavimams. Jeigu pažiūrėtume, vis tik prekybos centruose daugelis žmonių paklūsta tiems reikalavimams. Visų pirma, tai daroma dėl pačių žmonių saugumo, o ne dėl policijos“, – komentavo pašnekovas.

Vaidas Saldžiūnas, Rolanda Lingienė

Svarstys tikrinti žmones keltuose ir lėktuvuose

Tiesa, dalis žmonių vengia atsakomybės, todėl kelia grėsmę visuomenės saugumui. Ateityje, anot pašnekovės, priemonės gali būti griežtinamos ir žmonės tikrinami dar keltuose ir lėktuvuose.

„Svarstomos kelios galimybės. Kadangi dalis asmenų tikrai yra neatsakingi, svarstoma registruoti visus atvykusius į Lietuvą. Galbūt vežėjai tai galėtų padaryti dar lėktuvuose ir keltuose. Logistiškai tai jau užtruktų ilgiau, bus nepasitenkinimo keleivių, tai reiškia, kad kiti žmonės kentės už tuos, kurie yra neatsakingi.

Taip pat bus svarstoma, kaip patikrinti, ar žmonės, kuriems reikalinga saviizoliacija, jos laikosi. Šie sprendimai laukia artimiausiu metu, nes kai kurie piliečiai kelia didelę grėsmę visuomenei“, – aiškina specialistė.