Trečiadienio rytą policija informavo, kad palikto kūdikio motina – rasta.

„Dėka visuomenės ir policijos intensyvių veiksmų moters tapatybė nustatyta. Tai Panevėžio miesto gyventoja (gim. 1988 m.), moteris perduota medikams apžiūrai“, – pranešė Panevėžio policija.

„Ar tik nebus taip, kad ji kieme kažkur pagimdė ir atnešė? Net tokia man buvo situacija susidariusi, nes merginos rankos buvo kraujuotos. Kai aš ją pamačiau, aš už kampo nubėgau, nes man pradėjo rėkti tas vaikinas „ateik čia“, o aš tiesiog pabėgau“, – LNK žinioms sakė įtartiną porą daugiabutyje mačiusi moteris.

Netrukus, maždaug po pusantros valandos, daugiabučio laiptinės antrame aukšte aptiktas gyvas, į pledą susuktas, naujagimis berniukas. Vaikas buvo tiesiog numestas, kur yra motina buvo neaišku.

Namo gyventojai – pašiurpę.

„Galėjo jau į namus vežti, į greitąją, jei jau patys nenori auginti. Bet taip jau nepalikti. Jei jau kankinaisi, gimdei, tai kaip jau čia, baisiau nei žvėrį“, – situaciją komentavo kitas daugiabučio gyventojas.

Paliktas vaikas galėjo būti ką tik pagimdytas, jis – mažo svorio. Būnant laiptinėje kūno temperatūra nukrito iki kritinio lygio. Pakliuvęs į medikus rankas jis buvo skubiai šildomas.

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis tikino, kad gydytojai dėjo visas pastangas, kad vaikas būtų sušildytas.

„Šitas procesas truko kone visą dieną. Tik po pietų pavyko pasiekti normalią kūdikio kūno temperatūrą“, – žurnalistams pasakojo ligoninės atstovas.

Stabilizavus naujagimio būklę, tik tuomet buvo galima pradėti jo tyrimus. Konstatuota, kad rasto berniuko būklė – sunki, bet stabili.

Panevėžio daugiabutyje paliktas kūdikis buvo stipriai sušalęs.

Anot medikų, kūdikis tiriamas ir dėl blaivumo.

„Nuo kūdikio sklido toks galbūt, kaip gydytojai įvardino, nešvarumo kvapas. Tačiau jokio alkoholio kvapo medikai nejautė“, – pasakojo ligoninės atstovas.

Tuo metu medikai pradėjo tyrimą dėl vaiko palikimo. Už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė ir net kalėjimas iki 2 metų. Tačiau pareigūnai sako, kad tyrimas gali pakrypti ir kita linkme – tikimasi surasti motiną ir ją apklausti, išsiaiškinti dėl kokių priežasčių ji taip pasielgė.

„Neatmetama galimybė, kad moters būklė irgi gali būti sunki, pogimdyvinė depresija kažkokia, gal dėl to vaiką galėjo palikti. Bet Panevėžyje tam puikiai suteiktos sąlygos – yra langelis. O šiuo atveju kūdikis buvo paliktas susuktas į audeklą, daugiabučio namo koridoriuje. Dėkojame gyventojams, nes neaišku, kas būtų buvę, po kelių valandų, jei kūdikis nebūtų pastebėtas“, – LNK žinioms kalbėjo Panevėžio policijos atstovas Tadas Martinaitis.

Jis prašė žmonių savo aplinkoje pastebėjusią besilaukiančią moterį, kuri turėjo gimdyti, bet neturi kūdikio, pranešti policijai.

Panevėžio vaiko teisių apsaugos skyrius sako, kad jei nebus išsiaiškinta, kas yra artimieji, bus kreipiamasi į teismą. Bus prašoma naujagimį paimti valstybinės įstaigos žinion. Tuomet bus galima ieškoti pamestinukui naujos šeimos.