„Atvažiuosi į Kauną, aš tau bilietą nupirksiu į „Žalgirio“ rungtynes“, – ne kartą pareigūnui kartojo Romutis A., kuris į alkotesterį pripūtė net 2,63 promiles alkoholio.

Siūlydamas bilietą į geriausios Lietuvos krepšinio komandos rungtynes sportininkas siekė ne tik išvengti baudžiamosios atsakomybės, bet ir neprarasti automobilio „SAAB 9-5“, kuris buvo registruotas sutuoktinės vardu.

„Supranti, mano žmona dirba, ji dabar mane užmuš, bliamba, jeigu aš tikrai biškį pripūsiu“, – jau tada, kai alkosteris buvo užfiksavęs sunkų girtumą, policijos tyrėjui kalbėjo Romutis A.

Šiandien jis gailisi, kad būdamas neblaivus sėdo prie automobilio vairo – jam buvo iškelta baudžiamoji byla ne tik dėl to, kad vairavo apsvaigęs nuo alkoholio, bet ir todėl, jog bandė papirkti policijos pareigūną.

„Tuo atveju, jei nebūtų buvęs sustabdytas padaręs Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus, jam apskritai nebūtų kilęs poreikis pareigūnams siūlyti kyšio siekiant išvengti atsakomybės, visgi šiuo atveju Romučio A. nusikalstamų veiksmų nejungė vieningas kaltininko sumanymas – nepaisydamas neblaivumo, vairavo transporto priemonę ir pažeidė KET bei kėlė pavojų eismo ir jo dalyvių saugumui, o jau būdamas sulaikytas kaip galimai padaręs nusikaltimą, ėmėsi neteisėtų veiksmų siekdamas išvengti atsakomybės už pirmuosius veiksmus“, – pažymėjo praeityje garsiam sportininkui iškeltą bylą išnagrinėjusi teisėja Kristina Jurevičienė.

Ji nutarė, kad Romutis A. ne tik turės į valstybės biudžetą sumokėti 3,4 tūkst. eurų baudą, bet ir negalės prie automobilio vairo sėstis dvejus metus. Be to, iš jo buvo konfiskuota žmonos vardu registruota transporto priemonė.

Pasak teismo, nekyla abejonių dėl Romučio A. kaltės – jo neblaivumas du kartus buvo patikrintas alkotesteriu (tikrinant antrą kartą buvo nustatytas 2,64 prom. girtumas), o faktą, kad policijos tyrėjui siūlė kyšį, patvirtino ne tik šio parodymai, bet ir pareigūno pateiktas vaizdo įrašas.

„Pastebėtina, kad nagrinėjamu atveju pati pasiūlymo duoti kyšį forma yra gana neįprasta (siūlymas vykti į krepšinio varžybas ir nupirkti bilietą į jas), tačiau kaip nurodoma ir teismų praktikoje, pasiūlymas duoti kyšį gali būti abstraktus, išreikštas nekonkretizuojant aplinkybių“, – teismo teigimu, siūlydamas kyšį vairuotojas norėjo užsirašyti pareigūno telefono numerį, taip išsaugodamas tolimesnį kontaktą su juo.

Anot teismo, dar prieš siūlydamas kyšį pareigūnui Romutis A. bandė jį paveikti „savo pažįstamais neva įtakingais asmenimis“: „Jis siekė, jog pareigūnas veiktų ne taip, kaip tokioje situacijoje turi elgtis vykdydamas tarnybines pareigas.“

Šiuo metu treneriu dirbantį Romutį A. prie automobilio vairo policijos pareigūnai sustabdė Pakruojo rajone, Petrašiūnų kaime – apie tai, kad jis kelia grėsmę kitiems eismo dalyviams, bendruoju pagalbos telefonu pranešė viena tuo metu tuo pačiu keliu važiavusi moteris.

Ji pasakojo, kad priešais ją važiavusio automobilio greitis buvo apei 70 km/val., todėl ji nutarė šį aplenkti.

Asociatyvi nuotrauka
„Kai išvažiavau į priešpriešinę eismo juostą ir pradėjau lenkimo manevrą, prieš mane važiavęs automobilis staiga metėsi į priešpriešinę eismo juostą, tiesiai prieš mane, taip kliudydamas jį aplenkti ir sukeldamas avarinę situaciją, – sakė moteris. – Bandydama išvengti susidūrimo aš staigiai nuspaudžiau stabdžių pedalą ir persirikiavau į savo važiuojamąją, dešinės pusės kelio juostą, o prieš mane važiavęs automobilis taip pat staiga metėsi į savo važiavimo juostą ir toliau važiavo priešais. Aš vėl pradėjau lenkimo manevrą ir automobilį aplenkiau – tada pamačiau, kad prie vairo sėdi vyras. Pralenkusi automobilį aš jį stebėjau per galinio vaizdo veidrodėlį ir netrukus pamačiau, kad automobilis vėl išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, taip vėl sukėlė grėsmę, kiti priešpriešine juosta važiavę automobiliai buvo priversti stabdyti ir trauktis į šalikelę.“

Moteris neslėpė, kad jai kilo įtarimų, kad automobilio vairuotojas gali būti neblaivus, todėl paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pasidalijo savo įtarimais.

„Paskui važiavau paskui šį automobilį, kol atvažiavo policijos pareigūnai ir jį sustabdė“, – teigė moteris.

Jos įtarimai, kad vairuotojas neblaivus, netrukus pasitvirtino.

„Nuo vairuotojo sklido stiprus alkoholio kvapas, iš jo iš karto paėmiau automobilio užvedimo raktelius, nors vairuotojas nurodė, kad alkoholio nevartojo, tik gėrė energetinį gėrimą, – sakė policijos pareigūnas. – Net tada, kai buvo patikrintas alkotesteriu ir buvo nustatytas sunkus girtumas, jis vis kartojo, kad alkoholio nevartojo ir nežino, kodėl alkoholio kiekio matuoklis rodo tokius parodymus. Pokalbio metu jis teigė, kad vairuojant norėjo miegoti, todėl pavojingai manevravo, norėjo vėliau sustoti ir pailsėti.“

Pasak pareigūno, vėliau vis dėlto Romutis A. prisipažino, kad gėrė alkoholį, bet tikino, jog tai buvo prieš 5 valandas.

„Mačiau, kad automobilyje, gale po dešinės pusės sėdyne, mėtėsi plastikinis alaus butelis, o ant keleivio priekinės sėdynės buvo padėtas stiklinis 200 ml talpos degtinės butelis“, – sakė policijos tyrėjas.

Pasak jo, neblaivus vairuotojas teigė, kad važiavo iš varžybų ir gyrėsi, jog pažįsta buvusį policijos komisarą, taip pat ne kartą prašė jam atleisti už padarytą pažeidimą ir leisti automobilį pasistatyti netoliese gyvenančio draugo kieme.

„Už tai jis pasiūlė vieną bilietą į Kaune vyksiančias „Žalgirio“ rungtynes, – prisiminė policininkas. – Kai jam pasakiau, kad jis taip negali sakyti, tai neteisėta ir nebus vykdomi jo reikalavimai, vyras to net nenorėjo girdėti ir dar du kartus paminėjo, jog man duos bilietą į runtynes, norėjo, kad greičiau „čia viską sutvarkytumėme“, nes jis nori miego.“

Policijos pareigūno ir neblaivaus vairuotojo pokalbis buvo įrašytas vaizdo kamera – iš vaizdo įrašo buvo matoma, kaip Romutis A. gyrėsi savo pažintimi su anksčiau policijoje dirbusiu komisaru ir net prašė jo vairuojamą automobilį nuvaryti į jo namų kiemą.

Romutis A.: – Komisare, žėkit– nuvarom pas komisarą, mašiną paliekam.

Pareiūgnas: – Kokį komisarą?

Romutis A.: – Nu A. G. (duomenys nuasmeninti), komisarą.

Pareigūnas: – Aš jų, aš jų nepažįstu.

Romutis A.: – Nu tai va, vietinis.

Pareigūnas: – Kas vietinis?

Romutis A.: – Paliekam mašiną, aš išsimiegu. (...) Karoče, nuvarom tą mašiną, jeigu aš tikrai pripūsiu dabar.

Pareigūnas: – Tai jūs jau įpūtėt vieną sykį, ponas.

Romutis A.: – Nu gerai. Nuvarom mašiną pas jį į kiemą, žinau, kur gyvena. (...) Aš išsimiegu rytoj ir žmona pasiima mane.

Pareigūnas: – Nu tai jūs sakėt, kad alkoholio nenaudojot.

Romutis A.: – Nu, aš vakar naudojau, bliacha.

Pareigūnas: – Tai vakar, ponas, būtumėt išsiblaivėjęs.

Romutis A.: – Šiandien tai ne, šiandien negėriau tikrai.

Pareigūnas: – Jūs asmens dokumentą man paieškokit.

Romutis A.: – Aš nerandu. Aš palikau visą tašę savo. Ir piniginę, teises, viską palikau. Aš galiu paskambinti vyrui, kuris komentuoja varžybas, aš komentavau varžybas.

Pareigūnas: – Kokias?

Romutis A.: – Jisai gali atvežti. (...) Varom mašiną pas G. į kiemą? (...) Būk žmogus, bliamba.

Pareigūnas: – Negalima. Negalima taip elgtis.

Romutis A.: – Supranti, mano žmona dirba, ji dabar mane užmuš, bliamba, jeigu aš tikrai biškį pripūsiu. (...) Duosi vaikus treniruot, jeigu nori.

Pareigūnas: – Ką tokius?

Romutis A.: – Vaikus treniruot duosi.

Pareigūnas: – O dėl ko čia man duosit?

Romutis A.: – Nu lengvąją atletiką, pavyzdžiui, nenori?

Pareigūnas: – Ne. (...)

Romutis A.: – Aš tai labai nenorėčiau, kad mane nubaustumėt stipriai.

Pareigūnas: – Bet jūs, ponas, važiavote neblaivus.

Asociatyvi nuotrauka
Romutis A.: – Nu bliamba, aš vakar išgėriau. Ir mane pakvietė komentuot varžybas... Ir aš aukojausi dėl jūsų... Nu ne, dėl jūsų krašto. (...) Atvažiuosi į Kauną, aš tau bilietą nupirksiu, į „Žalgirį“.

Pareigūnas: – Už ką man tą bilietą?

Romutis A.: – Nu už tai, kad draugas mano būsi.

Pareigūnas: – O dėl ko aš čia būsiu?

Romutis A.: – Į „Žalgirio“ varžybas. Mėgsti?

Pareigūnas: – Tai čia visiem bilietus dovanojat, a tiktai?

Romutis A.: – Nu aš vieną, tau tiktai.

Pareigūnas: – O dėl ko man?

Romutis A.: – Už tai, kad šiandien mane, kaip sakyt, nu.

Pareigūnas: – Kas?

Romutis A.: – Darom, kad nebūtų, kaip yra. Nu kad tipo aš pripūčiau. Aš nevažiuosiu už vairo tikrai jau. Viskas.

Pareigūnas: – Tai dėl ko man tą bilietą siūlysit?

Romutis A.: – Dėl to, kad mane nenubaustumėt.

Pareigūnas – Kad išvengtumėt atsakomybės?

Romutis A.: – Jo jo jo jo. Jokio papirkimo čia nėra. Draugiškai. (...) Aš žinok metus visai negėriau, visai negėriau metus. (...) Tai aš bilietą siūliau kai paskambinsi, bliamba, nupirksiu į rungtynes.

Teismo posėdžio metu treneriu dirbantis Romutis A. teigė, kad tądien buvo varžybose, po jų nutarė išvažiuoti, nes „visiškai nesijautė neblaivus, kad negalėtų vairuoti“.

„Neįsivaizduoju, kad išgėrus vieną litrą alaus galima įpūsti 2,64 promilių, aš išgėriau apie 10.30 val., o sėdau vairuoti po 15 val., jaučiausi normaliai“, – sakė jis.

Vyras prisipažino, kad sustabdytas policijos pareigūnų labiausiai bijojo savo žmonos reakcijos.

„Supratau, kad dėl nustatyto neblaivumo būsiu uždarytas ir tuo pačiu mašina bus uždaryta, dėl to aš bijojau žmonos“, – kalbėjo Romutis A., tądien praleidęs naktį areštinėje.

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl policijos pareigūnui kaip kyšį siūlė bilietą į Kauno „Žalgirio“ rungtynes, nes, kaip pažymėjo, pats turėjo įsigijęs abonementą.

„Bendraudamas su pareigūnais buvau pasimetęs, dabar labai gailiuosi, kad taip pasielgiau“, – sakė kaunietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)