Kaip BNS sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja, šiuo metu dar nagrinėjama informacija dėl galimų Susirinkimo įstatymo pažeidimų kabinant lentą, tačiau dėl galimų Kultūros paveldo apsaugos reikalavimų pažeidimų teisės aktai numato pareigą tyrimą atlikti būtent paveldosaugininkams.

„Dėl Kultūros paveldo apsaugos reikalavimų pažeidimų surinkta medžiaga perduota Kultūros paveldo departamentui“, – nurodė J. Samorokovskaja.

KPD direktorius Vidmantas Bezaras BNS sakė, kad specialistai aiškinasi situaciją ir tyrimas kol kas nepradėtas, tačiau jis pats didelių pažeidimų neįžvelgia. Daugiau aiškumo tikimasi kitą savaitę.

„Vertingųjų savybių pažeidimo mes nematome – tai svarbiausia, bet procedūrinis neatitikimas yra: buvo pateiktas reikiamo formato projektas, kuriame trūko vieno dalyko – bibliotekos pritarimo, nors ant viršelio buvo parašyta, kad užsakovas – Mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Jei jie tam (lentelei – BNS) pritartų, mes neprieštarautumėme“, – teigė V. Bezaras.

Prieš savaitę aktyvistai Vilniaus centre ant Vrublevskių bibliotekos pakabino naują atminimo lentą J. Noreikai-Generolui Vėtrai. Taip jie protestavo prieš Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimą liepą nuimti senąją lentą, kabėjusią ten daugiau nei du dešimtmečius.

Sostinės meras teigia nuimti lentą nusprendęs dėl to, kad J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą. Istorinės asmenybės gynėjai pabrėžia jo vėlesnę antinacinę ir antisovietinę veiklą.