Tai kerai, kuriais jauną vilnietę sužavėjo leidimą ilgalaikiam gyvenimui Lietuvoje gavusi 34 metų Rusijos pilietė Svetlana Mikhaylova (Michailova). Anksčiau jau teista romų tautybės moteris taip užbūrė merginą, kad ši sukčiuvienei ne tik atidavė visus savo turėtus pinigus, bet ir paėmė paskolą iš greitųjų kreditų bendrovės.

Pinigai laimės neatnešė nei M. Michailovai, nei į jos pinkles patekusiai merginai – supratusi, kad buvo apgauta, nuo paauglystės sveikatos sutrikimų turinti nukentėjusi atsidūrė ligoninėje, o laimingą meilę žadėjusi sukčiuvienė – policijos areštinėje. Ir nors moterys vėliau susitaikė, o prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė, jis buvo atnaujintas – paaiškėjo, kad romė bandė papirkti policijos pareigūną, kai šis jos namų kieme, įtariama, aptiko narkotinių medžiagų. Buvo įtariama, kad jomis moteris prekiavo tuomet, kai nesurasdavo patiklių žmonių, sutinkančių už pinigus „įsigyti“ laimingą meilę, tačiau vėliau paaiškėjo, jog kvaišalai priklauso kitai romų tautybės moteriai.

Žadėjo ne tik meilę

Baudžiamosios bylos duomenimis nustatyta, kad S. Michailova su nukentėjusiąja susipažino Vilniaus autobusų stotyje – pasinaudodama jaunos merginos pasitikėjimu, sudarydama patikimos būrėjos įvaizdį, sukčiuvienė ją įtikino išsiburti. Būrėja gyrėsi, kad turi specialių galių ir merginai gali padėti išburti ne tik laimingą meilę, bet ir sukurti šeimą. Tiesa, už tai paprašė pinigų, bet tai esą tik smulkmena – eurai suteikia stebuklingų galių, o be jų nebus nei meilės, nei šeimos.

Nepažįstamąja pasitikėjusi mergina S. Michailovai atidavė ne tik ką tik gautą atlyginimą – 630 eurų, bet ir netrukus iš greitųjų kreditų bendrovės paimtą 4 tūkst. Eur paskolą. Tačiau meilė į jaunos merginos širdį nepasibeldė, ji taip pat nesukūrė ir šeimos, todėl supanikavo, kad yra apgauta ir sunkiai susirgo. Ją reikėjo net gydyti ligoninėje.

Kad pateko į sukčiuvienės pinkles, mergina niekam nepasakojo. Apie tai nieko nežinojo net jos motina, nors iki šiol tarp jų nebuvo jokių paslapčių. Tačiau puikiai savo dukrą pažinojusi moteris iš karto suprato, kad jai kažkas nutiko, o įtarimai tik dar labiau sustiprėjo, kai vieną naktį mergina nesugrįžo į namus. Visą naktį jos ieškojusi motina dukrą surado prie ežero, o kai kartu grįžo į namus ir iš jos kuprinės bandė išimti raktus nuo namų durų spynos, pastebėjo greitųjų kreditų bendrovės dokumentus.

„Tai buvo paskolos sutartis, labai išsigandau, ėmiau dukros klausinėti, kas tai per sutartis, kodėl ji ją yra pasirašiusi, – vėliau pareigūnams per apklausą pasakojo nukentėjusiosios motina. – Tada ji papasakojo, kad prieš keletą dienų Stoties rajone sutiko romų kilmės moterį, kuri šiai pažadėjo, jog ją padarys laimingą ir paprašė atnešti šeimos narių nuotraukas. Dukra iš namų atnešė nuotraukas, tuomet ta moteris pasakė, kad jeigu ji nori susirasti vyrą ir kad visi šeimos nariai būtų laimingi, reikia duoti pinigų. Dukra taip ir padarė, išgrynino visus savo sąskaitoje turimus pinigus ir juos atidavė romei, – tai buvo ką tik jos gautas atlyginimas ir atostoginiai.“

Sukčiuvienė: ne būriau, o guodžiau

Moters teigimu, tuo viskas nesibaigė – romė jos dukrai tuomet pasakė, kad šių pinigų nepakanka ir jai pasiūlė nueiti paimti paskolą.

„Dukra įvykdė nurodymą – nuėjo į greitųjų paskolų bendrovę, kur užpildė paraišką ir netrukus į savo sąskaitą banke gavo 4 tūkst. Eur paskolą, – sakė nukentėjusiosios motina. – Ji tuos pinigus išgrynino ir atidavė tai moteriai.“

Nukentėjusiosios motina teigė, kad jos dukra turėjo ją apgavusios sukčiuvienės telefono numerį, todėl dėl sukčiavimo kreipėsi į policiją.

O įtariamąja patraukta S. Michailova pripažino, kad iš merginos išviliojo pinigus, tačiau tikino, jog tai buvo atlygis už tariamą jos darbą.

„Būdama Stotyje priėjau prie merginos ir paklausiau, ar ši norėtų išsiburti, – kalbėjo moteris. – Ši sutiko. Tada pasakiau, kad už būrimą reikia mokėti. Ji sutiko, todėl apsikeitėme telefono numeriais, mergina žadėjo susisiekti. Ir maždaug po dviejų savaičių paskambino, sakė, kad nori labai skubiai susitikti.“

Romės teigimu, mergina jai mokėjo pinigus, tačiau ne už tai, jog ji būrė, o tik ramino.

„Mergina man pasakojo, kad nesutaria su motina, taip pat kalbėjo apie kitas ją slegiančias problemas, o aš ją guodžiau, raminau“, – teigė S. Michailova.

Kratos metu moters namuose pareigūnai rado įvairių auksinių dirbinių, kai kurie jų – su brangakmeniais, tačiau kam jie priklausė, taip ir nepavyko nustatyti.

Policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo atsakomybėn patraukta romė ir nukentėjusiąja pripažinta mergina susitaikė, nukentėjusioji nurodė, kad neturi pretenzijų, todėl prokuratūra priėmė sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti.

„Paimkite iš stalčiaus pinigus“

Bet šis tyrimas netrukus buvo atnaujintas, nes paaiškėjo, kad nepraėjus nė metams po šio įvykio S. Michailova padarė kitą nusikaltimą – bandė papirkti policijos pareigūnus, kai šie jos ir kitos romės namuose ėmė ieškoti narkotikų. Tada moteris Mobilios kuopos pareigūnui pasiūlė 500 Eur kyšį.

„Paimkite iš stalčiaus pinigus, guli 500 Eur, ir mainais į tai mus paleiskite“, – pareigūnui pasiūlė S. Michailova.

Kratos metu buvo rasta narkotinių medžiagų – 35 folijos lankstinukai su baltos spalvos milteliais, tačiau ikiteisminis tyrimas S. Michailovos atžvilgiu buvo nutrauktas, nes nenustatyta, kad ji yra susijusi su narkotinėmis medžiagomis.

Tuo metu kalbėdama apie policininkui pasiūlytus pinigus moteris teisinosi, kad šis esą neteisingai ją suprato. „Buvau streso būsenos, atsiprašau, jeigu pareigūnas mane ne taip suprato“, – teigė ji.

Už tai, kad sukčiavo ir bandė papirkti pareigūną, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ingrida Mikužytė baudžiamojon atsakomybėn patrauktą S. Michailovą pripažino kalta ir jai skyrė 28 parų arešto bausmę. Kadangi ji dvi dienas jau buvo praleidusi areštinėje, teismas šį laiką įskaitė į bausmę ir nuteistajai nurodė areštinėje atsėdėti 26 paras.

Be to, teismas nutarė konfiskuoti 500 Eur, kuriuos S. Michailova policijos pareigūnui siūlė kaip kyšį.