„Lietuvos policija ruošiasi artėjančiam minėjimui – gegužės 9-ajai dienai. Jau sustiprintos pajėgos pradeda dirbti nuo gegužės 8-osios dienos“, – žurnalistus penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje informavo A. Paulauskas.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas akcentuoja, kad dauguma policijos identifikuotų didelės rizikos objektų yra didžiuosiuose šalies miestuose.

„Esame nusimatę didelės rizikos objektų, kur prognozuojame, kad gali būti daugiau teisės pažeidimų, visoje Lietuvoje yra toks 21 objektas. Ir apie 180 vidutinės rizikos objektų, kur, matyt, tas lankomumas bus mažesnis. Tai policijos pajėgos tuose objektuose pasirodys periodiškai“, – pažymėjo jis.

A. Paulauskas teigia, kad šalyje gegužės 9-ąją budės apie 400 policijos pareigūnų.

„Tai tikrai skiriame nemažai policijos pajėgų, apie 170 ekipažų dirbs visoje Lietuvoje, apie 400 pareigūnų užtikrins, kad minėjimas – tiek gegužės 8-oji, tiek 9-oji– praeitų sklandžiai, be kažkokių didesnių incidentų“, – atkreipė dėmesį jis.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas tikina, kad policija dės visas pastangas, kad gegužėse 9-ąją visos situacijos būtų sprendžiamos taikiai.

„Stengsimės nekelti konfliktų ir turbūt tikrai policija jėgą naudos išimtiniais atvejais, kuomet prieš policininkus bus naudojama vienokia ar kitokia jėga. Kitais atvejais tikrai dėsime visas pastangas tas situacijas išspręsti taikiai, tai yra įspėti žmones apie tai, kad jeigu jie dėvi kažkokią draudžiamą simboliką, atributiką, nutraukti tuos veiksmus, nusistatyti jų asmenybes ir toliau leisti eiti į kapines ir pagerbti žuvusius“, – sakė A. Paulauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad gegužės 9-osios minėjimo metu asmenys, turintys draudžiamus simbolius, bus fiksuojami vaizdo kameromis ir vėliau identifikuojami.

„Pareigūnai yra instruktuoti, kad tokiais atvejais pareigūnai turėtų vaizdo priemonėmis fiksuoti visus tuos asmenis ir vėliau nusistatę asmenybes skirsime baudas“, – patikino jis.

„Turime žinių apie galbūt pavienius asmenis, kurie yra pasiryžę eiti su tam tikra simbolika ir ją demonstruoti, apie kažkokias grupes, kurios galėtų turėti kažkokios įtakos viešajai tvarkai, kad rinktųsi didesnės grupės, tokios informacijos neturiu“, – pažymėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

A. Paulauskas taip pat tikina, kad ir socialinėje erdvėje pastebimi tik pavieniai raginimai gegužės 9-ąją pagerbti karių kapus.

„Socialinę erdvę stebime intensyviai ir matome, kad nėra kažkokių raginimų burtis į didesnes grupes, o yra tiesiog tokie pavieniai raginimai pagerbti, nueiti, padėti gėlių ant kapų. Tai iš esmės kažkokios tokios centruojančios jėgos, kuri bandytų suburti kažkokią kritinę masę palaikančiųjų, nematome, dėl to ir tokių didelių grėsmių nematome“, – sakė jis.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas taip pat akcentuoja, kad viena iš pagrindinių policijos užduočių bus, kad tarp gegužės 9-osios minėjimo dalyvių ir jiems oponuojančių nekiltų konfliktai.

ELTA primena, kad, artėjant gegužės 9-ajai, politikai bei valstybės institucijų atstovai pradėjo nuogąstauti dėl galimų provokacijų šiai dienai paminėti skirtuose minėjimuose. Viešoje erdvėje baiminamasi, kad gegužės 9-ąjai skirtų minėjimų pagrindinis tikslas galimai būtų ne siekis paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, o švęsti karą Ukrainoje.

Rusijoje ir rusų bendruomenėse gegužės 9-ąją minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Tuo metu Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini diena anksčiau, gegužės 8-ąją.

Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, Lietuva liko ją okupavusios ir represijas prieš taikius gyventojus vykdžiusios Sovietų Sąjungos sudėtyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)