„Šių kibernetinių atakų politinė atribucija yra aiški, tačiau sieksime ir teisinio nusikalstomos veikos įvertinimo bei dalyvavusių nusikalstamoje veikoje asmenų patraukimo atsakomybėn“, – pranešime sakė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų atliekamą ikiteisminį tyrimą pavesta organizuoti ir kontroliuoti Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui.

Toks procesinis sprendimas priimtas gavus pranešimą iš Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC).

Jis nurodė, kad šių metų birželio 20-29 dienomis intensyvi paslaugų trikdymo ataka buvo vykdoma prieš Saugųjį valstybinį duomenų perdavimo tinklą, kitas Lietuvos valdžios institucijas bei privačias įmones, iš viso – daugiau nei prieš 130 interneto svetainių, kurių darbas buvo sutrikdytas arba jos laikinai buvo visai nepasiekiamos vartotojams.

Pranešime taip pat nurodoma, kad neteisėtą poveikį patyrusios interneto svetainės buvo įvardytos viešai prieinamame susirašinėjimo programos „Telegram“ kanale „Killnet“ kaip paslaugų trikdymo (angl. Distributed Denial of Service, DDoS) taikiniai.

„Killnet“ yra su Rusija siejama programišių grupuotė, įsikūrusi šių metų pradžioje.

NKSC intensyviai bendrauja su partneriais bei pareigūnais ir nuolat informuoja apie esamą padėtį. Šiuo metu didžiausios atakos yra suvaldytos, saugiojo tinklo paslaugos yra teikiamos, teigiama pranešime.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už neteisėtai sutrikdytą ar nutrauktą daugelio informacinių sistemų arba strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui, valstybės valdymui, ūkiui, finansų sistemai turinčios informacinės sistemos darbą, įvykdžius nusikalstamą veiką pasinaudojant svetimais asmens duomenimis arba padarant didelės žalos, gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją