„Tą vakarą dirbau su kolega, kai patruliuodami po miestą trumpam sustabdėme automobilį, išgirdome garsiai grojančią muziką, o tuo metu jau buvo apie 21 val., – pasakojo sostinės policijos pareigūnas. – Nutarėme užeiti į namus ir nuraminti triukšmautoją. Kai įėjome į daugiabučio laiptinę, supratome, kad triukšmas sklinda iš viršuje esančio buto – užlipę laiptais į trečią aukštą supratome, jog vakarėlis vyksta čia pat, be to, laiptinėje pajutome stiprų, specifinį narkotinės medžiagos – marihuanos – kvapą.“

Kai pareigūnai pasibeldė į duris, netrukus jas atidarė čia buvęs vaikinas: „Iš karto pajutome dar stipresnį kvapą, supratome, kad čia yra vartojamos narkotinės medžiagos, todėl iš karto užėjome į vidų.“

O čia, policininko teigimu, laukė dar labiau neįprastas vaizdas.

„Užėjome į vieno kambario butą, jame ant lovos gulėjo septyni asmenys, dar vienas sėdėjo fotelyje, – pasakojo policijos pareigūnas. – Kai paklausėme, kas yra šio buto savininkas, lovoje gulėjęs Kristijonas Laimis P. atsakė, kad jis yra nuomininkas, o visi kiti žmonės, esantys bute, yra jo svečiai. Kadangi jautėme narkotinių medžiagų kvapą, pasidomėjome, ar bute yra draudžiamų medžiagų, bet Kristijonas Laimis P. atsakė neigiamai. Nutarėme patikrinti – ant stalo stovėjo plastikinis indelis nuo sausainių, jo viduje pamatėme sudėtus permatomus užspaudžiamus maišelius. Jų viduje buvo baltos spalvos milteliai. Šalia šio indelio buvo padėta raudonos spalvos metalinė dėžutė su užrašu „M&M's“, kurioje buvo permatomi užspaudžiami maišeliai su žalios spalvos augalinės kilmės galimai narkotine medžiaga.“

Anot pareigūno, toliau apžiūrint butą rašomojo stalo pradarytame antrame stalčiuje buvo rasti keletas į polietileną susuktų rutuliukų su galimai augalinės kilmės medžiaga – grybais.

„Po buto apžiūros paklausėme, kam priklauso visos rastos šios galimai narkotinės medžiagos, tačiau nei vienas iš bute esančių jaunuolių nepasakė, kam tai priklauso, dėl to buvo sulaikytas buto nuomininkas Kristijonas Laimis P., – sakė policijos pareigūnas. – Jį sulaikant teko panaudoti spec. priemones – antrankius, Kristijonas Laimis P. buvo pasodintas ant grindų, nes ant lovos ir fotelio nebuvo vietos. Tuo metu iš bute esančio tualeto išėjo dar vienas vaikinas. Jo taip pat paklausėme, ar turi su savimi kokių nors draudžiamų daiktų, bet jis atsakė, kad nieko neturi. Atlikome dalinę apžiūrą, prie jo nieko draudžiamo neradome, tačiau ant grindų gulėjo striukė, kurios kišenėje radome užspaudžiamą maišelį su galimai narkotinėmis medžiagomis.“

Pareigūno teigimu, tuomet šis vaikinas nurodė, jog striukė priklauso jam, bet narkotinės medžiagos – ne jo.

Asociatyvi nuotrauka
„Šis vaikinas taip pat buvo sulaikytas, jam buvo uždėtos spec. priemonės – antrankiai, jis buvo pasodintas ant grindų, kadangi visos sėdimos vietos buvo užimtos, – pasakojimą tęsė pareigūnas. – Kadangi nei vienas iš bute buvusių asmenų nepasakė, kieno yra rastos galimai narkotinės medžiagos, todėl visi bute buvę asmenys buvo išvesti į laiptinę, čia jiems buvo pranešta, jog visi jie bus sulaikyti.“

Anot pareigūno, išvedus visus vakarėlio dalyvius, jo kolegos apžiūrėjo lovą, kurioje buvo rasti gulintys septyni vaikinai ir merginos.

„Kairėje pusėje už lovos pastebėjome du permatomus užspaudžiamus maišelius, kuriuose buvo galimai narkotinės medžiagos – rožinės spalvos tabletė, o pro tarpą tarp čiužinių matėsi permatomas užspaudžiamas maišelis, kuriame buvo daug naujų, nenaudotų, permatomų, užspaudžiamų maišelių – tokių pačių, kuriuose buvo rastos galimai narkotinės medžiagos, – sakė policininkas. – Be to, buvo surasta kartoninė dėžė nuo batų, kurioje buvo svarstyklės, skirtos sverti mažų svorių daiktams, plastikinis indelis su jame esančiais baltos spalvos milteliais.“

Pareigūno teigimu, tą vakarą į pagalbą teko išsikviesti kolegas į pagalbą, nes reikėjo ne tik atlikti rastų narkotinių medžiagų apžiūrą ir jas paimti, bet ir vakarėlio dalyvius pristatyti į policijos komisariatą.

O čia visi lyg susitarę kalbėjo tą patį: „Aš nežinau ir negaliu pasakyti kam priklauso bute rastos narkotinės ir psichotropinės medžiagos.“

Tuo metu Lietuvos kriminalistinių tyrimų centro tyrėjai nustatė, kad bute buvo surasta daugiau kaip 36 g kanapių (antžeminių dalių), 13,g kokaino, 0,001 g alprazolamo, beveik 7 g MDMA ir 8 g glotniagalvių (psilocybe) genties grybų.

Dėl to, kad neteisėtai laikė narkotines ir psichotropines medžiagas, neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas butą išsinuomojęs Kristijonas Laimis P.

Per apklausą policijoje jis pripažino, kad visi kvaišalai priklausė būtent jam.

„Visas šias medžiagas pirkau savo reikmėms, norėjau visas jas išbandyti, – sakė vilnietis. – Visos narkotinės medžiagos buvo nupirktos ne vienu metu, palaipsniui, gal prieš metus ar pusantrų.“

Kristijonas Laimis P. tikino, kad narkotines ir psichotropines medžiagas vartojo pats, niekam jų neplatino ir tokio tikslo neturėjo.

„Nuo tada, kai buvau sulaikytas, daugiau narkotinių ir psichotropinių medžiagų nepirkau ir jų nevartojau, dėl padaryto nusikaltimo prisipažįstu ir labai gailiuosi“, – sakė dvi paras areštinėje praleidęs vaikinas.

Kristijonui Laimiui P. iškeltą baudžiamąją bylą prokurorai perdavė nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui. Kadangi atsakomybėn patrauktas jaunas vyras pripažino kaltę, baudžiamasis procesas baigtas priimant baudžiamąjį įsakymą.

„Kaltinamasis dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo prisipažino visiškai, nurodė, jog psichotropines medžiagas pirko savo naudojimui; be paties kaltinamojo prisipažinimo jo kaltę pagrindžia ir kita rašytinė bylos medžiaga: policijos pareigūno tarnybinis pranešime užfiksuotos aplinkybės, kompetentingo specialisto išvados dėl pas kaltinamąjį rastos kontroliuojamų medžiagų rūšių ir kiekio, bei kita rašytinė bylos medžiaga; spręstina, kad rasti kiekiai, kuriuos laikė kaltinamasis, skirti asmeniniam naudojimui“, – paskelbė prokurorų surinktus duomenis įvertinęs teisėjas Olegas Zaicevas.

Skirdamas bausmę anksčiau jokių reikalų su teisėsauga neturėjusiam kaltinamajam teismas taip pat atsižvelgė į tai, kad jis yra nevedęs, jauno amžiaus.

„Teismo vertinimu, atsižvelgus į aukščiau paminėtas bausmei individualizuoti reikšmingas aplinkybes, ši bausmė atitiks teisingumo ir proporcingumo principų reikalavimus ir bus pakankama baudžiamajame įstatyme nustatytiems bausmės tikslams pasiekti – įvertinus kaltinamojo asmenybę ir veikos padarymo aplinkybes, teismas mano, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, taikant bausmės vykdymo atidėjimą“, – nurodoma teismo priimtame baudžiamajame įsakyme.

Teisėjas nutarė Kristijonui Laimiui P. skirti 60 parų arešto bausmę, kurią sumažinoi trečdaliu iki 40 parų, tačiau jos vykdymą atidėjo 6 mėnesiams, per kuriuos nuteistasis negalės išeiti iš namų nuo 22 iki 6 val., jei tai nėra susiję su darbu ar mokslu. Jam taip pat uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Jeigu šių įpareigojimų nuteistasis nesilaikys, jis gali būti pasiųstas į įkalinimo įstaigą atlikti realios arešto bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (864)