„Šiandien, praėjus šiems renginiams, galime plačiau kalbėti apie grėsmes, apie kurias mes, policija, žinojome dar iki šio renginio. Tai yra labai svarbu, norint paaiškinti, kodėl būtent taip veikė policija. Turėjome gausiai tiek žvalgybinės informacijos, tiek informacijos iš atvirųjų šaltinių, socialinės medijos, kad galimos provokacijos, net smurtiniai protrūkiai minėjimo metu. Tai įtakojo ir mūsų kaip policijos veiksmus, kad užkardytume tam kelią, kad renginys praeitų saugiai ir taikiai“, – aiškino A. Paulauskas.

Generalinio komisaro pavaduotojas paaiškino, kad renginio metu buvo kreipiamas dėmesys ir į žmones, kurie atsinešė plakatų.

„Kai kuriais atvejais pareigūnai prašė, kad, jei galėtų, tuos plakatus susuktų. Niekas nesiruošė jų išprašyti iš tų vietų. Tiems žmonėms buvo leista dalyvauti visuose renginiuose, jie buvo atviri. Tiesiog tam, kad nebūtų išprovokuotas konfliktas. Žinote, kai vienoje nedidelėje erdvėje (…) buvo susirinkę apie keturis-penkis tūkstančius žmonių. Ir čia įsiplieskęs bet koks mažiausias konfliktas galėjo virsti į nevaldomus dalykus, kurie galėjo sukelti be galo sunkias pasekmes“, – sakė A. Paulauskas.

Pasak laidos pašnekovo, buvo imtasi ir daugiau atsargumo priemonių.

„Dėl to dažnu atveju, mes to ir neslėpėme, šalia plakatus laikančių žmonių, reiškiančių kitokią nuomonę, tiesiog šalia stovėjo vienas ar du policijos pareigūnai, kurių tikslas buvo preventyviai užkardyti fizinį kontaktą, perėjimą protesto į kažkokias muštynes“, – sakė A. Paulauskas.

Policijos generalinis komisaras tikino, kad policija nesaugo valdžios nuo kritikos.

„Saugome Lietuvos žmones nuo neapgalvotų sprendimų , apsireiškimų, kurie gali peraugti į smurtinius dalykus, kas manau nepriimtina net ir demokratinėse valstybėse“, – sakė A. Paulauskas.

Policijos elgesys sulaukė kritikos

Policijos elgesys per Vasario 16-osios renginius sulaukė kritikos.

Kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Kuolys feisbuke sukritikavo policijos veiksmus Vasario 16-osios renginio metu. Ypač jam užkliuvo elgesys su vyru, atsinešusiu į Daukanto aikštę plakatą „Buvau Sąjūdyje, tapau Jadinstva“.

„Mes turime patikrinti, ar šis asmuo turi apribojimų dalyvauti tokiuose renginiuose“, – paaiškino šiandien žmonėms policijos pareigūnas, pareikalavęs, kad „šis asmuo“ su plakatu pasitrauktų iš Vilniaus aikštės ir eitų į jų automobilį.

„Gal be šitų plakatų, mielasis“, – mestelėjo „šiam asmeniui“ praeidamas Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda“, – žinutes nukreiptas šio asmens atžvilgiu citavo D. Kuolys.

Jis paaiškino, kad „šis asmuo“ – tai pilietis Kazys Grabys, Atgimimo ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais buvęs Lietuvos Sąjūdžio Panevėžio skyriaus sekretoriumi, 1991-ųjų sausį gynęs Parlamentą, ilgai priklausęs Tėvynės Sąjungos politinei partijai.

„Regis, šiandien Vilniuje vidaus reikalų ministrė, nežinia, ar merui pritarus, buvo sustabdžiusi Lietuvos Respublikos Konstitucijos veikimą.

Jos 20 straipsnis sako: „Žmogaus laisvė neliečiama. Niekas negali būti savavališkai sulaikytas arba laikomas suimtas.“

Jos 21 straipsnis skelbia: „Žmogaus asmuo neliečiamas. Žmogaus orumą gina įstatymas.“

Jos 25 straipsnis mums visiems užtikrina: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.“

Jos 33 straipsnis teigia: „Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ir pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką.“, – citavo D. Kuolys.

Jis viešai kėlė klausimą, kas iš valstybės pareigūnų šį vakarą atsiprašys piliečio K. Grabio dėl Vasario 16-ąją Vilniaus Simono Daukanto aikštėje paminto jo orumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)