Ketvirtadienį Lietuvos žiniasklaidą pasiekusiose nuotraukose moteris, panaši į N. Venckienę, užfiksuota Čikagos centre. Šalia jos stovi vaikas – DELFI skaitytojų spėjimu, politikės sūnus. Tačiau moters veido įžiūrėti neįmanoma.
Neringa Venckienė

Policija nuotraukų nekomentuoja. Tačiau laikinasis Kriminalinės policijos biuro viršininkas Andžejus Roginskis pranešė, kad N. Venckienės buvimo vieta yra nustatyta.

„Mes nustatėme įtariamosios buvimo vietą. Kreipėmės į atitinkamas teisėsaugos institucijas, į užsienio valstybėje esančius mūsų partnerius“, - kalbėjo A. Roginskis.

Klausiamas, ar N. Venckienės buvimo vieta – Čikaga, jis to nei patvirtino, nei paneigė.

„Galiu patvirtinti, kad pradėjus paiešką, atlikus visus būtinus veiksmus, mes informacija disponuojame. Aš nenoriu komentuoti, kur ponia N. Venckienė šiandien yra, kokioje valstybėje, kokiame mieste. Tačiau galiu patikinti, kad jos buvimo vieta, šalis tikrai mums yra žinoma“, - teigė pareigūnas.

Anot jo, visa informacija apie N. Venckienės buvimo vietą disponuoja ir tyrimą kuruojantis prokuroras.

„Nuo pat pirmos paieškos paskelbimo dienos policija disponuoja pakankama informacija apie ponios N. Venckienės buvimo vietą, apie jos vykimo maršrutus. Ir visų, pabrėžiu, visų būtinų veiksmų šiandien dienai yra imtasi, siekiant visa tai užfiksuoti ir atvaizduoti baudžiamajame procese. (...) Vadovaujantis ikiteisminiai tyrimui prokuroras, su kuriuo betarpiškai labai glaudžiai bendradarbiaujama ir keičiamasi realiame laike visa būtina informacija, informuotas apie tam tikrus mūsų veiksmus“, - tęsė A. Roginskis.
Andžejus Roginskis

Pasak jo, jeigu bus nustatyta, kad N. Venckienė vengia kontakto su Lietuvos teisėsauga, gali būti siekiama jos suėmimo užsienio valstybėje.

„Baudžiamasis procesas turėtų vykti griežtai pagal įstatymus ir pagal nustatytas procedūras. Procedūros pas mus surašytos ir, atitinkamai, suformintos ganėtinai griežtai. Tuo tikslu, kad nebūtų piktnaudžiaujama teisėsaugos institucijomis suteikta teise, t.y. kad nepagrįstai nebūtų piliečio, asmens suvaržyta laisvė, jo judėjimas ir t.t. (...) Laukiama šiandieną atitinkamos reakcijos kitų institucijų, atitinkamos informacijos iš jų, dėl ko vėliau bus priimami kiti sprendimai. Galimai, gavus informacijos apie ponios N. Venckienės vengimą atvykti į mūsų procesą, prokuroras, kuris turi tokią teisę, (galės – DELFI) inicijuoti sprendimo pakeitimą, t.y. kreiptis atitinkamai dėl suėmimo skyrimo. Kaip griežčiausios kardomosios priemonės“, - aiškino pareigūnas.

Paklaustas, ar užsienio valstybės pareigūnams pavyko susisiekti su N. Venckienė, pašnekovas teigė negalįs atskleisti šios informacijos. „Taktinių klausimų nenorėčiau komentuoti“, - sakė A. Roginskis.

Jeigu bus siekiama N. Venckienės suėmimo, šio darbo turės imtis užsienio šalies, kurioje politikė yra, pareigūnai.

Paklaustas, kokiu tikslumu yra žinoma N. Venckienės buvimo vieta, A. Roginskis apsiribojo užuomina: „Pakankamai gerai“.

Prokuratūra apie tai nieko nežino

Nors Lietuvos policija pareiškė, kad jai yra žinoma ieškomos Seimo narės, buvusios teisėjos Neringos Venckienės buvimo vieta užsienyje, apie tai nieko negali pasakyti prokuratūra, kurios nutarimu yra paskelbta parlamentarės paieška ir kuri kontroliuoja ikiteisminį tyrimą.

"Ieškoma. Vienas dalykas - jos ieško užsienio valstybių pareigūnai. Kai suras, tai praneš", - ketvirtadienį "Lietuvos ryto" televizijai sakė Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė. Ji teigė, kad jokių atsakymų iš užsienio pareigūnų nėra gavusi.

Ketvirtadienį žiniasklaida paskelbė, kad bėgle tapusi Seimo narė N.Venckienė nuo teisėsaugos slapstosi Čikagoje. Šiame mieste esanti lrytas.lt ir delfi.lt skaitytoja užfiksavo į JAV pabėgusią N.Venckienę kartu su sūnumi pačioje Čikagos širdyje. Buvo paviešintos nuotraukos su šviesiaplauke moterimi, turinčią baltą rankinę, šalia stovi paauglys, kaip manoma, jos sūnus.

"Nemačiau jokių nuotraukų, nežiūrėjau jokios spaudos, nieko negaliu komentuoti", - pareiškė prokurorė. Vėliau ji pripažino, kad atstovas spaudai jai pranešė apie nuotraukas.

"Aš pažiūrėjau straipsnį - ten nėra nei miesto, nei datos ant nuotraukos. Informaciją patikrinsime", - teigė prokurorė N.Raugienė.

Parlamentarės N.Venckienės paieška prokuratūros nutarimu paskelbta gegužės 9 dieną. Nustatyti, kur tiksliai yra Seimo "Drąsos kelio" partijos frakcijos seniūnė, prokurorai įpareigojo policiją.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N.Venckienę apklausti. Prokurorai pernai spalį N.Venckienei pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Seimas balandžio pradžioje panaikino parlamentarės teisinę neliečiamybę, svarstant šį klausimą N.Venckienė Seime nebepasirodė.