Pasak jo, buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių, plėšimų, kūno sužalojimų. Taip pat policija yra gavusi pranešimų dėl galimos prostitucijos.

„Daugiau gandų lygio gauname pranešimų, kad Alytaus aerodrome, kur patalpinti daugiau Afrikos piliečiai, prekiaujama žmonėmis, t.y. vykdoma prostitucija“, – NSGK nariams pasakojo A. Paulauskas.
Pasak generalinio komisaro pavaduotojo, stovyklose susiformavo hierarchinės struktūros.

„Matome aiškią poliarizaciją stovyklose. Yra atsiradę neformalūs lyderiai, kurie dažnu atveju vykdo neformalias funkcijas, padalina geresnį maistą, sprendžia, kam geresnius drabužius atiduoti“, – sakė jis.

A. Paulausko teigimu, siekiant užtikrinti viešąją tvarką, su šiais neformaliais lyderiais pareigūnai siekia užmegzti bendradarbiavimą, taip bandant užkirsti kelią galimiems neramumams.

„Yra keletas tokių taktikų. Viena, žinoma, vienaip ar kitaip šalinti, perkelti. Kita – juos patraukti į savo pusę, nes dažnu atveju tie lyderiai užtikrina ir tam tikrą trapią taiką. Jeigu jie pasako nemaištauti, tai ten ir ramu. Jeigu pasako, kad kylame, tai ta stovykla kyla, ir mes turime rūpesčių“, – aiškino generalinio komisaro pavaduotojas, kartu pridurdamas, kad kai kuriose stovyklose pareigūnai paskiria ir savo atstovą, kuris rūpinasi migrantų stovyklos vidiniu gyvenimu.

„Manau, kad labai geras pavyzdys yra Rūdninkai, kuomet iš policijos paskyrėme savo komendantą, vyriausiąjį administratorių, kuris nėrė visa galva į tą veiklą viduje, ir nuo to laiko masinių incidentų pavyksta išvengti“, – tvirtino A. Paulauskas.

Tuo metu NSGK posėdyje taip pat dalyvavęs vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius pristatė pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto sienos kirtimo statistiką.

„Nuo gegužės 1 d. pradėti 68 ikiteisminiai tyrimai pagal 291 str. pirmą dalį, t.y. kai asmenys vienokio ar kitokio dydžio grupėmis kirto sieną, įskaitant ir minėtus atvejus, kai Baltarusijos pareigūnai įžengė į Lietuvos teritoriją“, – teigė R. Valentukevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)