Šiuo metu aptariamas turtas yra savivaldybėje, užantspauduotame kabinete. Jis apžiūrimas, vertinamas. Kreiptasi ir į Nacionalinę dailės galeriją.

„Be abejo, mes grąžinsime juos (rastus daiktus – DELFI) visiems teisėtiems savininkams. Su savivaldybės pagalba ar be, kaip pasiseks“, – sakė administracijos vadovas, paklaustas, kas bus, jei paaiškės, kad rastose dėžėse esantis turtas nepriklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Vis dėlto tokiu atveju jis nematytų reikalo atsiprašyti Artūro Zuoko.

„Jei būtume nepaėmę, o ten būtų savivaldybės turto, situacija būtų tokia, kad būtume neatlikę savo pareigų. Dabar savo pareigas atlikome“, – pastebėjo administracijos vadovas.

P. Poderskis taip pat nepripažįsta, kad aptariami daiktai galbūt buvo paimti neteisėtai.

„Liepos 30 d. (antradienį) Agnė Zuokienė rado dėžes, kurias, iškvietusi antstolį, suregistravo, inventorizavo. Trečiadienį kreipėsi į mus, sakydama, kad tai galimai yra savivaldybės turtas. Mes, įvertinę situaciją, kad gali būti didelės vertės savivaldybės turtas, susijęs su Jono Meko darbų kolekcija, ėmėmės veiksmų. Kad nekiltų jokių dviprasmybių, teisinių niuansų, dar kartą išsikvietėme anstolį, vėl viską inventorizavome ir perkėlėme į kitą vietą, Vilniaus miesto savivaldybės administraciją“, – nurodė P. Poderskis.

Jis aiškino besidžiaugiantis, kad, nors situacija – gana komiška, tai galbūt padės žmonėms atgauti ilgai sandėliuke gulėjusius savo daiktus.

Anot P. Poderskio, su savivaldybe vis susisiekia menininkai, kurie tarp rastų daiktų atpažįsta savo kūrinius. Iš viso jis aiškino sulaukęs trijų menininkų žinučių.

„Pretenzijas vertinsime, su visais tikrai bendradarbiausime <...>. Kviečiame sėsti prie stalo, su savininkės žinia, jei ji leis, perduosime turtą tam, kam jis priklauso, jei bus pateikti įvairūs dokumentai ir pan.“, – kalbėjo administracijos vadovas.

Pasirodžius aptariamai informacijai Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius nusprendė iš pareigų nušalinti viešosios įstaigos „Jono Meko vizualiųjų menų centras“ direktorių Gintarą Sodeiką. Paklaustas, ką mano apie tai, P. Poderskis klaidų savivaldybės veiksmuose neįžvelgia.

„Nušalinti ar atleisti VŠĮ vadovą meras bet kada, dėl bet kokių priežasčių. Tam nereikia nei tyrimų, ar analizių, ar pritarimų iš kitų subjektų. Jei įtarimai nepasitvirtins, bet dar anksti apie tai kalbėti, žinoma, grąžinsime jį į pareigas. Už prarastą darbo laiką jam bus kompensuota“, – nurodė jis.

DELFI primena, kad trečiadienį P. Poderskis kartu su savivaldybės atstovais lankėsi Zuokų namuose, kur su buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku besiskirianti Agnė Zuokienė aptiko daugybę galimai Jono Meko kūrinių, apie kuriuos, kaip ji teigia, nieko nežinojo.