Pasibaigus vakariniam parlamento posėdžiui, tartis dėl valdančiosios daugumos ateities Seimo pirmininkės kabinete susirinko premjerė Ingrida Šimonytė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, liberalai Eugenijus Gentvilas ir Edita Rudelienė ir Laisvės partijos nariai Vytautas Mitalas bei Tomas Vytautas Raskevičius.

Visgi, po susitikimo ir TS-LKD pirmininkas, ir premjerė Eltai atsisakė komentuoti tai, kas konkrečiai buvo aptarta posėdyje.

Tuo metu mažųjų koalicijos partijų atstovai Eltą informavo, kad susitikimo metu konservatoriai buvo raginami kaip galima greičiau šaukti partijos prezidiumą ir išspręsti klausimą dėl I. Šimonytės ateities Vyriausybėje.

Anksčiau antradienį TS-LKD pirmininkas ir premjerė nurodė, kad sprendimus dėl Ministrų kabineto priims konservatorių prezidiumas, kurio posėdį ketinama šaukti kitą savaitę.

„Padiskutavome, kaip ir kas mato tą situaciją. Sutarėme, kad dabar Tėvynės sąjungos prezidiumas ir spręs, ar jis pasitiki premjerės darbu, ar premjerė tuos darbus nuo šios partijos galės tęsti ir po to žiūrėsime, koalicijoje, kaip dėliojame (planus – ELTA) toliau“, – Eltai sakė V. Mitalas, nurodęs, kad „lyg ir buvo sutikimas“, jog konservatoriai šauks posėdį artimiausiu metu.

„Jeigu Šimonytė buvo pasakiusi, kad po NATO viršūnių susitikimo Vyriausybė atsistatydina – jau nuo vakar, po konservatorių prezidiumo to klausimo nebekuteno. Šiandien Šimonytė pasakė, kad tą turėtų spręsti partijos prezidiumas. Mes ir sutarėme, kad ne mes, koalicijos partneriai, esame atsakingi už atsiradusią situaciją, o didieji partneriai. Ir jie turi išspręsti šį klausimą. Ir išspręsti jį kaip galima greičiau“, – komentavo E. Gentvilas.

E. Gentvilas ragino TS-LKD prezidiumui rinktis jau trečiadienį: tai valstybės interesas

Liberalų frakcijos seniūnas nurodė, kad TS-LKD prezidiumas turėtų šaukti posėdį jau rytoj – trečiadienį. Pasak ilgamečio Seimo nario, atsidūrus tokioje situacijoje, kai sprendžiami valstybės stabilumui svarbūs klausimai, negalima delsti.

„Aš sakiau – rytoj renkatės. Bet aš negaliu tai partijai nurodinėti“, – Eltai sakė liberalas.

„Jeigu neišsprendžiate greitai, o, pavyzdžiui, spręsite kitą savaitę, tai jūs supraskite, kad visa žiniasklaida bus pilna antraščių: kas vyksta, kas dedasi, kas bus, Gentvilai, ką tu manai, Čmilyte, ką tu manai, Mitalai, ką tu manai... Jų interesas ir visų mūsų interesas – greitas jų prezidiumo sprendimas, ar jie deleguoja Šimonytę toliau vadovauti Vyriausybei, ar jie keičia poziciją“, – dėstė jis.

E. Gentvilo nuomone, kliūčių posėdžiauti konservatoriams neturėtų sukelti ir TS-LKD pirmininko G. Landsbergio suplanuotas darbo vizitas.

„Kad Landsbergis išvyksta į Prancūziją... Klausykite, jie pirmalaikių Seimo rinkimų sprendimą priėmė gegužės 19 d. prezidiumo posėdyje nuotoliniu būdu. Tai Šimonytei išsakyti paramą arba atšaukti tą paramą – tikrai nebūtina laukti kitos savaitės“, – samprotavo jis.

„Bet aš negaliu patarinėti tai partijai. Jai kažkas kitas patarinėja. Ir kol kas – nelabai sėkmingai. Aš gal būčiau geresnis patarėjas, bet neleidžiu sau to“, – pakartojo politikas, akcentuodamas, kad TS-LKD partijai gali tik pasakyti savo nuomonę.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė konservatorių prezidiumo iniciatyvai rugsėjo 10 d. surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. Premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad tokiu atveju atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.

Visgi, po žlugusio balsavimo politikų retorika sušvelnėjo. G. Landsbergis nurodė, kad galimybes Vyriausybei toliau tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos. Tuo metu I. Šimonytė pripažino, kad pareikšdama apie planus atsistatydinti, pasak pačios premjerės, „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimas dėl jos ateities taip pat priklauso nuo TS-LKD prezidiumo.