TS-LKD prezidiumui pasiūlius paleisti Seimą ir organizuoti naujus rinkimus, E. Jakubauskas kreipėsi į partiją, ragindamas kontroversiškai vertinamą iniciatyvą aptarti platesniu formatu – TS-LKD taryboje. Tam politikas rinkto ir partiečių parašus.

Ir nors parlamentas nepalaikė konservatorių vadovybės projekto, E. Jakubauskas sako, kad situacija TS-LKD gretose išlieka neaiški.

„Užverčiame puslapį, bet, aišku, toliau kažkas tai vis tiek bus. Yra pakibę labai daug klaustukų, liko labai daug neaiškumų. Manau, kad tos įtampos, kurios buvo, jau truputėlį nugesintos. Toliau lauksime sprendimų iš asmenų, kurie turi juos padaryti“, – Eltai savo požiūrį dėstė E. Jakubauskas.

Sostinės konservatorius mano, kad partijos vadovybei yra būtina užmegzti aiškesnį ryšį su rajoniniais TS-LKD skyriais. Ir tam, pabrėžė jis, geriausia būtų šaukti partijos tarybą.

„Mes esame šiokioje tokioje nežinomybėje. Mes diskutuojame, kalbame su skyrių pirmininkais, skyriais. Vienas dalykas yra kalbėtis individualiai, o kitas – kai susiburtume. Šiuo atžvilgiu, geriausias instrumentas būtų taryba – išklausyti tų dviejų šimtų, šimto žmonių. Jų išklausinėti, ką jie galvoja“, – aiškino TS-LKD Naujamiesčio skyriaus lyderis.

„Iš tikrųjų, mums buvo sunkus laikotarpis viduje. Būtų gerai, kad kiekvienas susiprastų“, – teigė sostinės politikas.

„Mūsų iniciatyva rinkti parašus konkrečiai buvo dėl tos pirmalaikių rinkimų situacijos. (...) Dabar šitas dalykas jau istorija.

Prezidiumo sprendimas bus, ar šaukti didesnį formatą. Kiek suprantu, jie galvoja tik apie tą, sakysime, trumpą instrumentą – prezidiumą“, – kalbėjo jis, referuodamas į TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pasisakymus apie planus artimiausiu metu šaukti prezidiumo posėdį.

Partijos lyderių atsakomybės reikalauti neketina: kas nedirba – tas neklysta

Naujamiesčio konservatorių lyderis konstatavo, kad sukeldami vidaus politikos krizę, TS-LKD vadovai suklydo. Tačiau asmeninės Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės ar partijos pirmininko G. Landsbergio atsakomybės reikalauti neketina. Visgi, akcentavo E. Jakubauskas, lyderiai turėtų įsivertinti tai, ką padarė.

„Supratę, kas įvyko, jie (premjerė ir partijos pirmininkas – ELTA) turi, mano galva, persiformatuoti. Ne tai, kad aplink juos visi kiti persiformatuotų. Ir pasiūlyti pagrindinį dalyką, ko mes siekiame – dialogą, bendravimą“, – akcentavo politikas.

„Faktas yra tas, kad vadovybė, mano galva, klydo. Bet kas nedirba – tas neklysta. Visiems klystantiems gali būti atleista. Bet jie turi patys prisiimti iniciatyvą, įvertindami tai, kas įvyko“, – kalbėjo TS-LKD narys.

Drastiški pokyčiai vadovybėje nebūtų racionalūs ir dėl artėjančio NATO viršūnių susitikimo bei besitęsiančių įtampų geopolitinėje erdvėje, pažymėjo E. Jakubauskas.

„Mano galva, šioje situacijoje, pernelyg kažkokių judesių daryti nesinori, nes situacija yra ne tokia – tiek NATO samitas, tiek karas... Nenorėčiau drastiškų momentų“, – nuosaikios pozicijos laikėsi jis.

Nerimauja dėl reputacinės žalos ir artėjančių rinkimų

E. Jakubausko manymu, partijos taryba turėtų rinktis ir dėl artėjančių Seimo rinkimų. Pasak sostinės politiko, keletą savaičių žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio centre vykęs skandalas turės neigiamų pasekmių TS-LKD reputacijai ir įvaizdžiui.

„Rinkimai už metų ir kelių mėnesių, bet reputacinė žala, man atrodo, yra mūsų rinkėjams padaryta. Kažkaip turi būti ir atsakomybė už tuos veiksmus. Bet aš galvoju, kad atsakomybė turi kristi ne tik jiems dviem (premjerei ir pirmininkui – ELTA), bet mums visiems, nes mums visiems reikia pagalvoti, kaip toliau kurti. Krizę įveikėme, bet pasekmės realios“, – samprotavo jis.

„Nei prezidiumas, nei du žmonės negali sukurti kažko. Turi būti platesnio formato (pokalbis – ELTA), turi būti, vis dėlto, išlaisvinta tiek mūsų partija – kad pradėtų daugiau atsakomybės ir mąstymo prisiimti ir kurti“, – kalbėdamas apie aktyvesnį partijos skyrių įsitraukimą į partinio lygmenio sprendimus kalbėjo E. Jakubauskas.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė konservatorių prezidiumo iniciatyvai rugsėjo 10 d. surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis.

Premjerė ne kartą patikino, kad, parlamentui pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad tokiu atveju atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.
Visgi, po žlugusio balsavimo politikų retorika sušvelnėjo. G. Landsbergis nurodė, kad galimybes Vyriausybei toliau tęsti darbą pirmiausiai vertins koaliciją sudarančios partijos, vėliau reikės sulaukti ir konservatorių partijos prezidiumo pozicijos. Tuo metu I. Šimonytė pripažino, kad pareikšdama apie planus atsistatydinti, pasak pačios premjerės, „leido sau šiek tiek per daug“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)