„Tai savaime nereiškia ir erekcijos sutrikimų, bet gydymas ir pačios prostatos ligos dažnai yra susijusios“, – aiškino Seimo narys Mykolas Majauskas.

Apie tai kartu su Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentu Gediminu Žižiu jie kalbėjo tiesioginėje DELFI konferencijoje.

Penktadienio rytą M. Majauskas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, siekdamas inicijuoti nereceptinių erekcijos sutrikimus gydančių vaistų registravimą Lietuvoje.

Gali būti ženklas, parodantis ir rimtas ligas

„Tai darau remdamasis kitų ES šalių praktika ir patirtimi. Eilė tyrimų rodo, kad erekcijos sutrikimas – simptomas labai rimtų ligų: kraujotakos, medžiagų apykaitos, psichikos sveikatos, prostatos sutrikimų, prostatos vėžio, diabeto. Tai yra rimtos ligos, didelė dalis jų – tylios, dėl ko galbūt iš pradžių labai neskauda, tad vyrai nesikreipia į gydytojus.

Erekcijos sutrikimus jie slepia, jie bijo, taip nepatenka į sveikatos priežiūros sistemą ir nesulaukia tinkamo gydymo. Matydamos tokią situaciją kai kurios ES šalys sako, kad, jei vyras nesugeba ateiti iki poliklinikos, gydytojo, gal jis bent galės ateiti iki vaistininko? Todėl jos inicijuoja nereceptinių vaistų registravimą. Tai reikalinga tam, kad atėjęs į vaistinę ir anonimiškai pasikalbėjęs su vaistininku vyras galėtų gauti erekcijos sutrikimus gydančių vaistų“, – aiškino M. Majauskas.

Anot jo, svarstant šį klausimą labai išauga vaistininko vaidmuo. Be to, tvirtinamas turėtų būti ir labai aiškus klausimynas, į kokius klausimus atėjęs klientas turi atsakyti.

„Vėliau vaistininkas pasikalba, paaiškina ir įspėja: „Klausyk, bičiuli, gali turėti labai rimtų ligų. Gal tu pasikalbėk su gydytoju?“, – ko tikimasi tokiu potvarkiu, atsikleidė Seimo narys.

Erekcijos sutrikimų turi 1 iš 10 vyrų

Pasak M. Majausko, šiuo metu, jei nori įsigyti erekcijos sutrikimus gydančių vaistų, turi apsilankyti pas šeimos gydytoją arba urologą, kurie atlieka įvairius tyrimus ir išrašo receptą.

„Anksčiau, ne paslaptis, vyrai ateidavo su senais receptais, parodydavo dėžutę, aiškindavo pirkę prieš kurį laiką, bet, kai įsigaliojo slaptų pirkėjų sistema, vaistininkai ėmė žiūrėti labai griežtai“, – aiškino Seimo narys.

Anot jo, įvairūs tyrimai rodo, kad erekcijos sutrikimų turi 1 iš 10 vyrų, tad Lietuvoje šis klausimas gali būti svarbus daugiau nei 100 tūkst. asmenų.

Ligą išgydo, o komplikacijos lieka

„Nežinau, kaip visi 100 tūkst. vyrų, bet, jei bent pusė jų kreiptųsi į šeimos gydytojus, jei šeimos gydytojai paklaustų... Vyrai vis tiek stigmatizuoja šį dalyką, kuklinasi, nekalba, patys neprisipažįsta, neprisipažįsta net šeimose. Šeimose įvyksta pirmieji konfliktai. Vyrai tampa uždari, jie ima gyventi su savo problema, atsiranda vienišumo jausmas, psichologinės, depresijos, alkoholizmo problemos. Ir jokie draudimai nepadės – jis randa paguodą tik čia“, – pridūrė G. Žižys.

Jis prisiminė bene prieš dešimtmetį kreipęsis į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) prašydamas kompensuoti bent 50 proc. vaistų, kurie būtini po urologinių ir onkologinių ligų, kainos.

„Žinokite, prasideda sutrikimai ir komplikacijos būtent po gydymo. Jei gydymas yra baigtas, komplikacijos lieka – tai nelabai suvokiama. Kai kurios jų negydomos arba jų gydymas nekompensuojamas, tai – ir šlapimo nelaikymas, erekcijos sutrikimai, begalė kitų dalykų“, – sakė specialistas.

Gediminas Žižys

Po žinios apie diagnozę – savižudybė

Pasak G. Žižio, toks abejingumas sveikatos problemoms neretai lemia ir savižudybių pagausėjimą.

„Tai susiję net su savižudybėmis. Žinome atvejų, kai sužinoję apie diagnozę vyrai ir nusižudo. Prieš bene 15 metų Seimo garažo vadovas nusižudė sužinojęs tik diagnozę. Ir to pakako. O tai, apie ką kalbu, įsisenėjusios problemos“, – situacijos rimtumą apibūdino jis.

POLA viceprezidentas tikino, kad turėtume labiau pasitikėti savo šalies vaistininkais. Po to esą galėtume pradėti spręsti ir kitas problemas. Tarkime, kaip pritraukti į šalį daugiau vaistų. Štai vienas jų, sprendžiantis aukščiausio lygio erekcijos sutrikimus – nervinių galūnėlių pašalinimą – Lietuvoje net nepasiekiamas dėl pernelyg mažos rinkos.

Vyrų nusižudo 5-6 kartus daugiau nei moterų

„Yra, matyt, toks šiek tiek nusistovėjęs požiūris, nes vyrai tyli, bijo kalbėti. Seksas yra tokia tabu tema, ką jau kalbėti apie erekcijos sutrikimus. Matyt, tiems, kurie labiausiai tyli, labiausiai reikia – kažkas turi už juos pakovoti“, – kodėl apie tai kalba, aiškino M. Majauskas.

Anot jo, vyrus, susidūrusius su erekcijos sutrikimais, galima skirstyti į 3 grupes: vieni jų drąsiai ieško pagalbos, kreipiasi į gydytojus, kiti tiesiog tyli, o dar kiti bando problemą neva nuskandinti alkoholyje, kyla problemos tarp partnerių, depresija.

„Ką matome Lietuvoje – vyrų nusižudo 5-6 kartais daugiau nei moterų ir būtent vidutinio amžiaus, kai erekcijos problemos atsiranda“, – pastebėjo Seimo narys

Atkreipė dėmesį į juodąją rinką

Jis atkreipė dėmesį, kad kai kurie vyrai vaistus, padedančius nuo erekcijos sutrikimų, įsigyja juodojoje rinkoje. Pavyzdžiui, internete, turgavietėse.

„Neaišku, kokie tai vaistai, kokie preparatai, niekas nepakonsultuoja dėl kontraindikacijų, su kokiais kitais vaistais negalima vartoti ir, svarbiausia, niekas nepaaiškina, kad galbūt erekcijos sutrikimas – kraujotakos sutrikimų indikacija, diabeto, prostatos vėžio, psichikos sveikatos“, – dėstė M. Majauskas.

Jis tikina suprantantis, kad aptariami vaistai gali kelti riziką žmogaus sveikatai, tačiau verčiau, Seimo nario teigimu, sergantieji pasikonsultuotų bent su vaistininkais.

Pastebėjus, kad dėl tokio požiūrio jis gali būti laikomas atstovaujantis vaistininkų interesams, Seimo narys aiškino, kad jo prioritetas – kenčiantieji.

„Aš atstovauju žmonėms, pacientams, vyrams – didžioji dalis jų tyli, perka juodojoje rinkoje, geria, galbūt vartoja narkotikus norėdami tokiu būdu numalšinti dvasinį skausmą. Iš tikrųjų, yra ne vienas gamintojas, kuris gamina tokius vaistus, todėl kreipiuosi į ministeriją, kad ji pasidomėtų ir inicijuotų tokių vaistų įsigijimą Lietuvoje“, – aiškino M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Serga ir jauni vyrai

G. Žižio teigimu, prostatos vėžiu šiuo metu ima sirgti ir jauni vyrai – jiems neretai yra vos 30-40 metų.

„Jauniems vyrams, kuriems taip nutinka, reikia padėti šiandien, nelaukiant, kol iširs jo šeima, jis išeis iš darbo rinkos“, – dėstė pašnekovas.

Tuo metu M. Majauskas tikino siūlantis, kad vyrai, kurie turi erekcijos sutrikimų, ateitų ir pasikonsultuotų bent su vaistininku, jei ne gydytoju, o ne tyliai lauktų, kol liga „suvalgys“ ir dvasiškai, ir fiziškai.

Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – 58 proc.

DELFI primena, kad nuo šių metų Didžiojoje Britanijoje jau galima įsigyti be recepto erekcijos sutrikimus gydantį medikamentą „Viagra Connect“. Ta pati „Viagros“ veiklioji medžiaga „sildenafil“ be recepto Lenkijoje prieinama jau nuo 2016 metų vaistų „MaxOn Active“ pavidalu. Didžiosios Britanijos ir Lenkijos keliu eina rumunai, slovakai ir švedai, kurie jau pradėjo procedūras dėl nereceptinių erekcijos sutrikimus gydančių vaistų registravimo savo šalyje.

Vienas iš svarbių saugiklių – vaistininkų konsultacijos. Vaistininkai yra įpareigojami prieš parduodant šiuos vaistus suteikti anoniminę konsultaciją, kurios metu siekiama sužinoti, ar vyras neserga širdies ligomis, nevartoja kontraindikuojančių vaistų. Kartu vaistininkas suteikia informacijos apie galimas erekcijos sutrikimo priežastis ir paragina apsilankyti pas gydytoją. Vaistininkams organizuojami specialūs mokymai bei ruošiamas privalomasis klausimynas, padėsiantis vyrams atpažinti ligas.

Lietuvoje mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sudaro 58 proc. 2016 metais, dėl kraujotakos sistemos ligų mirė 9730 vyrų, dėl prostatos piktybinių navikų – 561, diabeto – 138, išeminių širdies ligų – 5754. Apie šias ligas gali įspėti sutrikusi erekcija. Laiku kreipiantis į gydytojus galima užbėgti nelaimėms už akių.