Įstatymo projektą rengę parlamentarai tokį Vyriausybės žingsnį vadina cinišku ir kaltina ją užsimerkiant ne tik prieš statistinius duomenis bei mokslinius tyrimus, bet ir apskritai ignoruojant vieną žiauriausių smurto formų.

Pirkėjai baudžiami 10 kartų rečiau

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos socialdemokratų (LSDP) frakcijos narys, opozicijos lyderis Julius Sabatauskas stebėjosi ne tik neigiama Vyriausybės išvada dėl siūlomų baudžiamojo kodekso pataisų, bet ir tuo, kad valdantieji esamoje situacijoje neįžvelgė problemos.

„2017 m. nubausta 19 prostitucijos klientų, 2018 m. – 22, o pernai iki spalio 1 d. – 16. Sako, problemos tarsi ir nėra. Tačiau pažiūrėjus kitus skaičius, pagal administracinių nusižengimų kodeksą 2015 m. buvo nubausti 79 prostitucijos paslaugas teikę asmenys, 2016 m. – 114, 2017 m. – 245, 2018 m. – 194 ir pernai iki spalio mėnesio 167. Vien pernai iki spalio mėnesio prostitucijos teikėjų nubausta 10 kartų daugiau nei klientų“, – skaičius vardijo J. Sabatauskas.

Politikas teigė, kad tokia statistika tik rodo situacijos rimtumą. Anot jo, šiuo metu teisėsauga eina lengviausiu keliu ir baudžia seksualines paslaugas teikiančius asmenis, o klientams iš balos pavyksta išlipti sausiems.

„Labiausiai nustebino cinizmas netgi oficialiose pažymose ir Vyriausybės nutarime rašant, kad „atlygintinas naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas“. (...) Žinote, toks įspūdis, kad prostitucijos klientų visiškai nėra, prostitucija besiverčiantys asmenys masiškai siūlosi, kaip ministras pasako, savanoriškai tą daro ir nėra įtraukiamų asmenų“, – Vyriausybės poziciją kritikavo J. Sabatauskas ir pridūrė, kad nuo įtraukimo į prostituciją kenčia ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Julius Sabatauskas

Šią jo įžvalgą konkrečiais duomenimis pagrindė Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė Dovilė Šakalienė: „75 proc. prostitucijoje esančių asmenų yra 13-25 m. amžiaus. Dauguma įtraukiami jaunesni negu 14 m. Abosliuti dauguma patiria fizinę, lytinę ar kitokią prievartą prieš tai.“

„Šios Vyriausybės cinizmas jau viršijo visas ribas. (...) Vyriausybė praktiškai nededa jokių pastangų tam, kad būtų išgyvendintas smurtas prieš moteris. Kas yra prostitucija? Tai yra žmogaus sudaiktinimas. Žmogaus naudojimasis kaip daiktu ir Vyriausybės nariai sako, kad tai yra normalu. Man atrodo, laikas persukti savo smegenis į kitą vektorių, kad būtų iš tikrųjų stota į žmogaus teisių gynimo poziciją“, – spaudos konferencijoje kalbėjo opozicijos lyderis.

J. Sabatauskas tikino, kad jei Lietuva ir toliau ignoruos visas smurto formas prieš moteris, labai stipriai atsiliks nuo „pažangiosios Europos. “

Ministras susirūpino netyčia suklydusiais

Kritikos Vyriausybei negailėjo ir viena įstatymo pataisų iniciatorių D. Šakalienė. Jos teigimu, visa Vyriausybė ir „konkretus teisingumo ministras“ akivaizdai ignoruoja smurto lyties pagrindu problemą Lietuvoje, nepaiso statistikos ir mokslinių tyrimų.

„Aš tik norėčiau paklausti, ar Statistikos departamentas kaltas dėl to, kad smurtas lyties pagrindu Lietuvoje egzistuoja? Jeigu kalbame apie smurtą artimoje aplinkoje, 8 iš 10 aukų yra moterys, o 90 proc. kaltinamųjų yra vyrai. Ar Statistikos departamentas kaltas, kad šiandien daugiau nei 90 proc. prostitucijoje išnaudojamų asmenų yra moterys ir mergaitės? Aš nelabai šioje vietoje suprantu Vyriausybės poziciją“, – problemos mastą rodančius duomenis vardijo D. Šakalienė.

Ji stebėjosi, kad teisingumo ministras Elvinas Jankevičius laikosi pozicijos, kad prostitucija netoleruotinas reiškinys ir jeigu prostitutės būtų nebaudžiamos, tai esą paneigtų visuomenėje nusistovėjusias vertybines nuostatas.

„Tačiau tuo pačiu (ministras – DELFI) labai užjaučia netyčia klaidą galimai padariusį vyrą, kuris netyčia įsigijo tokią paslaugą. Ir ar jis tikrai, kaip rašo (teisingumo ministras – DELFI), padaro tokį didelį nusikaltimą ir turėtų būti nubaustas? Pacituosiu: „siūlau pagalvoti apie jaunus žmones, kurie galbūt padarytų tokią klaidą ir nusipirktų tokias paslaugas. Kas jų lauktų? Teistumas? Ar tai toks sunkus ir pavojingas nusikaltimas, už kurį turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė?“, – E. Jankevičių citavo D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė

Parlamentarė priminė, kad būtent ši Vyriausybė jaunuolius, įsigijusius „marichuanos suktinę“, siunčia už grotų. D. Šakalienė pabrėžė, kad įstatymo pataisomis buvo siūloma seksualinių paslaugų pirkimą laikyti baudžiamuoju nusižengimu, už kurį būtų taikoma bauda, o maksimali bausmė galėtų būti 45 paros arešto.

„Šiuo metu žmogaus pirkimas lytinam pasinaudojimui ar išnaudojimui yra prilyginamas šuns kakučio nesurinkimui viešoje vietoje“, – piktinosi D. Šakalienė.

Prievartaujamos ir mušamos moterys bijo kreiptis pagalbos

Anot Seimo narės, pasaulyje 7 valstybės taiko vadinamąjį šiaurietišką modelį, kai baudžiami ne prostitucija besiverčiantys asmenys, o tokias paslaugas perkantys klientuai. D. Šakalienė stebėjosi, kad Vyriausybės išvadose nurodoma esą nėra duomenų, kad toks modelis duotų rezultatų.

„Prieš kelis mėnesius Švedijos Vyriausybės remtame ir organizuotame renginyje 20 m. kovoje su prostitucija dirbanti komisarė pateikė labai konkrečius duomenis, kaip pozityviai paveikė šio teisinio reguliavimo taikymas“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Jos teigimu, nors teisingumo ministrui „skaičiai nelabai įdomūs“, tačiau įvairūs tyrimai liudija, kad nuo 94 iki 99 proc. prostitucijai išnaudojamų moterų patiria fizinį smurtą, du trečdaliai yra sunkiai sužalojamos, dvi iš trijų yra prievartaujamos, kas trečią kesinamasi nužudyti.

Pasak D. Šakalienės, po to, kai Kanada įsivedė sistemą, pagal kurią baudžiami sekso pirkėjai, o ne prostitutės, moterys dažniau pradėjo kreiptis į teisėsaugą ir pranešti apie prieš jas daromus nusikaltimus.

Anot Seimo narės, Lietuvoje yra priešingai, seksualines paslaugas teikiančios moterys net ir patyrusios fizinį smurtą, išprievartatutos ar apiplėštos bijo kreiptis į pareigūnus, nes žino, kad pirmiausiai bus nubaustos pačios.

Be to, pabrėžė D. Šakalienė, teikdama išvadas Vyriausybė nesikonsultavo su jokiais žmogaus teisių specialistais, tačiau pateiktoje Generalinės prokuratūros išvadoje toks teisinis reguliavimas įvertintas teigiamai.

„Labai džiaugiuosi, kad būtent mūsų teisėsauga parodė jautrumą, nes Generalinės prokuratūros išvadoje yra sakoma, kad atsisakymas bausti prostitucijoje išnaudojamus asmenis, iš kurių absoliuti dauguma yra mergaitės ir moterys, mažintų prostitucija besiverčiančių asmenų pažeidžiamumą, sudarytų jiems sąlygas efektyviau ginti savo teises nukentėjus nuo seksualinės prievartos ar kitų nusikalstamų veikų“, – citavo D. Šakalienė.

Prilygino gulinčio žmogaus suspardymui

Vyriausybės pateiktos išvados, spaudos konferincijoje tikino Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu (KOPŽI) centro vadovė Kritina Mišinienė, nuvylė ir pagalbą seksualiai išnaudojantiems žmonėms teikiančius praktikus.

„Ko gero, geriausias nematymo pavyzdys, kad šalia sumažėjusių į prostituciją įtraukiamų asmenų mastų Šiaurės šalyse pasikeitė ir mąstymas. Tai labai svarbus momentas, kad atsirado nuostata, jog negalima pirkti kito asmens. Statistikoje šitos nuostatos neatsispindi, bet jos tvyro ore, tvyro laikysenoje, tvyro požiūryje į kitą žmogų. Skaitydami tą tikrai apgailėtiną pažymą, (...) pasigedome tos nuostatos“, – teigė K. Mišinienė.

Kristina Mišinienė

Pasak jos, labai klaidinga baudžiant išnaudojamus asmenis tikėtis išlaikyti visuomenės moralę. Specialistė teigė, jog žmonių išnaudojimo srityje dirba jau 19 m. ir yra įsitikinusi, kad baudos situacijos nekeičia, o tik dar labiau ją pablogina.

„Mes sutinkame moteris, kurios turi 10 tūkst. eurų skolos antstoliams, jos tų baudų nemoka. Norėdamos sumokėti tas baudas, jos dar giliau klimsta į prostituciją. Ir ne tik jos, bet kartu su savo vaikais jos tarsi yra įmūrijamos į prostitucijos subkultūrą“, – apie kylančias problemas kalbėjo K. Mišinienė.

Savo ruožtu Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė paparšė įsivaizduoti sunkiai sumuštą, ant žemės kraujo klane gulintį žmogų.

„Ateina asmuo, iš kurio tikimasi pagalbos, bet jis dar labiau ciniškai suspardo iki mirties ir surūko taikos pypkutę su pirminiu agresoriumi. Būtent taip buvo pasielgta vakar priimant štai tokias išvadas Vyriausybėje“, – kalbėjo M. Jankauskaitė.

Margarita Jankauskaitė

Specialistė atkreipė dėmesį, kad įtraukimas į prostituciją yra viena žiauriausių smurto lyties pagrindu formų. Jos teigimu, tarp seksualiai išnaudojamų asmenų potrauminio streso tikimybė yra kur kas didesnė nei tarp tų, kurie pateko į tiesioginio karo įvykius.

„Mes taip pat žinome, kad, tarkime, lytinis išnaudojimas yra naudojamas kaip karo ginklas. Kodėl jis tra pasitelkiamas? Nes tai iš tikrųjų yra efektyvu. Tu išvarai žmogų ne tik iš namų, tu išvarai jį iš savo kūno, nes tam, kad pakęstum visą šitą elgesį su savimi, tu turi emociškai atsiriboti. Nes tai, kas vyksta su tavimi, yra nepakeliama“, – teigė M. Jankauskaitė.

Specialistė įsitikinusi, kad leidimas naudotis į prostituciją įtrauktais asmenimis yra tolygus leidimui „vykti karui“.

„Tai žiauri smurto forma dar ir todėl, kad mes susiduriame su besąlygišku aukų kaltinimu. Mes nuolat girdime – pačios to nori, pačios kaltos, kad į tai įsivėlė. Įdomu, kad šį argumentą mes girdime ir kai smurtaujama prieš vaikus – na jie neklauso, ir tada, kai kalbame apie smurtą artimoje aplinkoje, – jos pačios nepalieka smurtautojų. Taip kalba smurtautojai, mėgindami pateisinti savo elgesį prieš aukas, ir šiuos argumentus mes girdime iš ministrų kabineto“, – kalbėjo M. Jankauskaitė.

Teisingumo ministerija nepalaiko

DELFI primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė, jog Lietuvoje ir toliau už vertimąsi prostitucija būtų baudžiami tuo užsiimantys asmenys.

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstė keturių Seimo narių projektą, kuriuo siekiama panaikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostitucija ir numatyti baudžiamąją atsakomybę sekso paslaugų pirkėjui.

Siūlomam projektui nepritarė Teisingumo ministerija, ji teigė, kad tokiu atveju prostitucija būtų pripažįstama „legalia ir visuotinai priimtina elgesio norma“.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad tik Švedijoje, Prancūzijoje ir Airijoje už vertimąsi prostituciją nebaudžiama, o baudžiamas paslaugą perkantis asmuo.

„Neturime duomenų, kad ten būtų gerėjanti situacija ar kova su tomis paslaugomis sustiprėtų“, – sakė ministras.

Elvinas Jankevičius

Jis taip pat pridūrė, kad jeigu žmogus yra išnaudojamas arba pakliūva į vergiją, jam baudžiamoji atsakomybė nėra taikoma, „įsijungia“ visai kiti teisės aktai.

Šiuo metu už vertimąsi prostitucija taikoma administracinė atsakomybė – nuo 90 iki 140 eurų ir nuo 140 iki 300 eurų pakartotiniu atveju. Pagal projektą, prostitucija besiverčiantys asmenys nebūtų baudžiami, o asmuo, siekęs pasinaudoti arba pasinaudojęs šia paslauga, būtų laikomas padariusiu baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda – nuo 750 iki 2500 eurų – arba areštu – nuo dešimt iki 45 parų. Dabar tokiam asmeniui numatyta administracinė atsakomybė – kaip ir vertimosi prostitucija atveju.

Teisingumo ministerija tvirtina, kad naujausi tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad įstatymų pakeitimai, susiję tik su seksualinių paslaugų pirkimo kriminalizavimu, nesumažino prostitucijos mastų. Anot jos, „atlygintinis naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas, kurio teisinė apsauga būtų įmanoma tik kraštutinėmis baudžiamosios teisės priemonėmis“.

„Kriminalizavus atlygintinį naudojimąsi prostitucijos paslaugomis, atsakomybės taikymas už šio pobūdžio veiksmus taptų neadekvatus padarytų veiksmų pavojingumui“, – teigiama pažymoje.

Prie Šiaurės šalių reguliavimo modelio kovojant su prostitucija bei prekyba žmonėmis siūlo pereiti ir Europos Parlamentas, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

Baudžiamąją atsakomybę ne už sekso paslaugų pardavimą, bet pirkimą pirmoji pasaulyje nustatė Švedija, vėliau ja pasekė kitos Šiaurės šalys.