Įvykusios nuošliaužos vietą apžiūrėję specialistai taip pat pradėjo projektuoti priemones šlaito stabilizavimui ir galimo jos plėtimosi sustabdymui. Darbai pradėti nedelsiant pagal nuolatinę ekstremaliosios situacijos avarinių darbų sutartį.

Gedimino kalną tvarkantis Lietuvos nacionalinis muziejus situaciją nuolat stebi: šiuo metu fiksuojamas padidėjęs vandens lygis, tačiau pats kalnas yra stabilus. Šiuo metu fiziškai apžiūrimi visi Gedimino kalno šlaitai ir vertinama jo būklė po lietingos vakarykštės dienos.

Situacija išlieka priklausoma nuo tolimesnių vasaros orų, todėl naujų įtrūkių ir nuošliaužų galimybė neatmetama. Apie juos iš anksto įspėtų kalne įdiegta monitoringo sistema ir būtų galima tam pasiruošti.

Slenkantis supiltinis gruntas daro žalą vizualinei kalno išvaizdai, bet esmingai neatsiliepia viso kalno stabilumui. Ilgalaikių darbų metu jis būtų šalinamas kaip viena iš nuošliaužų priežasčių – kalne susikaupęs vanduo trykšta per šlaitus ir taip mirko nestabilų supiltinį gruntą.

Ilgalaikis Gedimino kalno stabilumas bus užtikrintas įgyvendinus šiuo metu rengiamą ilgalaikio sutvarkymo projektą. Projektavimo darbai buvo atnaujinti šių metų gegužės mėnesį Lietuvos nacionaliniam muziejui pasirašius sutartį su nauju projektuotoju.

Stiprus lietus ir vėjas vertė medžius

Antradienį Lietuvoje lijęs stiprus lietus ir pūtęs vėjas vertė medžius – ugniagesiai per parą 21 kartą vyko šalinti ant važiuojamosios dalies ir automobilių užvirtusių medžių.

Trečiadienio naktį, 0.45 val., buvo gautas pranešimas, kad Vilniuje, Molėtų plente, tarp Skersinės ir Santaros gatvių, ant automobilio „Toyota“ nukrito medis.

Panaudojus grandinį pjūklą, medis supjaustytas ir patrauktas nuo automobilio, atlaisvintas kelias, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Nuo antradienio 6 val. ryto iki trečiadienio 6 val. ryto medžiai nuo važiuojamosios dalies ir automobilių Vilniaus apskrityje buvo šalinami septynis kartus, Utenos apskrityje – penkis, Kauno ir Alytaus apskrityse – po keturis, Šiaulių apskrityje – vieną kartą.

Tuo metu Kėdainių rajone po liūties pirmadienį buvo apsemti kelių gyvenviečių namai, kiemai, rūsiai, vandeniu buvo užpiltos lopšelio-darželio rūsio ir maisto laikymo patalpos. Vanduo buvo pakilęs daugiau nei 50 centimetrų.

Antradienį Kėdainiuose, Juodkiškio gatvėje, buvo apsemtas aštuonių butų namo rūsyje esantis šiluminis mazgas. Vanduo buvo pakilęs apie 1 metrą. Motoriniu siurbliu ugniagesiai išsiurbė apie 15 kubinių metrų vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)