Neretai stokojama dėmesio artimui, o veislinis šuo ar katė patiria šeimininkų širdingumą, rūpestį. Moderniais laikais modernūs žmonės patys renkasi savo prioritetus.

Kas tirpsta meile gyvūnams, kas priešingai – žiūri iš padilbų į už tvoros ar voljere amsintį sotų vilkšunį. Atsiranda netinginčių akimis paieškoti akmenėlio, pasilenkti ir paleisti jį pavymui... Žodžiu, vieni linkę paglostyti, antri – ne prieš paerzinti ir „pamokyti“ uodeguotus. Tai liečia ir vaikus.

Numetė taksą nuo tilto į ledinę upės properšą

Tai senesnė istorija, bet tikra. Žiemą keli Rusnės nepilnamečiai, pasigavę jaukų taksų veislės šuniuką, nusinešė ant tilto per Pakalnės upę ir numetė į juodu vandeniu tyvuliuojančią properšą, supamą apsnigto ledo. Taksas kapstėsi kojytėmis kiek išgali, bet neišplaukė. Šaltas vanduo sustingdė šunelio pastangas ir gelmė pasiglemžė keturkojo gyvybę. Beje, šuo priklausė mokytojai. Ji išsiaiškino, kas tai padarė. Kaltininkas suburbėjo norėjęs iš smalsumo pažiūrėti, ar šuo išplauks. Štai toks atsakymas. Vaikui parūpo eksperimentas, bendraamžiai jo nesustabdė, neperkalbėjo, kad šuo patirs kančias ir gali nuskęsti. Suaugusieji apie viską sužinojo jau po įvykio.

Šovė į pririštą svetimą kiemsargį

Viename Šilutės rajono miestelyje, kur kriminalai ne taip dažni, nutiko nebūtas dalykas. Aprašymui pasirinktas įvykis bei kriminalinė byla seniai ištirta, baigta, tikriausiai ir užmiršta, tačiau iliustruojanti žmogaus požiūrį į gyvūnus. Tuomet dar nepilnametis Valdas (vardas pakeistas) nelegaliai įsigijo savadarbį šautuvą su duslintuvu ir 10 šovinių. Aišku, knietėjo išmėginti. Buvo rugpjūtis, 7 valanda. Valdas su draugu patraukė į pievą pašaudyti. Šautuvo savininko nuotaiką kaitino ne tik noras greičiau paleisti šūvį, bet ir išgertas alkoholis. Einant gatve, vaikinus aplojo mišrios veislės šuo. Kiemsargis buvo pririštas. Valdas nusitaikė į amsintį šunį ir paspaudė šautuvo nuleistuką. 5,6 milimetro kalibro kulka pataikė šuniui į inkstą. Iki gyvo taikinio buvo apie 30 metrų. Sužeistas šuo ėmė cypti, inkšti. Jis neišgyveno. O pievoje pašaudyti nepilnamečiui ir jo draugui nepavyko - šautuvas užsikirto. Šaulys nuo bausmės neišsisuko, nors ir spruko į Angliją. Iš ten grįžo jau su policijos konvojumi. Kelionė atgal pagal Europos arešto orderį jam kainavo kiek daugiau nei 6000 litų. Atmintinas šūvis.

Katino nugalabijimas, stebint panelėms

Pasibaisėtinas įvykis. Gaila, kad įtariamasis ir jo bendrai atpildo nesulaukė. Prieš keletą metų Šilutėje, Turgaus aikštėje, vieną vasario pavakarę būrelis jaunuolių, stebint merginoms, šaudė iš šratinio ginklo į atsivežtą katiną, spardė, trypė, kol užmušė. Merginos pačioje egzekucijoje nedalyvavo. Kalbėta, jog apie dvidešimties metų vyrukai netgi mėtę katiną aukštyn ir pleškinę į leisgyvę auką iš šratinio ginklo.

Reti praeiviai vengė įsikišti, policijai nepaskambino. Už žiaurų elgesį su gyvūnais numatyta baudžiamoji atsakomybė (LR BK 310 str.). Kaltininkui gresia viešieji darbai arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Katino kankintojai, deja, bausmės išvengė, pagrindinis piktadarys prieš teismą nestojo. Pats juk nepuls prisipažinti, o įvykio liudytojų nebuvo. Pavakarys, tamsoka, aidi šūviai, kažkieno riksmai – pavojinga situacija vienam kišti nosį prieš būrį chuliganų. Būti tikru piliečiu kartais nėra lengva.

Teksto autorius: Romualdas Danielius MAŽUTIS