Kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Kuolys feisbuke sukritikavo policijos veiksmus Vasario 16-osios renginio metu. Ypač jam užkliuvo elgesys su vyru, atsinešusiu į Daukanto aikštę plakatą „Buvau Sąjūdyje, tapau Jadinstva“.

„Mes turime patikrinti, ar šis asmuo turi apribojimų dalyvauti tokiuose renginiuose“, – paaiškino šiandien žmonėms policijos pareigūnas, pareikalavęs, kad „šis asmuo“ su plakatu pasitrauktų iš Vilniaus aikštės ir eitų į jų automobilį.

„Gal be šitų plakatų, mielasis“, – mestelėjo „šiam asmeniui“ praeidamas Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda“, – žinutes nukreiptas šio asmens atžvilgiu citavo D. Kuolys.

Jis paaiškino, kad „šis asmuo“ – tai pilietis Kazys Grabys, Atgimimo ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais buvęs Lietuvos Sąjūdžio Panevėžio skyriaus sekretoriumi, 1991-ųjų sausį gynęs Parlamentą, ilgai priklausęs Tėvynės Sąjungos politinei partijai.

„Regis, šiandien Vilniuje vidaus reikalų ministrė, nežinia, ar merui pritarus, buvo sustabdžiusi Lietuvos Respublikos Konstitucijos veikimą.

Jos 20 straipsnis sako: „Žmogaus laisvė neliečiama. Niekas negali būti savavališkai sulaikytas arba laikomas suimtas.“

Jos 21 straipsnis skelbia: „Žmogaus asmuo neliečiamas. Žmogaus orumą gina įstatymas.“

Jos 25 straipsnis mums visiems užtikrina: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.“

Jos 33 straipsnis teigia: „Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ir pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką.“, – citavo D. Kuolys.

Jis viešai kėlė klausimą, kas iš valstybės pareigūnų šį vakarą atsiprašys piliečio K. Grabio dėl Vasario 16-ąją Vilniaus Simono Daukanto aikštėje paminto jo orumo.

Į plakatą iškėlusį vyrą kreipėsi prezidentas

Tuos žodžius, kuriuos pacitavo D. Kuolys prezidentas G. Nausėda ištarė pakeliui iš renginio Daukanto aikštėje į šv. Mišias Vilniaus arkikatedroje.

Kaip aprašė portalas lrytas.lt, po sveikinimo kalbos prezidentas G.Nausėda su žmona Diana Nausėdiene pėsčiomis nuo Prezidentūros patraukė link Vilniaus arkikatedros.

Pakeliui šalies vadovas šnektelėjo su susirinkusia minia, tarp kurios stovėjo ir policijos dėmesio jau susilaukęs vyras su plakatu, kuriame parašyta „Buvau Sąjūdyje, tapau Jedinstva“.

„Žmonės atėjo pasidžiaugti tiesiog tuo, kad esame, esame nepriklausoma valstybė, turime visus valstybingumo simbolius, turime gerovę. Suprantu, kad kai kas sakys – kokia ten gerovė?

Galbūt tai ne mano gerovė, kažkieno kito. Mes stengiamės. Labai stengiamės, kad tos gerovės būtų daugiau įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Ir tai yra svarbiausia – be barjerų, be barikadų. Neturime vienas nuo kito nieko slėpti ir vienas nuo kito gintis“, – sakė G. Nausėda.

Po šių žodžių jis kreipėsi į vyrą su plakatu. „Su šia nuotaika, ir gal be šitų plakatų, mielasis. Suprantu, ką jūs turite galvoje, bet jūs ir dabar Sąjūdyje. Visi Sąjūdyje“, – kelis kartus pakartojo prezidentas, kurį citavo portalas lrytas.lt.

Negalvoja, kad policija perspaudė

Žymus vlogeris, buvęs premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas irgi sutiko dėl to, kad dėl žmonių, tiesiog išsikėlusių plakatus, policija neturėjo daryti problemos, tačiau bendrai jis pareigūnų elgesį vertino teigiamai, ir nemano, kad buvo panaudotos perteklinės priemonės.

„Pirmiausia, reikėtų pasižiūrėti į aplinkybes: mes turėjome situaciją rugpjūčio 10 dieną, turėjome situaciją rugsėjį, kai iš mitingo grįžtantys žmonės apsistumdė Seimo prieigose, turėjome situaciją vėlesniuose protestuose, kai iš tikrųjų yra žmonių, kurie nėra labai adekvatūs, ir, pavyzdžiui, ragina naudoti ginklą, jeigu jį turi, ginant save ir savo artimus. Turėjome Sausio 13-ąją, kai dalis žmonių, atėjusių į renginį, elgėsi taip, kad kiti net negalėjo girdėti, kas vyksta scenoje, apie ką yra kalbama“, – kontekstą nupiešė S. Malinauskas.

Jis teigė suprantąs, kad policija tiesiog pasirūpino saugumu.

„Vienas dalykas yra plakatas, kurį žmogus laikė rankoje, ir aš sutinku, kad plakatas, jeigu jis netrukdo kitiems ir jeigu jis nėra pažeidžiantis įstatymų, neturėtų būti problema. Dalinausi feisbuke, kad prezidentas G. Nausėda pats pasiūlė, kad toks plakatas galbūt tokią dieną nėra tinkamas. Nežinau, kaip policija tą klausimą išsprendė, bet sutinku, kad plakatas neturėtų būti bėda“, – sakė S. Malinauskas.

Tačiau, jo nuomone, visiškai pagrįstas buvo policijos elgesys tikrinant krepšius, gatvių uždarymas, žmonių srautų ribojimas, neleidimas įsinešti būgnų.

„Visi šie atvejai, mano galva yra ne tik, kad jokia perteklinė policijos jėga arba kažkoks perteklinis griežtumas žmonių atžvilgiu. Tai yra visiškai normalu. Nes mes žinome, kad tikrai žmonių yra daug, galimos pačios įvairiausios provokacijos, mes matome, kiek yra įtampos ir šalies viduje ir už jos, tai patikrinti, ar tavo kuprinėje nėra ginklų, sprogmenų, akmenų, kuriuos galbūt mėtysi, turbūt niekam nėra sudėtinga tokį dalyką parodyti ir būti saugiam atėjus į renginį“, – sakė S. Malinauskas.

Jis lygiai taip pat pateisino neleidimo įsinešti į renginio vietą muzikos arba garsą stiprinančių, skleidžiančių instrumentų .

„Jūs girdėjote, kad ten buvo ir plojimų, ir šūkavimų. Bet, kai, pavyzdžiui, atsineši būgnus arba švilpukus, labai mažas kiekis žmonių gali sukurti situaciją, kai visi aplinkui stovintys nebegirdi, kas vyksta, ir mano teisė girdėti, arba mano teisė dalyvauti šventėje irgi yra pakankamai svarbi. Negali būti taip, kad saujelės žmonių teisė mušti būgną būtų svarbesnė. Šiuo atveju, aš manau, kad policija tą balansą pasiekė“, – sakė S. Malinauskas.

Kelia klausimą, ar policija nesielgė per švelniai

Priešingai nei sakantys, kad policija elgėsi per griežtai, jis kėlė klausimą, ar policija daugeliu atvejų nesielgė per švelniai.

„Pavyzdys – mes turime Gedimino kalną, visas Katedros aikštės skveras buvo užimtas žmonių, kurie turėjo savo palapines, kurie vaikščiojo ir pasakojo apie kažkokių naujų politinių partijų steigimą ir pan.

Aktyviai dalyvavo ir Algirdas Paleckis. Žmogus, kuris yra jau du kartus teistas. Jis yra teistas už tai, kad „savi šaudė į savus“, už Sausio 13-osios aukų įžeidinėjimus. Ir dabar jis yra teisiamas už veiklą, nukreiptą prieš Lietuvos valstybę: susitikimus su Galovatovu, su Rusijos saugumo darbuotojais.

Ką jis daro šiuo metu? Jis surenka žmones, nuvažiuoja į Baltarusiją, per Baltarusijos KGB jis derina neva Lietuvos eilinių žmonių susitikimus su Baltarusijos užsienio reikalų ministru. Jis čia atvažiuoja, lygiai taip pat kaip Celofanas, laukdamas Apeliacinio teismo nuosprendžio, jis staiga turi visas galimybes šventės metu skleisti savo antivalstybinę propagandą“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Pasak pašnekovo, pagal Baudžiamojo kodekso 118 straipsnį, tai yra antivalstybinė veikla.

„Ir jam tai yra leidžiama daryti, policija neprieina, nepaprašo tų palapinių susirinkti“, – sakė S. Malinauskas.

Pasak jo, tas pats yra su internetine erdve.

„Kai mes kalbame apie reguliavimą, bet iš kitos pusės kalbame apie tai, kad yra daug žmonių, kurie grasinimais užsiima, kurie ragina nepaklusti įstatymui. Manau, kad policijai reikia rasti balansą“, – sakė S. Malinauskas.

Tikrino plakatus

Kaip skelbė policija, Vasario 16-osios renginiai praėjo be incidentų.

„Ne, kol kas jokių incidentų nebuvo“, – BNS teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Jo teigimu, su kai kuriais žmonėmis, atėjusiais į trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremoniją Daukanto aikštėje ir turėjusiais prieš šalies valdžią nukreiptus plakatus, pareigūnai pabendravo prevenciškai.

„Buvo su žmonėmis pabendrauta prevenciškai, paaiškinti teisės aktų reikalavimai, kad žmonės žinotų. Jie su tais pačiais plakatais toliau yra renginyje“, – sakė policijos atstovas.

Jis patikino, kad už plakatų turėjimą pareigūnai žmonių nebaus, nebent tai būtų įžeidžiantys ar neapykantą kurstantys plakatai.

Įvažiuojant į sostinę ties Grigiškėmis trečiadienį buvo nusidriekusi spūstis – policija tikrino pavienius automobilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)