Teigiamą koronaviruso testo rezultatą J. Varkalys gavo pirmadienio vakarą, kol kas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) su juo, anot E. Gentvilo, nesusisiekė. J. Varkalys penktadienį dalyvavo tiek naujo Seimo priesaikų ceremonijoje, tiek ir Seimo posėdyje.

„Iš tikrųjų taip, vakar vakare kalbėjau su Jonu, tai vakare, apie pusę 9 patvirtintas. Tačiau NVSC dar nėra jam davęs jokių nurodymų, kaip elgtis. Kitaip sakant, dar jo net neklausinėjo apie jo kontaktus. Tai visi jo kontaktai ir yra iš Seimo posėdžio penktadienį“, – Delfi sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Eltai jis vėliau sakė, kad svarsto, kaip toliau elgtis dėl saviizoliacijos. Apie tai, patvirtino E. Gentvilas, buvo kalbėtasi ir su Liberalų sąjūdžio lydere, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte–Nielsen.

„Aš pats sprendimo dar nesu priėmęs, bet kalbėjau su Čmilyte–Nielsen, kaip čia elgtis, tai ji dabar turi apsispręsti ir priimti sprendimus. (...) Aš siūlau, kad ji kalbėtų su valdyba ir būtų priimti sprendimai“, – teigė E. Gentvilas. Jis taip pat teigė, kad po priesaikos frakcijos atstovai susitiko ir kartu valgė tortą.

E. Gentvilas naujienų portalui 15min.lt patvirtino, kad J. Varkalys turėjo kontaktą su praėjusią savaitę koronavirusu susirgusia Rimante Šalaševičiūte – dalyvavo bendroje nuotraukoje, vėliau ir bendrame komiteto posėdyje, bet nesiizoliavo.

J. Varkalys ilgą penktadienio vakarą sėdėjo šalia konservatoriaus Jono Gudausko ir frakcijos kolegos Ričardo Juškos. Prieš J. Varkalį Seimo posėdžių salėje dirbo konservatorius Vytautas Kernagis, liberalai Raimondas Lopata, Arminas Lydeka. Visai netoliese sėdėjo ir naujoji Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Glaveckas siūlo stabdyti posėdžius

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas Delfi teigė, jog penktadienį asmeniškai nusprendė, kad dalyvaus tik priesaikų ceremonijoje, ne Seimo posėdyje.

„Aš Dievo apsaugotas, penktadienį posėdyje nebuvau. Tik ryte, sakiau, kad negaliu būti tokioje aplinkoje, kur gana daug rizikos apsikrėsti. Galima sakyti, kad to išvengiau. Manau, kad reikia tikrintis ir nedaryti posėdžių“, – savo idėją dėstė K. Glaveckas.

„Reikia nekvailioti, nes galima padaryti tokią problemą iš kurios po to sunkiai pavyks išeiti“, – aiškino Seimo narys.

Delfi jis teigė, kad kai visa šalis yra panirusi į visuotinį karantiną, rinktis į posėdžius, anot jo, nėra atsakinga.

Penktadienį prisiekti dėl COVID–19 negalėjo šie izoliacijoje esantys ar sergantys politikai: socialdemokratas Eugenijus Sabutis, „socialdarbietis“ Andrius Palionis, su „valstiečiais“ išrinkta Rimantė Šalaševičiūtė, su konservatoriais – Justas Džiugelis ir su Laisvės partija – Evelina Dobrovolska.