Teisme stebėtasi, kodėl apie sumušimą balandžio 9 d. moteris prabilo balandžio 15 d. surengtos spaudos konferencijos metu.

Incidento vakarą Berneen Vilniaus universitetinės Greitosios pagalbos ligoninėje apžiūrėjo gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas. Į ligoninę moteris atvyko lydima vyriškio ir aiškino susitrenkusi paslydusi duše. Minėtas vyras dalyvavo ir Berneen apžiūroje pas gydytoją.

Anot gydytojo, Berneen neatrodė nei išgąsdinta, nei apsipylusi ašaromis. Jis nepastebėjo ir išskirtinio Berneen susijaudinimo. Su Berneen gydytojas kalbėjo lietuviškai ir angliškai. Po apžiūros medikamentinio gydymo R. Raugalas neskyrė.

Tesime liudijo ir į iškvietimą atvykęs patrulių rinktinėje dirbantis policininkas Mindaugas Černius. Iš kartu su Berneen buvusios draugės jis išgirdo, kad prisikabinę du skinai ir mergina Berneen tampė už skaros, jai grasino. Tačiau jis neprisiminė, kad būtų buvę kalbėta apie sumušimą. Berneen atrodė išsigandusi, neblaivumo požymių pareigūnas nepastebėjo, sužalojimų ar drabužių įdrėskimų nematė.

Mušė ir erzino

Berneen teisme aiškino lemtingąjį vakarą su drauge Solveiga Zubrickiene ėjusi pro Vilniaus Šv. Onos bažnyčią. Anot jos, prie autobusų stotelės grupelė žmonių pradėjo šūkauti, minėti jos vardą, tad draugė patarė juos ignoruoti. Po kurio laiko Solveiga patarė pereiti gatvę, nes pastebėjo paskui einantį skustagalvį vaikiną. Netrukus jis moteris ėmė vytis, užsidėjo juodą skarelę ar šaliką. Kai minėtas vaikinas atsistojo tarp Berneen ir Solveigos, pribėgusi mergina trenkė Berneen į galvą.

Berneen stovėjo užsidengusi, mergina esą sudavė dar. Užpuolikė esą norėjo iš Berneen atimti rankoje laikomą sidro butelį. Po grumtynių butelį išmetusi išgąsdinta Berneen sakė „leidusi garsus“. Pasak jos, užpuolikė tuos garsus erzindama atkartojo.

Tuomet, aiškino Berneen, užpuolikė ją išvadino rasistiniais žodžiais „jū faken nyger“, nusiėmė diržą ir pradėjo mušti juo. Berneen nepamena, kiek kartų jai suduota - viskas tęsėsi, kol sustojo sidabrinė mašina ir jos keleiviai pasisiūlė padėti. Tuo metu puolusi mergina ir vaikinas pasišalino. Per tą laiką draugė Solveiga iškvietė policiją, atvyko Solveigos draugas. Berneen tuo metu aiškino buvusi šoke.

Prabilti ragino LNK prodiuseriai

Į ligoninę Berneen nuvyko su Solveiga ir jos draugu. Daktarui moteris paaiškino kritusi duše.

„Tai buvo mano sprendimas nesakyti nieko, nenorėjau, kad tai iškiltų į viešumą“, - paaiškino ji. Berneen tikino tuomet negalvojusi nei apie moralę, nei apie teisingumą, tik apie save – viena gyvendama Lietuvoje bijojo prasidėti su skustagalviais.

„Juk tai neteisingų aplinkybių nurodymas“, – stebėjosi teisėja.

Tą vakarą Berneen skaudėjo galva, gydytojas jai siūlė nuskausminamųjų. Kitą dieną atlikėja turėjo repetuoti „Žvaigždžių duetams“ ir apie incidentą esą niekam nenorėjo pasakoti. Tačiau pietaudama pas projekto partnerį Dalių Mertiną ji pasijuto blogai - pradėjo berti odą. Dėl to teko vykti į ligoninę, čia ji praleido kelias valandas, nes teko statyti lašinę.

Vakare grįžus pas D. Mertiną pradėta svarstyti, kaip elgtis. LNK prodiuseriams Berneen ir D. Metinas kitą dieną pareiškė nebenorintys dalyvauti projekte. Prodiuseriai esą atlikėją įkalbinėjo prabilti, mat toks atvejis Lietuvoje ne pirmas.

Taip, praėjus keletui dienų, Berneen surengė spaudos konferenciją ir viešai prabilo. Po spaudos konferencijos atvykusi policija pasiūlė rašyti pareiškimą.

Berneen tikino, kad tuoj po sumušimo atvykusi policija neparodė pakankamai dėmesio. Ir praėjus kelioms dienoms po įvykio ji sakė nežinojusi, ar policija kažką daro. Berneen įsitikinimu, policija turėjo pradėti tyrimą vos išgirdusi Solveigos pasakojimą. Tiesa, Solveigos pokalbio su policininkais ji nesuprato. Atlikėja sakė besitikėjusi, kad policija su ja susisieks.

Paklausta, kodėl taip ilgai laukė iki paviešino išpuolį, laidos vedėja sakė buvusi šokiruota, išsigandusi, jai reikėjo laiko atsigauti.

Aiškinosi dėl „triusikų“

V. Iljinych advokatas Nerijus Ulčinas Berneen teisme teiravosi, ar ši greitai prisigeria, ar „seksualine prasme buvo provokuojamai apsirengusi“. Paragintas teisėjos, advokatas klausimą patikslino ir klausė, ar jos pilvas buvo plikas, ar „triusikai“ išlindę. Berneen tikino nebuvusi apsvaiginta sidro ir nebuvusi pliku pilvu. Advokatas Berneen klausė, ar dažnai ši gyvenime naudojanti įžeidžiantį gestą – sulenktų pirštų kombinaciją. Minėtą kombinaciją advokatas pademonstravo teismo salėje. Berneen aiškino jį gyvenime naudojusi keletą kartų, „bet nedažnai“. „Ką jis reiškia?“, - tikslinosi teisėja.

Atlikėja sakė šį ženklą naudojanti juokaudama su draugais, o jo naudojimas priklauso nuo aplinkybių. DELFI primena, kad V. Iljinych aiškino smogusi Berneen, nes ši praeidama parodė tokį ženklą.

„Gal netyčia einant ir pakilo tas pirštelis einant pro stotelę?“, - Berneen tikslinosi teisėja.

Atlikėja ir toliau teigia jokių gestų praeidama pro stotelę nerodžiusi. Kadangi užpuolikė lietė tik ją, incidento metu buvo vartojami rasistiniai žodžiai, Berneen mano, kad išpuolis – rasistinis.

Nuo advokato kliuvo ir Berneen galbėjusiai vertėjai, neva neteisingai išvertusiai žodį „punch“.

V.Iljinych gynėjas paprašė prie bylos prijungti 2008 m. darytą nuotrauką, kur Berneen nenustatytų asmenų grupei rodo minėtą nepadorų gestą. Nuotrauka aptikta Berneen fanų sukurtoje interneto svetainėje. Advokatas taip pat paprašė apklausti antrą į iškvietimą prie Onos bažnyčios vykusį policininką bei Berneen vadybininką Nerijų Ramanauską. Šis dalyvavo Berneen apžiūroje ligoninėje. Visus šiuos prašymus teismas nusprendė patenkinti.

Advokatas N. Ulčinas bando įrodyti, kad išpuolis prieš Berneen nebuvo rasistinis aktas, o tik dviejų merginų konfliktas.

Kitas teismo posėdis numatytas balandį.

Gresia nelaisvė iki dvejų metų

DELFI primena, kad V. Iljinych pateikti kaltinimai dėl kurstymo prieš kitos rasės asmenį bei viešosios tvarkos sutrikdymo. Tokių pačių įtarimų V. Iljinych sulaukė ir dėl dalyvavimo skinų eitynėse praėjusių metų kovo 11-ąją. Iki incidento Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnauvusi kaltinamoji anksčiau teista nebuvo, tačiau metų pradžioje jau buvo užpuolusi vieną merginą.

Prokurorų kaltinamajame akte nurodyta, kad praėjusių metų balandžio 9-ąją V. Iljinych dainininkei sudavė 7 smūgius, be to, viešoje vietoje keikėsi.

Baudžiamasis kodeksas už veikas, kuriomis kaltinama V. Iljinych, numato baudą, laisvės apribojimą, areštą ar laisvės atėmimą iki dvejų metų. Po išpuolio įtariamoji buvo suimta. DELFI jau rašė, kad 23 metų vilnietei policija ruošia naują „dovanėlę“ – į teismą žada perduoti bylą ne tik dėl dalyvavimo skinų eitynėse kovo 11-ąją, bet ir dėl vienos merginos sužalojimo prie naktinio klubo.