Akmenės gimnazijoje mokosi 351 mokinys. Kovidas diagnozuotas 20 žmonių – moksleivių ir mokytojų.

„Buvo likę tik dvi ar trys klasės, kuriose neaptikras kovidas. Mūsų ekstremalių situacijų operacijų centro sprendimu, direktoriaus įsakymu, šita gimnazija dviem savaitėms pervesta į nuotolinį mokymą“, – sakė V. Mitrofanovas.

Rajono meras buvo atviras, to teko imtis dėl to, kad nebuvo laiku sureaguota.

„Simptomatika peršalimo ir kovido labai panaši, ir deja tėvai, tikriausiai bijodami, kad teks izoliuotis, netestuoja vaikų, ir gaunasi liūdna situacija. Kad ir mano vaiko klasėje – iš 19 vaikų tik šeši ketvirtokai (testavosi). Dabar lyg tai padaugėjo, nes klasėje buvo nustatytas galimas susirgimas, bet nepasitvirtino. Buvo pasakyta, kad gyvai mokysis tie, kas testuosis, tada padaugėjo“, – pasakojo V. Mitrofanovas.

Pasak mero, kovidas buvo nustatytas ir mokytojui, kuris turėjo kontaktų mokykloje.

„Ten irgi keistai, padaręs testą jis vis dėl to vedė pamokas ir bendravo su mokytojais. Sakome, kodėl tu padarei PGR , o vis dėlto atėjai? Sako: „tai aš nieko negavau“. O pasirodo PGR buvo teigiamas“, – stebėjosi V. Mitrofanovas.

Mato, kad tėvams trūksta informacijos

Meras nedramatizavo situacijos dėl išėjimo į nuotolį.

„Nebijau priimti atsakomybės dėl išėjimo į nuotolį. Turime nuotolinio mokymo įrankius“, – sakė V. Mitrofanovas.

Meras mano, kad prie viruso plitimo prisideda tai, kad tėvai slepia tikrąją padėtį.

„O kodėl slepia? Nes yra labai daug neaiškumų dėl „biuletenių“. Konkreti situacija pas mano vaiką klasėje – serga sesuo, testas jai teigiamas, vaikui parodė neigiamą, bet vaikas turi padaryti PGR. Bet jis PGR užsiregistravo tik po savaitės, nes didžiulės eilės, ir ypač kontaktų.

Sutarėme, komisijos sprendimu, kad visą laiką paliktų tris keturias vietas ekstra tyrimams iš ugdymo įstaigų. O tėvai, kai vaikai sloguoja ir karščiuoja leidžia juos į mokyklą. Dar baisiau kai patys serga, o testuotis nenorim nes bijo: „aha, nustatys vaikui kovidą, reikės izoliuotis, aš negausiu biuletenio“. Trūksta žmonėms pilnos informacijos“, – sakė V. Mitrofanovas.

Pasak mero, pirmadienį visos klasės grįš į gimnaziją, moksleiviai testuosis ir mokysis kontaktiniu būdu. Iki to laiko gimnazijos pastatas bus dezinfekuotas.

Nerimą kelia kai kurių įmonių veikla

Merui įtarimą kelia ir veikla laikinojo įdarbinimo įmonių, kuriose daugiausiai dirba trečiųjų šalių gyventojai, kurie nėra drausti privalomuoju sveikatos draudimu.

„Čia – ypač statybos sektorius, siuvyklos ar kažkokio nekvalifikuoto darbo prie transporterių veikla. Tai yra tokia įdomi veikla, kur tarkime aš atsiunčiu jums penkiasdešimt darbuotojų, dažnai būna, kad pusė jų legalūs, pusė – nelegalūs, nes ukrainiečiai pusę metų gali būti Lietuvoje be vizų.

Susirgę kovidu, jie gali tiesiog jį toliau platinti, nes nėra apskaityti, nėra drausti. Dažniausiai tai būna įmonės registruotos Lenkijoje, kurios komandiruoja žmones esą dirbti į Lietuvą. Tai natūralu, kad jei susergi būnant komandiruotėje ir nesifiksuoji, tai labai platina ligą“, – teigė V. Mitrofanovas.

Akmenės rajone yra paskiepyta 80 proc. gyventojų. Meras mano, kad, situacijai blogėjant, reikėtų ne karantiną skelbti, o suteikti daugiau galimybių sprendimus priimti pačioms savivaldybėms, kurios suskiepijo daugiau kaip 70 proc. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)