Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas po tragiško įvykio Mažeikių rajone, kai buvo nušautas Mažeikių policininkas.

Pasak departamento, nors tuomet į įvykio vietą atvykę pareigūnai ir padarė smulkių taktinių klaidų, tačiau savo pareigas atliko tinkamai ir turėjo visas technines priemones bei informaciją užduočiai įvykdyti.

Pareigūnams buvo žinoma, kad įtariamasis S. Brasas gali disponuoti šaunamuoju ginklu, jie turėjo užtikrinti, kad jis nepasišalintų iš įvykio vietos ir nepasislėptų nuo tyrimo, kol atvyks specialiosios pajėgos.

Departamento teigimu, kadangi įtariamasis atitiko didelę grėsmę keliančio asmens sąvoką, o įvykis atitiko didesnio pavojingumo sąvoką, Telšių apskrities ir Mažeikių rajono policijos komisariato vadovybė privalėjo spręsti klausimą dėl specialiųjų pajėgų pasitelkimo.

„Jie sprendė tą savaip, jie priėmė sprendimą siųsti papildomą ekipažą, bet, tarnybinį patikrinimą atlikusių pareigūnų manymu, čia turėjo būti siunčiamas specializuotas padalinys – „Aro“ lygio arba mobiliosios kuopos pareigūnai“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak R. Matonio, nors sprendimas, galbūt, nebuvo pats tinkamiausias, tačiau to neužtenka tarnybinio nusižengimo nustatymui.

Tuo metu Telšių apskrities policijai vadovavo viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas. Jo atžvilgiu tarnybinis patikrinimas buvo nutrauktas, nes po įvykio jis atsistatydino iš pareigų.

Tiriant Mažeikių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininko A. Bubliausko veiklą nesurinkta pakankamai objektyvių ir neginčijamų duomenų apie jo veiksmus, kurie sudarytų tarnybinio nusižengimo sudėtį.

Patikrinimo išvados taip pat perduotos Lietuvos policijos mokyklai. Išanalizavusi situaciją ji pateiks siūlymus dėl pareigūnų taktinių įgūdžių formavimo ar tobulinimo.

Praėjusią savaitę buvo baigtas Telšių apskrities policijos auditas. Jo metu sisteminių trūkumų nenustatyta, tačiau konstatuota, kad nelegalių ginklų kontrolė vykdyta nepakankamai.

Dėl pareigūno žūties ir toliau atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Gegužės pabaigoje į pareigūną ir kinologą Saulių Žymantą bei jo partnerę šūvius paleido smurtu artimoje aplinkoje įtartas Stasys Brasas. Policininkas žuvo vietoje, o partnerė buvo sužeista.

Į pareigūnus šūvius paleidęs vyras vėliau rastas negyvas užgesinus gaisrą. Paaiškėjo, kad pareigūnas nušautas iš nelegaliai laikyto ginklo. Jis nedėvėjo apsauginės liemenės.

Po šio įvykio iš pareigų pasitraukė Mažeikių rajono policijos vadovas Saulius Bumblys ir R. Jagminas.