Galiausiai nutarta sukurti instituciją, kuri turėtų rūpintis būtent šio pobūdžio problemomis.

„Visuose lygmenyse yra labai daug darbų, kuriuos reikia padaryti. Lėšų yra, tačiau trūksta bendro požiūrio. Matome visišką asmenybių stoką. Pavyzdžiui, nežinome, kas galėtų paimti vaikus iš problemų turinčios šeimos. Turime pradėti galvoti apie žmones, jų gyvenimo kokybę“, – pristatydama šią iniciatyvą sakė prezidentė.

Anot D. Grybauskaitės, institucija galėtų vadintis vaikų teisių apsaugos inspekcija. Jos funkcija būtų ne tik padėti, bet ir koordinuoti šeimas.

Prezidentės teigimu, dėl institucijos kūrimo šiuo metu kalbama ne tik su Vyriausybe, bet ir su Seimo atstovais.

Turi tapti prioritetu

Pasak D. Grybauskaitės, vaikų apsauga turi tapti prioritetiniu klausimu šalyje.

„Tai iššūkiai visai visuomenei, visai valstybei, kuriuos jau reikia laikyti prioritetiniais ir spręsti su finansavimu, su dėmesiu, kurio tai nusipelno. Turime investuoti į savo žmones, apsaugoti juos, užtikrinti jiems socialinį saugumą nuo smurto, gyvenimo kokybės“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat užsiminė apie įstatymines spragas ir atkreipė dėmesį bei ragino jau pavasario Seimo sesijoje priimti Vaikų teisės apsaugos įstatymą, kuris šiuo metu svarstomas komitetuose.

„Šios problemos, kurios periodiškai iškyla Lietuvoje – visos visuomenės atsakomybė: valdžios, savivaldos, bendruomenės. Negalime manyti, kad už mus viską padarys valdžia. Valdžia tai yra mes. Kiekvienas Lietuvos žmogus“, – priminė ji.

Dalia Grybauskaitė

Planuoja suregistruoti rizikos zonoje esančias šeimas

„Vidaus reikalų ministerijai tenka atsakomybė už tam tikro žemėlapio sudarymą, tam, kad valstybė galėtų žinoti, kur yra rizikingiausi regionai, tam, kad būtų galima išskirstyti prioritetus, kur nukreipti žmogiškuosius ir finansinius resursus. Sveikatos apsaugos ministerija turi susirūpinti ne tik gydymu, bet ir prevencija, priežiūra žmonių, kurie susiduria su alkoholizmo problemomis. Trūksta ir psichologinės pagalbos“, – pastebėjo prezidentė.

Jos teigimu, palankiau turėtume žiūrėti ir į nevyriausybinių organizacijų atstovų darbą. Jiems turėtų būti suteikiama didesnė atsakomybė.

Anot prezidentės, šiuo metu Lietuvoje yra apie 10 tūkst. šeimų, kurios priskiriamos rizikos zonai.

Šalies vadovė susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene, sveikatos apsaugos ministre Rimante Šalaševičiūte, vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, Policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu, vaiko teisių specialistais bei nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Rizikos zonoje buvo nuo balandžio

„Pasitarimo metu buvo atkreiptas dėmesys į vienodą reglamentavimą dėl vaiko teisių apsaugos“, – tikino A. Pabedinskienė.

Ministrė sakė negalinti įvardyti, kuri konkrečiai organizacija pražiūrėjo, kad Kėdainių raj. gyvena tokio tipo šeima. Jos teigimu, kaip tik šiuo metu Kėdainiuose vyksta pasitarimas, kurio metu ir bus bandoma tai išsiaiškinti.

„Į socialinės rizikos zoną ši šeima buvo įtraukta balandžio mėnesį. Socialinis darbuotojas, kuris su jais dirbo, be abejo, vykdė kontrolę“, – sakė ji.

A. Pabedinskienė taip pat atkreipė dėmesį, kad socialiniai darbuotojai dirba labai daug. Vidutiniškai vienas jų aptarnauja maždaug 12-13 šeimų, kai siekiamybė būtų 5 ar 8 šeimos.

Algimanta Pabedinskienė

Žada naujovių, norintiems gydytis nuo alkoholizmo

Savo ruožtu R. Šalaševičiūtė pripažino, kad asmenų, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, Lietuvoje yra daug.

„Tai lemia ir tai, kad turime daug nelaimių. Šiuo metu yra parengtas narkologinės priežiūros įstatymo pakeitimas, kuris, jei bus svarstomas sėkmingai, numatytų tokiems asmenims pagalbą gydymu. Esame svarstę padidinti ir finansavimą Minesotos programos dalyviams, galvojame apie galimybę finansuoti medikamentus alkoholizmo gydymui“, – kas bus daroma, pasakojo ji.

Pasak ministrės, yra pakankamai įstaigų, kurios galėtų tokią pagalbą suteikti.

Rimantė Šalaševičiūtė

Buvo policijos akiratyje

Tuo metu S. Skvernelis priminė, kad du vaikus nužudęs vyras yra teistas, baustas ir už administracinės teisės pažeidimus. Tarp jų ir dėl smurto artimoje aplinkoje, jėgos panaudojimą prieš vaikus.

„Policija neturi prievolės stebėti, tačiau reagavo į pranešimus. Pagal pateiktą informaciją, apylinkės inspektorius praėjusiais metais 7 kartus lankėsi šioje šeimoje ir nė karto nenustatė, kad asmuo būtų neblaivus“, – sakė ministras.

Pagal pirminę informaciją, S. Skvernelio teigimu, girtumas nebuvo nustatytas ir šiuo atveju.

Saulius Skvernelis

Pradės tyrimą

Savo ruožtu ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius dėl tragiško incidento Kėdainių rajone, Saviečių kaime pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai atlikti tyrimą, ar tinkamai buvo kontroliuojami socialinės rizikos šeimos veiksmai, kokių priemonių buvo imtasi siekiant nutraukti smurtą šeimoje.

„Nuoširdžiai užjaučiu tragišką įvykį išgyvenusią šeimą. Teisėsaugos institucijos atliks savo darbą, tačiau tokiems įvykiams užbėgti už akių privalo mūsų šalies institucijos. Todėl pavedžiau socialinės apsaugos ir darbo ministrei pirmiausia išsiaiškinti, ar jai pavaldžios institucijos, socialinės rūpybos centras, vaiko teisių skyrius ėmėsi priemonių, kad būtų užkirstas kelias smurtui šeimoje. Ministerija turės artimiausiu metu pateikti informaciją, kokios institucijos ir kokių kontrolės bei prevencijos priemonių ėmėsi. Tyrimas parodys, ar tinkamai atliekamas institucijų darbas, kaip galėtume jį sustiprinti, kad ateityje nepasikartotų Saviečių kaimo šeimos tragedija“, – sako A.Butkevičius.

Pasak premjero, akivaizdu, kad visa socialinės rūpybos ir globos sistema turi būti keičiama sparčiau. Tokią užduotį jis kelia Socialinės apsaugos ministerijai.

Suimtas trims mėnesiams

DELFI primena, kad 1979 metais gimęs Aurelijus B. buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – sumetė į kieme esantį šulinį ir taip juos nužudė.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį leido vyrą suimti trims mėnesiams. Jam pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Pasak prokurorės, vyras savo kaltę pripažįsta, tačiau motyvų nenurodo. Jam bus paskirta medicininė ekspertizė.