„Tendencijas turime pažiūrėti, ar pacientų reanimacijose skaičius artėja link 215, ar ne, ar jis artėja link 240, ar ne, ir jeigu matytume, kad tendencijos yra apie 240 pacientų, tai yra žinutė, kad Lietuvai tikrai reikia labai griežtų sąlygų, tai atitiktų karantino sąlygas. Jeigu judam link 215 matome tendencijas, reiškia, turime iš esmės peržiūrėti, kaip yra organizuojami renginiai, gal kažkokius apribojimus įvesti ir t. t.“, – komentavo jis.

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė jau anksčiau yra įspėjusi: jei pacientų skaičius ligoninės reanimacijos skyriuose siektų 240 – karantinas galėtų būti įvedamas trims savaitėms. Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu reanimacijoje gydoma 120 pacientų, o Dulkio teigimu, situacija kontroliuojama ir šventės turėtų praeiti sklandžiai.

Tačiau premjerės patarėja Živilė Gudlevičienė sako: papildomų kontrolės priemonių pramogų vietoms galėtų atsirasti ir apie tai bus svarstoma.

„Pavyzdžiui, respiratorių naudojimas būtinas visų renginių metu, tos nebūtinos kavos pertraukos galbūt irgi reikėtų peržiūrėti, ar tikrai renginio metu tas kavos pertraukas reikėtų daryti, kadangi žmonės būriuojasi be apsaugos priemonių vienas su kitu“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat įspėja: bus griežtinami asmenų patikrinimai, kaip šie laikosi ministerijos išplatintų rekomendacijų. Kontrolė švenčių metu ypatingai griežtės pramogų vietose.

„Kontrolę vykdo skirtingos institucijos, su visomis buvo kalbėta. Neabejotinai, kad bus sustiprinta, ypač pramogų vietos, t. y. koncertai, teatrai, čia, matyt, yra akcentas, kad yra nemažai žmonių, kurie išsijungus šviesom kartais ir nedėvi kaukių arba neteisingai dėvi“, – paaiškino SAM viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Šventiniu laikotarpiu kai kurie asmenys gali netekti ir galimybių pasų. Gyventojams„ pasiskiepijusiems pagal pilną schemą arba persirgus prieš daugiau nei 7 mėnesius, gruodžio 28-oji – paskutinė šio dokumento galiojimo diena.

„Tam mes turime galimybę turėti sustiprinančiąją dozę, kuria pasiskiepijus galimybių pasas pradeda galioti iš karto ir neturi galiojimo termino“, – teigė viceministrė.

„Tos omikron šviesoj, žiūrint į situaciją, kas vyksta tose šalyse, kur omikron atmaina jau atsirado, tai daugėja tų atvejų, kad žmogus užsikrečia po dviejų vakcinos dozių. Todėl vienareikšmiškai visi pritaria dėl revakcinacijos“, – tikino VUL Santaros klinikų infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė.

Susirūpinti galimybių pasais turėtų ne tik suaugusieji, bet ir vaikai nuo 12 metų. Viceministrė pabrėžia, kad jie galimybių pasą gali gauti pasiskiepiję arba po tyrimo kaupiniu būdu mokykloje ir pasidarius tyrimą mobiliajame punkte. Pabrėžiama, kad vaikams galimybių pasas nebus reikalingas, jeigu vaikas dalyvauja formaliajame arba neformaliajame ugdyme arba renginiuose, susijusiuose su ugdymu.

„Tačiau jeigu tai yra pramoginė veikla, tai yra koncertas, kino teatras, teatras ir pan., tokiu atveju kas vyksta ne su mokyklos arba ne su ugdymo programa – turėtų vaikas pateikti nuo 12 ir 2 mėnesių galimybių pasą“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką, galimybių pasą galima gauti ir pasidarius serologinį antikūnų tyrimą. Jis galios tik 60 dienų, tačiau šiandien jau svarstoma, kad tokios galimybės gali būti atsisakyta. L. Jančorienės teigimu, šie tyrimai yra labai nestandartizuoti, reta šalis naudoja juos kaip reikšmingą rodiklį vertinant vakcinų efektyvumą.

„Tai labiau yra antikūnų tyrimas yra reikalingas, kad galėtume atsakyti į klausimą, ar jau vakcinuotis trečia doze po trijų, keturių mėnesių. Tačiau labai abejotinas jo tikslingumas, kai praeina 6,5-7 mėnesiai“, – teigė viceministrė.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vakcinacijos centruose jau tris savaites skiepijasi daugiau žmonių. Anksčiau per dieną skiepijosi 5-7 tūkst. asmenų, dabar šis skaičius siekia ir 13-14 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)