Susitikimo metu A. Dulkys su prezidentu aptarė vakcinavimo nuo koronaviruso strategiją, pandemijos valdymo plano rengimą, pandemijos valdymo pajėgumų ir ligoninių veiklos stiprinimą.

„Prezidento nuomone, yra pozityvu, kad planuojama atskleisti detalesnę vakcinavimo eiliškumo tvarką. Svarbu atskleisti papildomus skaičus, kiek kiekvienoje grupėje yra žmonių. Pozityvi žinia, kad turima daugiau aiškumo dėl pirmosios „Pfizer“, „BioNtech“ vakcinos tiekimo visam pirmajam šių metų ketvirčiui“, – po susitikimo kalbėjo prezidento vyriausiasis patarėjas bei Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta.

Pasak jo, buvo kalbėta apie ligonines ir gydymo įstaigas bei būtinybę jas stiprinti. Ligoninėms, kaip pastebėjo prezidento patarėjas, tenka labai didelis krūvis.

„Būtina stiprinti ligoninių pajėgumus įvairiomis kryptimis, taip pat siekiant išvengti ir perteklinio mirčių skaičiaus nuo kitų ligų“, – teigė S. Krėpšta.

Karantino ribojimai tinkami

Prezidentūros atstovo teigimu, G. Nausėda esamus karantino ribojimus vertina palankiai ir nesiūlo jų griežtinti. Vis tik, S. Krėpštos teigimu, valstybės vadovas akcentuoja, kad būtina nuolat sekti epidemiologinius rodiklius ir, atsižvelgiant į juos, spręsti, ar reikalingas karantino režimo griežtinimas, ar ne.

„Prezidento nuomone, jie yra adekvatūs. Jie yra griežti bet ir situacija, pandemine prasme, Lietuvoje yra prasta“, – patikino S. Krėpšta.

Aiški vakcinavimo strategija – būtina

Prezidentūros atstovas pasidalijo pozityvia žinia. Pasak jo, jau aišku dėl „Pfizer“ ir „BioNtech“ vakcinos tiekimo kiekvieną savaitę.

„Prezidento nuomone, vakcinavimo strategija, planas turėtų būti pateiktas visuomenei ir detalizuotas. Tai ir planuoja padaryti ministras ir tai yra pozityvu. Labai svarbu turėti aiškią ir pakankamai detalizuotą vakcinavimo eilę, reikia žinoti, kokie kiekiai asmenų išsidėsto pagal šią eilę. (..) Šiuo metu ministras informavo, kad yra aiškumas dėl pirmosios vakcinos „Pfizer“, „BioNtech“ tiekimo kiekvieną savaitę po konkrečią vakcinų dozę iki pat pirmo ketvirčio pabaigos“, – paaiškino S. Krėpšta.

S. Krėpšta patikino, kad per susitikimą aptartas ir mažųjų ligoninių bei jų darbuotojų skiepijimo klausimas. Jis pabrėžė, kad būtina išvengti situacijų, kai kažkas skiepijasi ne pagal numatytą eilę.

„Kalbant apie mažąsias ligonines, taip, buvo kalbėta. Čia yra sudėtinė vakcinavimo strategijos ir plano dalis. Kalbėta, kad labai svarbus skaidrumas, eiliškumas ir atvira informacija, kiek mes turime vakcinų. Taip pat labai svarbu tinkamai tą įgyvendinti. Tam, be abejo reikia tam tikros centralizuotos informacinės apskaitos sistemos“, – aiškino patarėjas.

Lietuvoje pirmieji skiepyti pradėti medikai, dirbantys su COVID-19 pacientais. Anksčiau skelbta, kad toliau planuojama skiepyti visus ligoninių darbuotojus, taip pat greitosios medicinos pagalbos darbuotojus ir didžiausios rizikos pacientus. Vėliau ketinama skiepyti mobiliuose punktuose, karščiavimo klinikose dirbančius medikus, slaugos ir globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus.

Visuotinis gyventojų skiepijimas pirmąjį šių metų ketvirtį greičiausiai nebus pradėtas.

Planą pristatys dalimis

„Buvo kalbėta apie bendro COVID-19 pandemijos valdymo plano reikalingumą ir būtinybę tą planą pateikti visuomenei. Prezidento nuomone, toks strateginio lygmens plano pateikimas yra svarbus, nes tai duotų aiškumą tiek visuomenei, tiek verslui, tiek ir pandemiją valdančioms institucijoms: kas yra strateginiai tikslai, kokiomis kryptimis reikėtų koncentruotis ir kada planuojama juos pasiekti“, – po susitikimo kalbėjo S. Krėpšta.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras tikino, kad planas bus pristatomas dalimis, pradedant nuo vakcinavimo strategijos.

„Patariamoji ekspertų taryba nutarė, kad kadangi situacija šalyje yra nuolat kintanti, o pirminis minimo plano tikslas yra valdyti pandemiją iki vakcinos atvykimo į Lietuvą ir toliau, tai ekspertų taryba pasiūlė, kad šį planą mes skirstytume atskiromis dalimis ir, konsultuodamiesi su institucijomis, viešintume atitinkamai atskiras plano dalis“, – detalizavo A. Dulkys.

Plano dalis, skirta vakcinavimui, bus pristatyta dar antradienį. A. Dulkio teigimu, bendrą pasirengtą koronaviruso pandemijos valdymo planą jau įvertino Ekspertų taryba, o visuomenei dabar yra pateikiamos atskiros plano dalys.

A. Dulkys taip pat žadėjo, kad duomenys, susiję su vakcinacija, bus atverti visuomenei. „Užtikrinsime savailaikę tiek vakcinacijos proceso stebėseną, tiek sudarysime sąlygas efektyviam vakcinos paskirstymui ir kas svarbu, atversime duomenis, susijusius su vakcinacija, visai visuomenei – visi galės vykdyti vakcinacijos proceso stebėseną“, – teigė ministras.

Lengvina medikų bendruomenės darbą

„Suprasdami medicininio personalo trūkumą, įteisinome galimybę platesniam gydytojų ratui gydyti COVID-19 sergančius pacientus. Taip pat nuo šiol didesnis specialistų ratas galės būti slaugytojų padėjėjais, kas yra labai svarbu. Kitas labai svarbus sprendimas, kad leidome trumpinti izoliacijos terminą būtent gydytojams“, – antradienį aiškino ministras.

A. Dulkys paaiškino, kad nuo šiol leidžiama koronaviruso pacientų gydymui skirti ir lovas reabilitacijos ligoninėse, kai jiems nebereikalinga deguonies terapija. Toks sprendimas atvers dar beveik 900 papildomų lovų.

A. Dulkys: ES nėra nė vienos valstybės, patenkintos vakcinos nuo COVID-19 tiekimu

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys sakė, kad Europos Sąjungoje (ES) šiuo metu nėra nė vienos valstybės, patenkintos vakcinos nuo COVID-19 tiekimu.

„ES nėra nė vienos valstybės, kuri šiuo metu būtų patenkinta ir sakytų, kad jau mus tenkina toks vakcinų tiekimo grafikas ir tokie kiekiai. Visi turi didesnį lūkestį“, – antradienį sakė A. Dulkys.

„Man asmeniškai, kaip ministrui, be abejo, kad yra suprantami lūkesčiai ir noras tų pozityvių žinių išgirsti greičiau – tiek apie naujas vakcinas, tiek apie pripažintų vakcinų tiekimo grafikus“, – teigė jis.

Anot A. Dulkio, klausimus dėl vakcinos tiekimo reikėtų adresuoti Europos Komisijai (EK), atsakingai už vakcinos tiekimo koordinavimą tarp bloko valstybių.

„Čia jau yra klausimai EK, ar ji tikrai viską padaro, ką gali padaryti, ar galėtų būti geriau ir aiškiau“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.